Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
Într-o lume din ce în ce mai dinamică, cultivarea creativității nu este doar o provocare, ci și o necesitate. E mereu nevoie de identificarea de soluții și posibilități noi, pentru a fi capabili să ținem pasul și să țintim succesul atât pe plan personal, cât și profesional. Cum am putea face asta? O variantă sigură ar fi să „furăm” din secretele celor care excelează la capitolul creativității.
07.10.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 15 secundeCu toții suntem capabili de gândire inovatoare. Trebuie doar să-i permitem creativității să se manifeste. Încurajările îi aparțin lui Anthony D. Fredericks, un cunoscut profesor american în științele educației și autor a peste 100 de cărți de non-ficțiune, care de-a lungul carierei sale de patru decenii, a fost în conexiune permanentă cu subiectul creativității, fiind mereu preocupat să observe și să înțeleagă comportamentele celor mai creativi oameni. Ca dovadă a acestor căutări ale sale stă și faptul că este autorul blogului „Creative Insights” – Perspective creative – al site-ului revistei „Psychology Today”.
Prof. Fredericks susține, în cadrul unui articol scris pe portalul CNBC, că multe dintre obiceiurile celor mai creativi oameni sunt lucruri pe care, probabil, cei mai mulți dintre noi le-am practicat în copilărie. Unele dintre aceste impulsuri devin mai puternice atunci când intrăm în câmpul muncii. Prea des, însă, acestea sunt abandonate, deoarece pot părea frivole, ceea ce reprezintă o mare greșeală.
El ne asigură că, prin conștientizarea și integrarea lor în viața de zi cu zi, ne putem crește capacitatea de creativitate în timp. Iată care sunt, conform observațiilor sale, cele mai importante șase obiceiuri pe care oamenii foarte creativi le au în comun:
Caută posibilități, nu absoluturi
Oamenii creativi nu se mulțumesc ușor cu o anume stare de fapt. De fapt, sunt inconfortabili cu status-quo-ul. Pentru ei, o viață împlinită este una plină de opțiuni, oportunități și alternative. Rar acceptă ceea ce se așteaptă de la ei; în schimb, caută multiple răspunsuri și perspective. Se întreabă: „Ce ar fi dacă…?”
Sunt dispuși să iasă din zona de confort și să se angajeze în idei noi. Cel mai important, nu se tem de eșec, pentru că îl văd ca pe o oportunitate de învățare.
Visează cu ochii deschiși
Deși e văzut adesea drept o pierdere de vreme, visarea cu ochii deschiși reprezintă un teren fertil pentru creativitate. Când ești cu „capul în nori”, puterile creative au oportunitatea să se dezvolte și să înflorească. Așadar, nu e ceva ce trebuie evitat în timpul angajării în sarcini intelectuale.
Creșterea timpului petrecut visând cu ochii deschiși poate fi benefică din punct de vedere creativ, deoarece îi permite minții să călătorească pe tărâmuri imaginare, care nu fac parte din rutina ta obișnuită. Visarea cu ochii deschiși ne extinde orizonturile.
Petrec mult timp în aer liber
Natura ne poate face mai curioși și mai flexibili în gândire. Potrivit specialiștilor în psihologie cognitivă, natura este un loc unde mințile noastre pot să se odihnească, să se relaxeze și să lase garda jos. Prin urmare, în astfel de momente, avem resurse disponibile – să fim creativi, imaginativi, să rezolvăm problemele – care ne permit să devenim mai productivi.
Mediul exterior oferă numeroase exemple creative pe care oamenii le pot observa și care îi pot inspira. Întrepătrunderea rădăcinilor copacilor poate duce la revizuirea structurii organizaționale a unei companii. Dispunerea rațelor pe un iaz poate stimula un autor să reorganizeze capitolele unui manuscris. Culoarea frunzelor de toamnă poate inspira munca unui designer de interior etc.
Sunt dornici să învețe lucruri noi
Persoanele creative îmbrățișează învățarea continuă într-o varietate de domenii, adesea în zone care au puțină legătură cu specializarea lor. De pildă, un profesor își face timp să urmeze un curs de gătit, un inginer merge într-un tur arheologic al Greciei, un dentist citește cărți despre istoria Chinei, iar un scriitor învață să danseze step.
Oamenii creativi înțeleg că educația formală este doar un punct de plecare. Ei examinează o varietate de posibilități în loc să caute doar un singur răspuns corect. Ca rezultat, adesea pot vedea imaginea de ansamblu cu claritate și în perspectivă. Pentru ei, o situație nouă este o oportunitate de învățare, nu neapărat un mijloc pentru a ajunge la un scop.
Îmbrățișează meditația și mindfulness-ul
Oamenii care nu duc lipsă de creativitate fac loc meditației și practicilor mindfulness în rutina lor zilnică. Doar 10 minute de meditație pe zi îți pot crește capacitățile creative, potrivit cercetărilor de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Olanda. Cheia este să faci din meditație o activitate regulată. Beneficiile meditației provin din consistența ei.
Prin faptul că-ți rezervi în mod regulat timp să stai în tihnă pentru a-ți lăsa gândurile să curgă, poți obține multe oportunități pentru inovație. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să ai o idee sau două în timp ce făceai duș, vei înțelege puterea de stimulare a acelor momente scurte de liniște pentru gândirea creativă.
Își perfecționează meseria în fiecare zi
Pentru oamenii creativi, meseria pe care o au nu este o activitate ocazională, ci un angajament pe viață. Când faci din creativitate un obicei regulat, îți antrenezi mintea să transforme micile provocări în soluții, fie că găsești o nouă rută spre muncă pentru a evita aglomerația, experimentezi o nouă rețetă sau pui niște plante perene la marginea grădinii, pentru a o face mai verde. Toate acestea sunt exemple de gândire inovatoare.
Vorbim de o abordare similară cu pregătirea pentru un maraton de talie mondială. Trebuie să alergi și să fii activ constant timp de luni, uneori ani, înainte de marele eveniment pentru a fi competitiv. Cu un antrenament zilnic, ai mai multe șanse să treci linia de sosire. Același lucru este valabil și pentru creativitate.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024