Exemple de mese de post, gustoase și hrănitoare
Deși avem cele mai bune intenții atunci când ne angajăm să ținem post, foarte mulți dintre noi sfârșim prin a cădea în păcatul unui consum alimentar excesiv. Și aceasta, în bună măsură, din cauza faptului că nu ținem cont de principiile dietei echilibrate și nu-i oferim organismului substanțele nutritive de care acesta are nevoie pentru a funcționa corespunzător.
23.04.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 42 secundePerioada postului este gândită să ne ofere o curățare spirituală, dar și una fizică. Prin renunțarea la alimentele de origine animală, care, de regulă, solicită mai mult sistemul digestiv, îi oferim corpului răgazul să-și regleze unele funcții. Poate fi și o bună ocazie să ne „debarasăm” de unele obiceiuri nesănătoase și poate chiar de unele kilograme în plus. În mod regretabil însă, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Ba din contră, tot mai rar.
„Mulți dintre pacienții mei asociază postul cu preparate nesănătoase sau cu meniuri care nu asigură organismului nutrienții necesari. Pe de o parte, întâlnesc foarte mulți oameni pentru care postul înseamnă multă pâine cu margarină și dulcețuri, halva și produse de patiserie, cartofi, fasole și orez; în general, mese bogate cantitativ, dar puțin variate. Pe de alta parte, întâlnesc și oameni care fac foamea atunci când hotărăsc să țină post, deoarece nu știu ce să mănânce, nu le plac preparatele pe care le consideră tradiționale de post și nu se organizează”, explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition.
Ce putem face
Medicul ne încurajează să nu lăsăm lucrurile la voia întâmplării și să ne organizăm mai bine mesele, pentru a avea o alimentație cât mai variată, pentru a asigura o gamă cât mai largă de substanțe nutritive.
„La fel ca în restul anului, organizarea meselor și a cumpărăturilor contează extraordinar de mult în post. În mod ideal, lista de cumpărături se face având mesele din săptămâna următoare în minte și conține ingredientele necesare. Este important să nu ajungă să ne fie foarte foame și să mâncăm orice găsim – și preparatele de post pot să fie nesănătoase și de multe ori au multe calorii. Astfel, postul se poate transforma într-o perioadă în care mâncăm nesănătos și luăm și în greutate”, atenționează medicul.
Pentru a ne veni în ajutor, acesta ne oferă câteva exemple de mese, testate de pacienții săi, în urma consultațiilor de nutriție.
Sugestii de masă pentru mic dejun
- Fulgi de ovăz cu lapte vegetal
– 200 ml de lapte vegetal neîndulcit (migdale / ovăz / cocos etc.)
– 50 g de fulgi de ovăz / orz / secară
– 25 g de caju crud
– 150 g de căpșune
- Wrap cu avocado
– 60 g de lipie integrală / de porumb
– 100 g de avocado pasat, cu lămâie
– 80 g de boabe năut / porumb
– 50 g de castraveți
– 50 g de morcov
– 50 g de salată verde
- Humus cu legume
– 50 g de pâine integrală
– 60 g de humus simplu / cu ardei
– 60-80 g de măsline verzi / negre
– 75 g de tofu simplu / afumat
– 150-200 g de roșie / ardei / castravete
Sugestii de masă pentru prânz
- Salată vegetală asortată
– 80-100 g de boabe fasole / linte / năut
– 80-100 g de avocado
– 60-80 g de măsline verzi / negre
– 20 g mix de semințe crude
– 250 g de salată verde / baby spanac / roșie / ardei / castravete
- Ciorbă de legume și mâncare de păstăi cu murături
– 40 g de pâine integrală
– 350-400 g de ciorbă de lobodă, cu suc de roșii
– 300-350 g de mâncare de păstăi, fierte, cu condimente
– 150-200 g de castraveți murați
- Salată orientală fără ou
– 250 g de cartofi fierți, cântăriți gătiți
– 120 g de măsline verzi / negre
– 150-200 g de morcov / baby morcov fiert
– 50 g de ceapă
– lămâie
Sugestii de masă pentru cină
- Salată tabouleh
– 150 g de bulgur / cous-cous
– 2 legături mari de pătrunjel proaspăt
– 300 g de roșii + ceapă
- Salată cu tofu și măsline
– 75 g de tofu
– 50 g de măsline verzi / negre
– 250 g de legume asortate (salată / spanac / roșii / ardei / castraveți)
- Budincă de chia cu lapte vegetal
– 150 ml de lapte vegetal neîndulcit
– 40 g de semințe de chia
– 150 g de căpșune
Sfaturi și recomandări suplimentare
Medicul nutriționist subliniază că este esențial să acordăm o atenție specială consumului de legume. Acestea trebuie să fie o parte importantă a fiecărei mese, fie că ținem sau nu post.
„Nu uitați că farfuria sănătoasă conține legume la fiecare masă, fie crude, fie gătite, alături de carbohidrați sănătoși și surse de proteine. Regula se păstrează și în post, când sursele de proteine sunt de origine vegetală”, conchide dr. Popa.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024