Făina Manitoba: ce este, beneficii și utilizări culinare
Deși originară din zona de nord a continentului american, a Canadei mai exact, făina Manitoba a devenit cunoscută în special prin prisma bucătăriei italiene, unde este indispensabilă preparării unor produse tradiționale precum pizza cu blat pufos și coajă crocantă, focaccia sau panettone. De altfel, Italia este în prezent principalul utilizator de făină Manitoba, motiv pentru care soiul de grâu din care acesta este obținută se cultivă și aici. Este vorba de un soi cu un conținut ridicat de proteine și gluten datorită căruia făina de Manitoba are caracteristici unice, date de indicele său de forță foarte ridicat.
07.04.2025


Timp estimat de citire:
7 minute, 33 secundeConsiderată o făină premium, făina Manitoba poate fi folosită și pentru prepararea altor produse de panificație și patiserie, altele decât cele specifice bucătăriei italiene, însă și prețul este unul pe măsură, fiind mai scumpă decât făina obișnuită.
În cele ce urmează îți vom prezenta pe larg toate informațiile esențiale despre făina Manitoba, despre modul în care o poți utiliza în bucătărie pentru a obține niște preparate cu proprietăți deosebite și despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere, legate de acest ingredient.
Ce este făina Manitoba
Făina Manitoba a fost numită astfel după un vechi trib de indieni care populau în urmă cu sute de ani nordul Canadei, în prezent Manitoba fiind și numele unei provincii canadiene. Făina de Manitoba mai este cunoscută și sub denumirea de „făină americană” iar italienii îi spun „farina di forza”, cu referire la indicele de forță, despre care spuneam că este unul foarte ridicat și pe care îl vom explica pe larg puțin mai jos.
Se obține dintr-un soi de grâu care inițial se cultiva în zona de nord a Canadei, însă ulterior cultura lui s-a extins și în Italia și Statele Unite, pe măsură ce făina de Manitoba a devenit tot mai cunoscută datorită calităților sale. Este un grâu semi-dur, cu un conținut ridicat de gluteină și gliadină – două substanțe care se activează în prezența apei și se transformă în gluten.
Făina de Manitoba se folosește preponderent sub formă rafinată 00, ceea ce înseamnă că nu conține tărâțe și nu este măcinată extrem de fin așa cum este făina 000.
Ce proprietăți are făina Manitoba
Obținută de dintr-un grâu semi-dur, făina Manitoba se remarcă prin conținutul ridicat de gluten și de proteine, care îi conferă un indice de forță crescut. Acesta este unul dintre cele mai importante criterii de evaluare a oricărui tip de făină și se referă la capacitatea de a rezista la frământare și a dezvolta o rețea de gluten în timpul acestui proces și în faza de dospire. Indicele de forță al făinii se măsoară pe o scală de la 90 la 390, iar pentru făina Manitoba acest indice depășește 350. Aceasta înseamnă că făina Manitoba este ideală pentru aluaturile cu dospire lentă, având capacitatea de a genera o cantitate ridicată de gluten. Acesta este important în procesul de dospire întrucât reține gazele produse de drojdie și permite aluatului să crească mai mult, conferindu-i o textură aerată și elastică, asemănătoare unui burete. După coacere, aluaturile din făină Manitoba capătă o coajă crocantă la exterior și rămân pufoase la interior, cu o textură aerată, menținându-și astfel prospețimea pe termen lung.
De asemenea, făina Manitoba este cunoscută și datorită capacitații sale crescute de a absorbi apa, putând reține până la 80% din greutatea sa. Aceasta o face ideală pentru preparatele cu un volum mare, așa cum este cozonacul, care au aceeași textură crocantă la exterior și pufoasă la interior, care se păstrează proaspătă mai mult timp.
Din punct de vedere nutrițional, făina Manitoba are 335 de calorii la suta de grame, cu un conținut de 12 grame de proteine, 68,3 grame de carbohidrați, un gram de lipide și 2,5 grame de fibre. De asemenea, în făina Manitoba se mai găsesc în cantități mici minerale precum fierul, magneziul, calciul și fosforul, alături de vitaminele B1și B3, de asemenea, în cantități reduse.
