Exerciții fizice acasă pentru talie subțire
Grăsimea depusă inestetic în zona taliei este o sursă de frustrare pentru multe persoane. Un program de exerciții pentru talie va întări musculatura abdominală, dar un strat de grăsime generos poate să rămână acolo și în aceste condiții. O combinație de genetică, factori de stil de viață și dietă determină locul unde corpul tău va stoca grăsimea în exces. Iar aceasta, în cantitate mare, poate fi periculoasă pentru sănătate.
12.04.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 10 secundeEste un lucru cunoscut faptul că nu poți slăbi numai într-o anumită zonă a corpului. De aceea, este important să te focusezi pe întregul țesut adipos. În felul acesta, și abdomenul va avea de beneficiat, iar exercițiile pentru talie vor avea rolul de a reliefa musculatura. Ce poți face pentru a reduce țesutul adipos de pe abdomen și nu numai?
- Evită zahărul și băuturile îndulcite cu zahăr
Studiile demonstrează că zahărul adăugat este periculos pentru sănătate, putând cauza și un câștig ponderal important. Excesul de zahăr cauzează acumularea de grăsime în exces pe abdomen și în ficat. Zahărul introdus în organism sub formă lichidă este și mai periculos pentru că lichidul nu oferă senzația de sațietate precum alimentele solide.
- Mănâncă mai multe proteine
Proteinele reprezintă cel mai important macronutrient pentru scăderea în greutate. Cercetările arată că un aport adecvat îți poate reduce poftele alimentare cu 60%, poate accelera metabolismul cu până la 100 de kcal pe zi și te poate ajuta să consumi cu 400 de kcal mai puțin pe zi. Încearcă să mărești consumul de alimente proteice, cum ar fi ouăle, peștele, leguminoasele, carnea slabă și lactatele ușoare.
- Consumă mai puțini carbohidrați
Încearcă în primul rând să reduci consumul de carbohidrați rafinați, cum ar fi dulciurile și cerealele rafinate. Atunci când reduci consumul de carbohidrați rafinați și îi înlocuiești cu proteine sau carbohidrați simpli (fructe și legume), pofta de mâncare va scădea în intensitate.
- Consumă alimente bogate în fibre
Consumul suficient de fibre poate fi de ajutor în ceea ce privește scăderea în greutate. Fibrele solubile se leagă cu apa la nivelul tubului digestiv, formând un gel. Aceasta duce la o senzație mai lungă de plinătate. Un studiu desfășurat pe o perioadă de 5 ani a arătat că un consum de 10 grame de fibre solubile pe zi a fost legat de o reducere cu 4% a nivelului de grăsime abdominală. Cel mai simplu mod de a aduce fibrele în dietă este de a consuma diverse vegetale – fructe, legume, leguminoase sau cereale integrale.
- Fă mișcare în mod regulat
Reducerea țesutului gras de pe abdomen se numără printre beneficiile extraordinare ale practicării regulate a exercițiilor fizice. Antrenamentul cu greutăți și exercițiile cardio pot funcționa concomitent, sculptând talia.
Exerciții fizice pentru talie subțire
Dacă vrei să ai un abdomen plat și definit, pe lângă schimbările în stilul de viață prezentate mai sus, este indicat să faci constant și exerciții pentru talie. Am selectat câteva exerciții de intensitate medie pe care le poți face acasă. Este bine să faci exerciții pentru talie de cel puțin două-trei ori pe săptămână.
1. Crunch
Poate fi considerat unul dintre exercițiile de bază pentru talie. Acesta activează foarte bine mușchii abdomenului superior.
Așază-te pe spate cu genunchii îndoiți și tălpile pe sol. Încrucișează brațele la nivelul pieptului. Ridică trunchiul de la sol, folosindu-te de mușchii abdominali. Abdomenul superior va fi în tensiune în momentul în care te ridici, dar încearcă să menții poziția de sus pentru 1 secundă pentru efecte maxime. Realizează 15-20 de repetări, 3-4 seturi, cu pauză de 90 de secunde între seturi.
2. Ridicări de genunchi
Pentru acest exercițiu pentru talie ai nevoie de o bară fixă. Exercițiul pune multă presiune pe abdomenul inferior. Începe din poziție atârnat cu picioarele drepte și ridică genunchii puternic pentru a activa fibrele musculare din abdomenul inferior. Menține spatele inferior în tensiune pentru a preveni balansul. Realizează 10-12 repetări, 3-4 seturi, cu pauză de 90 de secunde între seturi.
3. Răsuciri de trunchi
Așază-te pe podea, cu genunchii îndoiți și sprijin pe călcâie. Trunchiul ar trebui să fie ridicat, la fel ca în poziția finală a unui crunch, formând un unghi de 45 de grade cu solul. Răsucește-ți trunchiul dintr-o parte în alta, mișcându-te într-o manieră controlată și lină. Realizează 20 de repetări, 3-4 seturi, cu pauză de 90 de secunde între seturi.
4. Crunch bicicletă
Așază-te pe spate, cu palmele la nivelul tâmplelor, picioarele ridicate și genunchii îndoiți la 90 de grade. Adu genunchiul drept către piept și în același timp ridică trunchiul astfel încât cotul stâng să atingă genunchiul drept. Revino la poziția inițială și repetă mișcarea pe cealaltă parte. Ține tălpile și trunchiul în tensiune pentru a forța abdomenul să lucreze pentru a stabiliza poziția. Repetă de 20 de ori pe fiecare parte, 3-4 seturi, cu pauză de 90 de secunde între seturi.
5. Planșa
Menține poziția de planșă, cu sprijin pe vârfurile picioarelor și antebrațe. Ține spatele drept, gluteii, lombarii și abdomenul încordați. Respiră încet și adânc și menține poziția cât de mult poți.
Exerciții pentru abdomen cu instructorul Florin Prodana
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023