Exemple de mese vegetariene corecte și echilibrate
Dieta vegetariană a câștigat popularitate pe scară largă în ultimii ani. Unele studii estimează că vegetarienii reprezintă până la 18% din populația globală. Iar pe lângă beneficiile etice și de mediu ale tăierii cărnii din meniu, o dietă vegetariană bine planificată ar putea reduce, de asemenea, riscul de boli cronice. Totodată, susține pierderea în greutate și îmbunătățește calitatea vieții de zi de zi.
29.07.2022
Timp estimat de citire:
6 minute, 45 secundeCe este dieta vegetariană?
Dieta vegetariană presupune abținerea de la consumul de carne de orice fel. Cei ce adoptă adesea o astfel de dietă o fac în urma unei convingeri personale, precum și din motive etice, cum ar fi drepturile animalelor sau grija față de mediu.
Iar cei ce aleg să devină vegetarieni din motive de mediu au ca argument că producția de animale crește emisiile de gaze cu efect de seră, fapt ce contribuie la schimbările climatice și la un consum mare de resurse naturale.
Există mai multe forme de vegetarianism, fiecare dintre ele diferă prin restricțiile lor:
Dieta lacto-ovo-vegetariană: se elimină carnea roșie, carnea de pasăre, peștele, dar permite ouăle și produsele lactate.
Dieta lacto-vegetariană: se elimină carnea roșie, carnea de pasăre, peștele și ouăle, dar permite produsele lactate.
Dieta ovo-vegetariană: se elimină carnea roșie, carnea de pasăre, peștele și produsele lactate dar permite ouăle.
Dieta pescetariană: elimină carnea și carnea de pasăre, dar permite peștele și uneori ouăle și produsele lactate.
Dieta vegană: elimină carnea, peștele, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate, precum și alte produse de origine animală, cum ar fi mierea.
Dieta flexitariană: o dietă în mare parte vegetariană care încorporează ocazional carne roșie, pește sau carnea de pasăre.
Care sunt riscurile dietei vegetariene?
O dietă vegetariană completă poate fi și sănătoasă, și hrănitoare. Dar cu toate acestea, poate crește și riscul anumitor deficiențe nutriționale.
Carnea, carnea de pasăre și peștele furnizează o cantitate esențială de proteine și de acizi grași Omega-3, precum și micronutrienți – zinc, seleniu, fier și vitamina B12. Alte produse de origine animală, cum ar fi lactatele și ouăle, conțin, de asemenea, mult calciu, vitamina D și vitamine B.
Iar când se va tăia din meniu carnea sau alte produse de origine animală, este important să se obțină nutrienții esențiali din alte surse.
Studiile arată că vegetarienii prezintă un risc mai mare de a avea deficiențe de proteine, calciu, fier, iod și vitamina B12. Iar această deficiență de micronutrienți cheie poate duce la simptome precum oboseală, slăbiciune, anemie, pierdere osoasă și probleme cu tiroida. Includerea unei varietăți de fructe, legume, cereale integrale, surse de proteine și alimente fortificate este o modalitate ușoară de a asigura o nutriție adecvată. Multivitaminele și suplimentele reprezintă o altă opțiune pentru a crește rapid aportul și a compensa potențialele deficiențe.
Cum se compune corect un meniu vegetarian?
O dietă vegetariană ar trebui să fie compusă din fructe, legume, cereale, grăsimi sănătoase și proteine.
Pentru a înlocui proteinele furnizate de carne în dieta dumneavoastră, includeți o varietate de alimente vegetale bogate în proteine, cum ar fi nuci, semințe, leguminoase, tempeh, tofu și seitan.
Dacă se va urma o dietă lacto-ovo-vegetariană, ouăle și lactatele vă pot crește și aportul de proteine.
Consumul de alimente întregi bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, va furniza o gamă de vitamine și minerale importante pentru a umple orice lipsuri nutriționale din dieta dumneavoastră.
