Experimenteaza retete chinezesti autentice cu chef Yong Zhang
Pentru papilele gustative ale europeanului de rand, preparatele chinezesti sunt o surpriza placuta, asa ca l-am rugat pe chef Yong Zhang, de la restaurantul Nan Jing din Bucuresti, ghidul nostru in aceasta calatorie gastronomica, sa ofere cititorilor nostri si cateva retete autentice. Sa le savurati cu placere!
17.07.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeSlab sau Gras: Care este povestea ta? Cum ai inceput sa gatesti?
Yong Zhang: Am inceput sa lucrez in hoteluri si restaurante din Beijing, orasul meu natal, din 1989. Apoi am mers in Shanghai, asa ca stiu foarte multe retete pentru diferite gusturi, pe care le-am invatat muncind, dar si la scoala. Am facut o scoala profesionala de gatit care a durat trei ani. Am invatat meserie de la multi chefi, inclusiv din Hong Kong. In 2001 am plecat in Cipru, unde am lucrat in cel mai faimos restaurant chinezesc de acolo, Pagoda.
S.G.: Cum te-ai decis sa vii in Romania?
Y.Z.: In Romania am venit in 2008, chiar inainte de Olimpiade si am schimbat mancarea din acest restaurant, care era deschis de multi ani. Ei aveau nevoie de o schimbare a gustului, care sa fie adaptat timpurilor moderne. Usor, usor, s-au facut cinci ani de cand sunt aici.
„Mancarea chinezeasca nu are multe grasimi.”
S.G.: Care sunt cele mai importante ingrediente din bucataria chinezeasca?
Y.Z.: Multe sosuri, condimente – sosul de soia este cel mai important. Apoi avem otet chinezesc, pui, pudra picanta, mixuri speciale de condimente pentru carne, chili dulce, sos de stridie si multe alte ingrediente pentru toate gusturile, de la foarte picant pana la dulce-acrisor.
S.G.: Daca tinem dieta, putem sa includem in meniu si mancarea chinezeasca?
Y.Z.: In general, mancarea chinezeasca nu are multe grasimi. Nu folosim unt, doar ulei vegetal si de obicei includem legume. Este sanatoasa si are vitamine. Sunt si unele retete mai grase, care se mananca mai mult in China, dar nu le avem in restaurantul nostru.
S.G.: Ce parere ai despre bucataria romaneasca? Ai gustat preparatele noastre traditionale?
Y.Z.: Imi place sa mananc din cand in cand mancare romaneasca, dar nu prea multa. De exemplu, imi plac sarmalele si stiu sa le si pregatesc. Gustul este foarte bun, dar carnea este grasa si este periculoasa pentru sanatate. Imi plac si micii. Daca ar fi sa aleg preparatele preferate, acestea sunt sarmalele si orice tip de ciorba, de la cea de pui pana la cea de salau sau vacuta.
S.G.: Care sunt cele mai bizare ingrediente din bucataria chinezeasca?
Y.Z.: Bucataria cantoneza si cea coreeana are ingrediente mai bizare, cum este carnea de caine, dar in mod normal chinezii nu-l mananca. Se considera ca acest tip de carne te incalzeste si iti confera energie. Am gatit si carne de sarpe, care este gustoasa si o poti pune in supa sau o poti prepara la gratar.
S.G.: Ce mananci intr-o zi obisnuita?
Y.Z.: Mananc in fiecare zi un mic dejun european urmat, la 30 de minute, de o portie de fructe, apoi legume cu fructe de mare, carne de vita sau pui. Din cand in cand, mananc la micul dejun o supa facuta din orez, legume si ou. Imi plac foarte mult fructele de mare cu mix de legume. Cand mananc carne, nu depasesc 100 de grame, deci o portie mica si pun mai multe legume. De asemenea, orezul face parte din meniul meu. Iau trei mese pe zi si gustari usoare, cum este iaurtul cu muesli si, in plus, fac mult sport. Cand faci sport, mananci ce trebuie si nu fumezi, arati mai tanar.
S.G.: Daca cineva vrea sa invete sa gateasca mancare chinezeasca, ce l-ai sfatui?
Y.Z.: Sa inceapa cu preparate simple, pe baza de orez sau legume. O reteta foarte simpla este cea de pui Shanghai, pentru ca trebuie doar sa amesteci faina cu carnea de pui si sa o prajesti. In ceea ce priveste ingredientele speciale chinezesti, sunt si in Romania magazine de unde le poate cumpara oricine.
4 retete rapide din bucataria chinezeasca
Creveti cu legume
Ingrediente:
Creveti
Tulpina de telina
Morcov
Conopida
Ciuperci
Varza
Ghimbir, usturoi
Supa de pui sau legume
Sare, zahar
Ulei de susan
Preparare: Se incinge un pic de ulei si se calesc ghimbirul si usturoiul, apoi se adauga si restul de ingrediente. Se pune un pic de supa de pui sau de legume, sare, zahar si condiment concentrat de pui, apoi un pic de amidon, ca sosul sa fie mai gros. Cu putin inainte de a fi gata, se pun cateva picaturi de ulei de susan, pentru aroma.
Salata cu tofu si fructe goji
Ingrediente:
Tofu deshidratat
Tulpina de telina
Morcov
Fructe goji
Sare
Usturoi
Ulei de susan
Preparare: Se fierb tulpinele de telina, morcovul, tofu si fructele goji foarte putin, timp de 15 secunde, apoi ingredientele se scot si se condimenteaza cu sare, usturoi si ulei de susan.
Porc Sichuan
Ingrediente:
File de porc, taiat julien
Morcov, taiat julien
Ardei gras, taiat julien
Ceapa verde
Ghimbir
Usturoi
Ceapa verde
Mix de condimente Sichuan (sare, ardei foarte picant)
Sos de soia
Otet chinezesc
Zahar din Beijing
Preparare: Se caleste carnea de porc in putin ulei vegetal, apoi se scoate si se caleste ghimbirul, usturoiul, ceapa verde si ardeiul iute. Se adauga mixul de legume, carnea, sosul de soia, concentratul de pui si otetul chinezesc. Dupa ce legumele sunt gata, astepti 2-3 secunde si pui cateva picaturi de ulei de susan.
Chao Mian
Ingrediente:
Paste chinezesti proaspete, preparate in casa
Varza
Ardei gras
Morcov
Fasole chilli
Usturoi
Sos de soia
Otet
Preparare: Legumele si pastele proaspete se calesc in putin ulei vegetal, apoi se condimenteaza cu usturoiul pisat, sosul de soia si otetul.
Interviu: Raluca Baciu
Multumim restaurantului Nan Jing, str. G-ral Gheorghe Manu nr. 2-4, Bucuresti – tel. 021/318.12.85
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024