Făina de migdale la gătit – ce trebuie să știi
Dacă alimentația sănătoasă este una dintre prioritățile tale, atunci trebuie să începi să folosești cât se poate de des făina de migdale. Cu un conținut scăzut de carbohidrați, bogată în proteine și alte substanțe nutritive, aceasta vine cu nenumărate beneficii. Și nu doar sănătatea va avea de câștigat. Cu făina de migdale inclusă în rețete, preparatele tale vor căpăta mai multă savoare.
22.10.2020
Timp estimat de citire:
9 minute, 26 secundeFăina de migdale a devenit o alternativă populară la făina obișnuită, de grâu. Pentru că nu conține gluten, este un produs cu adevărat valoros pentru toți cei care evită această moleculă prezentă din abundență în grâu, secară și orz. Fie că au alergie sau intoleranță la gluten, fie că au aderat la dieta Paleo, care exclude consumul de cereale. De asemenea, faina de migdale se bucură de o apreciere largă în rândul persoanelor care urmează diete low-carb sau proteice. Se regăsește și în recomandările pentru rețetele adecvate în dieta keto. Chiar și numai din acest punct de vedere, faina de migdale merită să ajungă și în bucătăria ta.
Cum se obține făina de migdale
Așa cum îi spune și numele, făina de migdale este un produs rezultat din măcinarea migdalelor. Nu este însă un măciniș integral. Procesul implică decojirea prealabilă a migdalelor în apă clocotită. După uscare, migdalele sunt mărunțite bine, apoi cernute. Pulberea fină obținută astfel este faina de migdale. Poți face făina de migdale acasă, parcurgând toți acești pași, sau o poți cumpăra de-a gata. Depinde numai de tine ce variantă alegi.
Ce valori nutriționale are făina de migdale
Fiind o sursă generoasă de macro- și micronutrienți esențiali, făina de migdale este un produs alimentar cu densitate nutritivă ridicată. O cantitate de numai ¼ de cană (30 g) conține:
Calorii: 163
Grăsimi: 14,2 g (dintre care 9 sunt monosaturate)
Proteine: 6,1 grame
Carbohidrați: 5,6 g
Fibre: 3 g
Vitamina E: 35% din DZR
Mangan: 31% din DZR
Magneziu: 19% din DZR
Cupru: 16% din DZR
Fosfor: 13% din DZR
Potasiu: 6% din DZR
Calciu: 6% din DZR
Fier: 5% din DZR
După cum se poate observa, făina de migdale este deosebit de bogată în vitamina E. Datorită puterii sale antioxidante, această vitamină neutralizează radicalii liberi, acele molecule dăunătoare care accelerează îmbătrânirea, crescând riscul de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice. Există mai multe studii care asociază consumul mai mare de vitamina E cu o incidență mai mică a afecțiunilor cardiovasculare dar și a maladiei Alzheimer.
Făina de migdale ne pune la dispoziție și magneziu într-o concentrație apreciabilă. Pe lângă faptul că ne ajută să facem față mai bine stresului, acest micronutrient important contribuie la reglarea tensiunii arteriale, dar și la un mai bun control al glicemiei. Apropo de zahărul din sânge, făina de migdale are un mare avantaj la acest capitol față de făina de grâu: indicele glicemic scăzut. Diferența e uriașă! Făina de migdale are un IG sub valoarea de 1, pe când cea albă de grâu – de 85. Așadar, adăugând faina de migdale în rețete, poți preveni variațiile bruște ale glicemiei. Și, pe cale de consecință, poți evita tot alaiul de probleme cauzate de acestea, printre care oboseala, dar și câștigul ponderal.
Ce poți pregăti în bucătărie folosind făina de migdale?
Deși n-ai zice, făina de migdale este un ingredient surprinzător de versatil. Este foarte ușor de inclus în diverse rețete. În continuare sunt doar câteva idei:
- Clătite. Pentru o textură bogată și o aromă subtilă de nuci, înlocuiește un sfert din făina de grâu cu făina de migdale, indiferent de rețeta aleasă. Desigur, poți încerca și varianta integrală, doar cu făină de migdale.
- Biscuiți. Pentru a crește cantitatea de proteine din biscuiți, substituie un sfert din făină cerută de rețetă cu făina de migdale.
- Fursecuri fără gluten. Folosește făina de migdale pentru a face fursecuri crocante, pline de proteine.
- Macarons. Încorporează faina de migdale în albușurile bătute spumă cu zahăr și obții cele mai delicioase prăjiturele pentru macarons. Mai ai nevoie de o umplutură! Și poate de niște coloranți alimentari.
- Brioșe. Cu făina migdale, singură sau în combinație cu faina de cocos, poți face niște brioșe absolut demențiale, potrivite pentru dieta keto. Cele cu cacao sunt parcă cele mai cele.
- Budinci. Făina de migdale este o excelentă bază pentru budinci cu lapte simplu sau de migdale, îngroșate cu un pic de făină de orez.
- Preparate-n crustă sau pane. Folosește făina de migdale în loc de pesmet sau făină pentru a face o crusta și compoziția pentru pane a șnițelelor, fileurilor de pește, crochetelor de legume etc. Pentru un strat mai crocant, fără gluten, optează pentru migdale mărunțite în loc de cele măcinate foarte fin.
- Chifteluțe și checuri din carne. Substituie cu făina de migdale făina, pesmetul sau pâinea folosite în rețetele tale preferate.
