Există riscul ca tulpina de coronavirus din Marea Britanie să devină dominantă și în România
Numărul persoanelor identificate cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie este în creștere în țara noastră. O analiză efectuată de către specialiștii MedLife a arătat că din cele 79 de probe de SARS-CoV-2 recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021, 10 conțineau noua tulpină. Probele au fost prelevate în mai multe orașe ale țării: București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași.
29.01.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 0 secundePotrivit raportului, probele care conțin genomul noii tulpini SARS-CoV-2 au fost recoltate în București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Aceste date, spun specialiștii, pun în evidență posibilitatea unei transmiteri comunitare,
„Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarant biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.
Tulpina din Africa de Sud nu a fost depistată
Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialiștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.
„În acest sens este nevoie să se continue procesul de secvențiere, recomandările Uniunii Europene indică un procent de minimum 5% din totalul probelor pozitive, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a descoperi noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat biologul.
Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă spun cercetătorii de la Oxford. De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tulpina e cu 30% mai mare față de celelalte tulpini. În ceea ce privește transmisia noii tulpini, s-a observat o creștere a transmisibilității la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită și în rândul copiilor.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024