Cum poți folosi făină Manitoba în bucătărie
Făina Manitoba este un ingredient nelipsit din bucătăria italiană, unde este folosită la prepararea blatului de pizza dar și pentru focaccia, panettone sau pandoro. În același timp, multe din celebrele baghete franțuzești sau croissante sunt preparate cu făină Manitoba, care le conferă textura ce le-a consacrat, iar acest tip de făină a devenit tot mai des folosit în domeniul panificației și patiseriei din întreaga lume.
Bineînțeles că nimic nu te împiedică să folosești și tu făina Manitoba la tine în bucătărie pentru diferite rețete, cu mențiunea că aceasta este mai scumpă decât făina obișnuită.
Mai exact, o poți folosi pentru a prepara pâine de casă cu o coajă crocantă și miez pufos, care se menține proaspătă mai multe zile iar în același timp făina Manitoba este ideală pentru cozonac, gogoși sau brioșe. De asemenea, poți aduce bucătăria italiană sau franțuzească la tine acasă preparând rețete tradiționale de pizza, focaccia, panettone, ciabatta, baghete sau croissante, folosind aceeași făină Manitoba pentru o textură autentică a aluatului.
În general, la făina Manitoba se folosește o cantitate mare de apă astfel încât rețeaua de gluten să fie cât mai densă, iar aceasta poate fi combinată și cu alte tipuri de făină.
Ce beneficii atrage făina Manitoba
Beneficiile asociate cu făina Manitoba sunt mai mult în plan culinar, pentru că despre calitățile sale nutriționale nu sunt foarte multe de spus. Din acest punct de vedere se remarcă datorită unui aport mai mare de proteine prin care poate contribui la dezvoltarea și repararea țesuturilor, implicit a masei musculare. De asemenea, proteinele conferă și o senzație de sațietate datorită căreia consumul de alimente cu făină Manitoba este limitat la porții decente, ținând cont că acestea sunt bogate în calorii. Datorită conținutului ce calciu și fosfor făina Manitoba ar putea contribui și la întărirea oaselor, însă cantitățile de minerale pe care le conține sunt prea mici pentru a putea vorbi de un beneficiu real în acest sens.
Din punct de vedere culinar, făina Manitoba este perfectă pentru aluaturile cu dospire lungă, cărora le conferă textura fină și poroasă de care am amintit. În același timp, făina Manitoba permite o păstrare îndelungată a preparatelor fără a fi nevoie de conservanți, întrucât acestea își mențin prospețimea în mod natural. Nu în ultimul rând, conferă preparatelor un aspect apetisant iar textura crocantă și moale la interior completează o experiență plăcută a degustătorului.
Precauții și contraindicații
După cum probabil ai reținut din cele spuse până acum, făina Manitoba se remarcă datorită conținutului ridicat de gluten, care îi conferă calități speciale. Pentru persoanele cu intoleranță la gluten, această proprietate constituie însă un impediment major, pentru că făina Manitoba le va cauza tulburări digestive. Din acest motiv persoanele cu intoleranță la gluten trebuie să evite în mod special preparatele cu făină Manitoba, care conțin din abundență această proteină.
În cazul persoanelor cu o digestie lentă sau alte probleme digestive se recomandă consumul în cantități mici întrucât alimentele bogate în gluten pot îngreuna digestia, cauzând indigestie și balonare.
Fie și luată ca simplu ingredient, făina Manitoba are un aport caloric ridicat, iar dacă luăm în considerare faptul că produsele de panificație sau patiserie conțin în general și zahăr, unt, lapte, ouă numărul de calorii crește și mai mult. Din acest motiv preparatele cu făină Manitoba nu sunt recomandate în curele de slăbire și nici persoanelor supraponderale. De asemenea, și cei cu o greutate normală trebuie să consume cu moderație astfel de preparate, care în niciun caz nu trebuie incluse în meniul zilnic, ci doar savurate ocazional.
Nu în ultimul rând, diabeticii trebuie să fie foarte atenți la alimentele preparate cu făină Manitoba, care pot cauza creșteri bruște ale glicemiei din cauza conținutului de carbohidrați simpli, care eliberează rapid o cantitate mare de glucoză.
În plan culinar, folosirea de făină Manitoba nu este recomandată pentru prepararea de biscuiți, saleuri, sărățele și alte snacksuri crocante pentru că astfel va rezulta o textură elastică și pufoasă, improprie acestor preparate.

E sigur să mănânci cartofi încolțiți? Experții lămuresc dilema
03.04.2025