Câteva alimente sănătoase de consumat într-o dietă vegetariană sunt:
Fructe: mere, banane, fructe de padure, portocale, pepeni, pere, piersici
Legume: verdeață cu frunze, sparanghel, broccoli, roșii, morcovi
Cereale: quinoa, orz, hrisca, orez, ovaz
Leguminoase: linte, fasole, mazăre, năut
Nuci: migdale, nuci, caju, castane
Semințe: seminte de in, chia si canepa
Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, avocado
Proteine: Tempeh, tofu, seitan, natto, drojdie nutritiva, spirulina, oua, produse lactate
Exemple de mese vegetariene, echilibrate și sănătoase
Iată un exemplu de plan de mese pentru o săptămână de dietă lacto-ovo-vegetariană.
Luni
Mic dejun: fulgi de ovăz cu fructe și semințe de in
Prânz: legume la grătar și wrap cu hummus cu cartofi prăjiți
Cina: tofu cu salată de murături
Marţi
Mic dejun: omletă cu roșii, usturoi și ciuperci
Prânz: dovlecei umpluți cu legume și supă de roșii cu feta
Cina: curry de năut cu orez basmati
Miercuri
Mic dejun: iaurt grecesc cu semințe de chia și fructe de pădure
Prânz: salată de rosii, castraveți și feta, supă de linte
Cina: parmezan de vinete cu o salată
Joi
Mic dejun: amestec de tofu cu ardei sotați, ceapă și spanac
Prânz: castron de burrito cu orez brun, fasole, avocado, salsa și legume
Cina: Paella de legume cu o salată
Vineri
Mic dejun: pâine prăjită din grâu integral cu avocado
Prânz: tofu marinat cu salată grecească
Cina: chiftele de quinoa cu tăiței de dovlecel
Sâmbătă
Mic dejun: smoothie de kale, fructe de pădure, banane, unt de arahide și lapte de migdale
Prânz: burger de legume cu linte roșie cu salată de avocado
Cina: turtă cu legume la grătar și pesto
Duminică
Mic dejun: chiftele de cartofi dulci
Prânz: ardei gras umpluți și turtițe de zucchini
Cina: tacos de fasole neagra cu orez cu conopidă
Rețete vegetariene echilibrate și sănătoase
Poftă de pizza sau burger? Iată variantele de rețete vegetariene la aceste două preparate extrem de populare, care merită încercate și doar din curiozitate.
Blat de pizza din conopidă
Ingrediente (circa 2 porții):
– o conopidă medie (500 grame)
– 100 g brânză Gouda rasă
– 2 ouă
– 2 linguri amidon
Preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 180-200 °C, în timp ce se va spăla, usca prin tamponare și răzui conopida. Se va amesteca apoi cu brânza Gouda, ouăle și cele două linguri de amidon.
În funcție de dimensiunea dorită pentru pizza, aluatul se poate împărți în mai multe bucăți. Apoi se va întinde pe o tavă cu hârtie de copt. Blatul din conopidă se lasă la copt aproximativ 25 de minute.
După ce s-a copt, la blatul de pizza din conopidă se poate adăuga sosul de tomate și celelalte și compoziția dorită, urmând să rămână la copt alte aproximativ 20 de minute.
PONT!
Acest blat de pizza se poate realiza și din alte legume, precum broccoli sau zucchini.
Burger vegetarian cu vinete
Ingrediente (circa 2 porții):
– o vânătă
– o ceapă roșie
– 100 g varză tăiată fâșii
– 2 chiftele de burger vegan
– 2 chifle de burger
– muștar fin
– cimbru
– ulei de măsline
– 3 linguri maioneză
– 1 lingură sos de soia
– o roșie
– usturoi
– rucola
– ardei chili
– sare
– piper
Preparare
Se spală și se taie vânăta și roșia în felii. Se curăță usturoiul și ceapa și ardeiul chili, apoi se feliază în rondele subțiri. Varza fâșii se scurge, apoi se adaugă ardeiul chili.
Vânăta felii se marinează cu usturoiul, uleiul de măsline, cimbrul și sarea, apoi se coc pe grătar, alături de feliile de burger vegan. Se lasă aproximativ 4 minute pe ambele părți.
La rândul lor, chiflele se taie pe jumătate și se pun pe grătar. După ce s-au rumenit puțin, se adaugă maioneza cu sosul de soia, muștarul și se condimentează cu sare și piper. Se așază salata de varză, chiftelele de burger vegan, feliile de roșii, rondelele de vânătă și ceapă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024