Factori de risc în apariția obezității
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este o boală cronică complexă definită de depozitele excesive de grăsime care pot afecta sănătatea. Obezitatea poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2 și la boli de inimă, poate afecta sănătatea oaselor și reproducerea, crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Obezitatea influențează calitatea vieții, prin afectatea somnului și capacității de mișcarea.
19.04.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 56 secundeDiagnosticul de supraponderalitate și obezitate se face prin măsurarea greutății și înălțimii oamenilor și prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC): greutate (kg)/înălțime² (m²). Indicele de masă corporală este un marker surogat al grăsimii și măsurători suplimentare, cum ar fi circumferința taliei, pot ajuta la diagnosticarea obezității.
O persoană cu un indice de masă corporală (IMC) ≥25 kg/m2 este în general considerată supraponderal, în timp ce obezitatea este considerată a fi un IMC ≥ 30 kg/m2. Este bine cunoscut faptul că obezitatea și excesul de greutate sunt o problemă în creștere la nivel global, cu rate ridicate atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.
Cauzele obezității
Cercetătorii încă descoperă cauzele exacte și factorii care contribuie la obezitate. Nu se poate nega faptul că anumite obiceiuri de stil de viață au un impact mare asupra obezității. Dezechilibrul dintre aportul alimentar și activitatea fizică este unul dintre cei mai mari contributori la creșterea în greutate:
- Dieta contribuie major la obezitate – consumul de alimente bogate în calorii și o dietă bogată în grăsimi saturate și zaharuri rafinate, în special alimente procesate, au fost legate de creșterea în greutate și de obezitate.
- Activitatea fizică – un alt factor care contribuie major la obezitate este stilul de viață sedentar. Stilul de viață sedentar este legat de obezitate și de alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. Pe de altă parte, activitatea fizică regulată, cum ar fi exercițiile de intensitate moderată (mersul rapid, joggingul, înotul sau sporturile aerobice) au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea greutății țintă.
- Somnul – calitatea și durata somnului par, de asemenea, să joace un rol în obezitate. Dormitul mai puțin de 7 ore pe noapte este legat de o greutate corporală mai mare și de obezitate, ceea ce cercetătorii sugerează că ar putea fi legat de efectul pe care privarea de somn îl are asupra hormonilor care reglează apetitul.
- Stresul – nivelurile ridicate de stres de-a lungul timpului pot influența și creșterea în greutate și pot contribui la obezitate. Stresul cronic este asociat cu obezitatea. Stresul crește cantitatea de hormon de stres (cortizol) din organism, care, în timp, poate duce la creșterea în greutate. Mai mult, modul în care oamenii aleg să facă față stresului le poate afecta și greutatea în unele cazuri (mâncatul emoțional).
- Cauzele genetice ale obezității – dacă părinții sunt obezi, este mai probabil ca și copilul să fie. Acest lucru este parțial legat de caracteristicile stilului de viață, care tind să fie similare cu ale membrilor familiei.
- Contributori biologici și medicali la obezitate – mai multe afecțiuni sunt asociate excesului de greutate corporală și obezitate. Printre acestea se numara:
- Sindromul Bardet-Biedl
- Sindromul Prader-Willi
- Sindromul ovarului polichistic
- sindromul Cushing
- Problemele cu tiroida
- Unele medicamente pot provoca creșterea în greutate ca efect secundar, creând un apetit crescut atunci când hormonii care reglează foamea sunt perturbați. În timp, acestea ar putea contribui la obezitate (antidepresivele, antipsihotice, beta-blocantele, contraceptivele, glucocorticoizii etc.)
- Determinanții sociali ai sănătății sunt circumstanțe dincolo de controlul individual care afectează comunitățile și viețile: nivelul veniturilor, niveluri de educație, accesul la asistență medicală, viața în anumite medii urbane și rurale specifice care are ca rezultat un acces mai mic la alimente proaspete și activități recreative, nesiguranța alimentară care duce la bazarea pe opțiuni cu costuri mai mici, mediul de lucru, care poate duce la creșterea sedentarismului.
- Înaintarea în vârstă – duce la diminuarea masei musculare și, implicit, la o rată metabolică mai lentă, făcând mai ușoară creșterea în greutate
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024