Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală
Dacă ai trecut de 40 de ani și simți de ceva vreme niște dureri în zona gâtului, sunt toate șansele să suferi de spondiloză cervicală. Vorbim despre o boală care se instalează în general după vârsta de 40 de ani, dar poate apărea și în cazul celor mai tineri, în anumite circumstanțe.
08.03.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 11 secundeOricum, riscul de a dezvolta această afecțiune crește odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce explică faptul că incidența cea mai ridicată se întâlnește în rândul persoanelor de peste 60 de ani.
Ce este spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală apare ca urmare a unor modificări degenerative la nivelul coloanei cervicale, datorate înaintării în vârstă, dar și altor factori precum o postură incorectă la birou, o activitate ce presupune mișcări repetitive ale capului sau diferite traumatisme. De asemenea, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul asociat cu obezitatea reprezintă alți factori de risc în spondiloza cervicală.
Boala se manifestă prin îngustarea canalului spinal în zona cervicală, ceea ce duce la o tasare a nervilor, implicit la apariția durerii. Aceasta se resimte la nivelul gâtului și radiază către umeri, făcând ca mișcările capului să devină tot mai dificile.
Exerciții recomandate în cazul pacienților cu spondiloză cervicală
Durerile sunt cel mai deranjant simptom in spondiloza cervicală, iar acestea vin „la pachet” cu afectarea mobilității, pentru că orice mișcare a capului e însoțită de o durere ascuțită.
Din fericire, aceste simptome pot fi ameliorate considerabil cu ajutorul unor exerciții simple, pe care oricine le poate face acasă sau întru-un moment de pauză la birou.
Exercițiu pentru mobilitatea gâtului
Începem cu cel mai simplu exercițiu din serie, care are ca scop creșterea mobilității în cazul pacienților cu spondiloză cervicală.
Pentru a face acest exercițiu, trebuie să te întinzi pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile lipite de podea. Apoi, apleacă-ți capul către unul dintre umeri și menține-l în acea poziție circa 10 secunde, după care apleacă-l către umărul celălalt.
Repetă aceste mișcări de 5-10 ori pe fiecare parte și continuă cu acest exercițiu în fiecare zi, până când gâtul devine mai puțin rigid.
Exercițiu de rotație a umerilor
Acest exercițiu pentru spondiloza cervicală poate fi făcut atât în poziție șezând, cât și în picioare. Contează mai puțin poziția, însă importantă este mișcarea umerilor.
Se începe exercițiul ridicând și coborând umerii de 10 – 15 ori, ca o scurtă încălzire. Apoi, încearcă să rotești umerii înainte și înapoi, tot de 10 – 15 ori și repetă exercițiul de 2-3 ori pe zi
Exercițiu de tonifiere a mușchilor gâtului
Din cauza rigidității generate de spondiloza cervicală, mușchii gâtului tind să se atrofieze, iar acest exercițiu are scopul de a-i pune „la treabă”.
Pentru aceasta, trebuie să te așezi culcat sau în poziție șezând, cu spatele drept și privirea în față. Apoi, apleacă-ți capul ușor, menținând spatele drept și încercând să aduci bărbia cât mai aproape de piept.
Rămâi în această poziție timp de câteva secunde, apoi repetă mișcarea de 10 ori. Pentru că este foarte simplu, poți repeta acest exercițiu de 8-10 ori pe zi.
Exercițiu de retracție scapulară
Pentru acest exercițiu, ai nevoie de o bandă elastică pe care să o treci în jurul unui stâlp sau altui obiect solid, astfel încât să îți vină la nivelul taliei. Prinde cu câte o mână cele două capete ale benzii și trage de ele, încercând să duci umerii cât mai în spate. Efectuează 10 astfel de mișcări pe parcursul unui exercițiu și repetă-l de 2-3 ori pe zi.
Exercițiu de ridicare a capului poziția culcat
Poți începe acest exercițiu după cum dorești, fie întinzând-te pe spate, fie cu fața în jos, schimbând apoi poziția.
Pentru poziția cu fața în jos, sprijină-te pe coate și dă-ți capul cât mai mult pe spate, menținându-l în acea poziție 5 secunde. Repetă mișcarea de 10 ori, apoi schimbă poziția, întinzând-te pe spate. Ridică din nou capul încercând să atingi pieptul cu bărbia, menține-l în poziție 5 secunde și repetă mișcarea de alte 10 ori.
Înainte de a începe aceste exerciții pentru spondiloza cervicală, este indicat să ceri și sfatul unui medic, pentru a te asigura că nu există riscul de a-ți agrava mai tare starea de sănătate. Exercițiile nu îți vor vindeca boala, dar îți vor ameliora considerabil simptomele, dacă le vei include în programul zilnic și te vei ține de treabă.
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024