Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului
În mod absolut regretabil, copiii au ajuns să fie la ora actuală cei mai mari consumatori de zahăr adăugat. Asta în ciuda faptului că există tot mai multe dovezi care arată că dietele bogate în zahăr se fac vinovate de apariția mai multor probleme de sănătate, printre care cap de listă sunt obezitatea și a bolilor de inimă. Potrivit unei noi cercetări, ar afecta și funcțiile cerebrale. Mai exact, capacitatea de învățare și memorare.
08.04.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 43 secundeUn grup de cercetători, format din specialiști de de la Universitățile din Georgia și California de Sud, atrage atenția asupra pericolului prezentat de aportul prea mare de zahăr la vârste tinere. Oamenii de știință au observat, într-un experiment pe rozătoare, că un consum zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr în timpul adolescenței afectează performanța unei sarcini de învățare și memorare la maturitate.
Efectele zahărului, intermediate de flora intestinală
În cadrul studiului, mai mulți cobai tineri și-au primit rația obișnuită de mâncare, plus o soluție cu 11% zahăr adăugat, comparabilă cu băuturile îndulcite cu zahăr disponibile în comerț. Mai târziu, când au ajuns la maturitate, cercetătorii i-au supus unor teste, care implicau sarcini de dependente de hipocamp. Vorbim de o structură a creierului cu rol critic în formarea, organizarea și stocarea de noi amintiri, precum și conectarea anumitor senzații și emoții la aceste amintiri.
„Am constatat că acești șobolani aveau o capacitate redusă de a-și da seama că un obiect era nou pentru un context specific, o sarcină cu care șobolanii din grupul de control, cărora nu li s-a administrat zahăr, s-au descurcat fără probleme”, a Emily Noble, coordonatoarea studiului.
Oamenii de știință au descoperit că impactul nedorit al consumului de zahăr asupra memoriei are legătură cu schimbările florei intestinale pe care le induce acesta.
„Zahărul din viața timpurie a crescut nivelurile de Parabacteroides și, cu cât nivelurile acestor bacterii au fost mai ridicate, cu atât animalele s-au descurcat mai prost cu sarcinile avute”, a precizat Noble.
Pentru a identifica mai bine mecanismul prin care bacteriile au afectat memoria și învățarea, cercetătorii au crescut experimental nivelurile de Parabacteroide în microbiomul șobolanilor care nu consumaseră niciodată zahăr. După aceste modificări, animalele au prezentat deficiențe atât în sarcinile de memorie dependente de hipocamp și independente de hipocamp.
„(Bacteria) a condus la deficite cognitive de la sine. (…) A afectat memoria în același mod ca zahărul, dar și alte tipuri de funcții de memorie”, au subliniat autorii cercetării.
Reducerea cantităților de zahăr, o prioritate
În lumina acestor descoperiri, cercetătorii reiterează nevoia luării unor măsuri mai eficiente pentru reducerea consumului de zahăr în rândul copiilor. Liniile directoare dietetice actuale recomandă limitarea aportului de zahăr adăugat la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice. Datele arată însă o bună parte din copiii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani depășesc această cantitate, în bună parte ca urmare a consumului de băuturile îndulcite cu zahăr.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024