- Paste. La prepararea aluatului de paste, ca să le îmbogățești cu proteine, înlocuiește o treime din făină cu făina de migdale.
3 rețete perfecte cu făină de migdale
Ca să-ți fie și mai simplu să integrezi faina de migdale în alimentație, îți propunem și câteva rețete. Una de quiche cu spanac, una de biscuiți fără gluten și una de brioșe keto. Să le luăm pe rând!
Quiche cu spanac și crustă din făină de migdale
Este un preparat absolut delicios, care poate fi consumat fără emoții și în cadrul dietelor fără gluten. Încearcă-l neapărat!
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 2 căni de făină de migdale
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 lingură de cimbru proaspăt, tocat
- ½ de linguriță de sare de mare fină
- Un vârf de cuțit de piper negru măcinat
- Un vârf de cuțit de pulbere de ardei roșu iute
- ⅓ de cană de ulei de măsline
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 1 lingură de ulei de măsline
- 3 cepe mici, tocate (aproximativ ½ de cană)
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 căni de frunze spanac, tocate
- ¼ de cană de vin alb sec
- ½ de cană de lapte integral
- 4 ouă
- ½ de cană de brânză tare, rasă
- Un vârf de cuțit generos de nucșoară proaspăt rasă
- 1 linguriță de sare de mare fină
- Un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 °C. Unge cu ulei o tavă de plăcintă.
- Pregătește crusta. Într-un castron mare, amestecă toate ingredientele uscate (făina de migdale, usturoiul, cimbru, sarea, piperul și fulgii de ardei roșu), apoi adaugă uleiul și 4 lingurițe de apă. Amestecă totul până când obții o masă omogenă. Întinde aluatul în tava de plăcintă, prin apăsare, asigurându-te că acoperi și marginile tăvii. Dă tava la cuptor și coace crusta până când devine ușor aurie și fermă la atingere, timp de aproximativ 15 minute.
- Între timp, pregătește umplutura. Într-o tigaie mare, încălzește uleiul la foc mediu. Pune la călit ceapa și usturoiul, timp de circa 5 minute, amestecând des. Adăugă spanacul, iar în momentul în care acesta începe să se înmoaie, toarnă vinul și continuă să gătești până când se evaporă tot lichidul. Scoate legumele din tigaie și dă-le deoparte.
- Într-un castron mare, amestecă laptele, ouăle, brânza, nucșoara, sarea și piperul. Adăugă compoziția de spanac și amestecă bine. Toarnă compoziția rezultată în crusta preîncălzită și dă tava la cuptor din nou, timp de 30-35 de minute. Lăsă quiche-ul să se răcească câteva minute înainte de servire.
Biscuiți low-carb cu făină de migdale
Se prepară foarte simplu și sunt o gustare grozavă, inclusiv în cazul persoanelor care-și monitorizează cu strictețe consumul de carbohidrați.
Ingrediente necesare pentru 25-30 de bucăți:
- 1 ½ căni de făină de migdale
- ½ de linguriță bicarbonat de sodiu
- ¼ de linguriță de sare de mare
- ⅓ de cană de miere
- ⅓ de cană de tahini (pastă de susan)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ de cană de semințe de susan
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul de 180 °C. Căptușește o tavă întinsă cu hârtie de copt.
- Într-un castron, amestecă mierea, tahini și extractul de vanilie până se combină bine, apoi adaugă și făina de migdale, sarea și bicarbonatul de sodiu. Mixează bine totul până când obții o masă omogenă. Aluatul ar trebui să fie suficient de dens, potrivit pentru a putea forma bile. Dacă este prea umed (e posibil să se întâmple asta dacă mierea e lichidă) mai adăugă puțină făină de migdale.
- Din aluatul rezultat, formează biluțe de mărimea unei roșii cherry. Rulează fiecare bilă în semințe de susan, apoi aplatizeaz-o până la o grosime de circa 5 mm. Așază biscuiții astfel formați pe foaia de copt pregătită, lăsând 1-2 cm între ei.
- Coace biscuiții timp aproximativ 10 minute sau până când capătă o nuanță aurie. Dacă-i vrei super crocanți, întoarce-i cu susul în jos și mai lăsă-i în cuptor preț de câteva minute.
Brioșe keto cu făina de migdale
După ce le vei încerca, le vei pune pe lista dulciurilor preferate. Unde mai pui că sunt super hrănitoare și, foarte important, conțin puține glucide, ceea ce le face să fie o opțiune excelentă atât pentru cei ce urmează dieta keto, cât și pentru cei care vor „un dulce” cu indice glicemic scăzut.
Ingrediente necesare pentru 6 bucăți:
- 1 cană de făină de migdale (cca. 140 g)
- 100 g ulei de cocos
- 3 ouă
- 50 ml lapte de migdale neîndulcit
- 40 g de îndulcitor (ideal Green Sugar)
- 20 g cacao
- ¼ de cană de afine
- ½ de linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de esență de migdale
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C și pregătește o tavă pentru brioșe; pune în fiecare adâncitură hârtie specială pentru brioșe.
- Amestecă făina de migdale cu îndulcitorul, cacao și praful de copt, apoi adaugă pe rând uleiul de cocos, laptele de migdale, ouăle și esența de migdale. După ce amesteci bine totul, încorporează cu grijă și afinele.
- Distribuie compoziția rezultată în cele 6 forme de brioșe și dă tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute. Când sunt gata, scoate-l pe un grătar și lasă-le să se răcească.
Idei de dressing sănătos pentru salată
27.11.2024