Feluri de mâncare gustoase, dar sărace în calorii
Încă mai persistă ideea că a mânca dietetic înseamnă să faci foamea sau să te privezi de bucuria gustului. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Asta, desigur, dacă știi să-ți alegi rețetele potrivite, care să conțină ingrediente de bună calitate, bogate în principii nutritive, fără a fi bombe calorice. Iar ca silueta ta să fie în afara oricărui pericol, nu uita de marele secret: respectă întotdeauna mărimea porțiilor!
22.04.2021
Timp estimat de citire:
7 minute, 3 secundeDacă te numeri printre cei care cred că preparatele cu puține calorii sunt lipsite de gust și consistență, te invităm să accepți provocarea noastră. Am selectat pentru tine câteva rețete care sunt departe de a fi catalogate drept fade. Dimpotrivă, sunt o reală încântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru văz. Să nu uităm că mâncăm mai întâi cu ochii, astfel că, pentru a ne satisface pe deplin, trebuie să ne placă ceea ce vedem în farfurie. Marii bucătari știu acest lucru, tocmai de aceea acordă o atenție atât de mare aspectului mâncării. S-a demonstrat că are un impact deosebit asupra percepției gustului.
Rețete gustoase și cu puține calorii
Inspirate din celebra dietă mediteraneeană, rețetele pe care ți le propunem în continuare sunt un regal pentru simțuri. Au și gust, sunt și hrănitoare și, mai presus de orice, te ajută să ții la distanță kilogramele în plus. Nu ne rămâne decât să-ți urăm spor la gătit și poftă bună!
Paste cu pui, spanac, parmezan și lămâie
Este un fel de mâncare de care pur și simplu te vei îndrăgosti. Nici nu avea cum altfel. Este plină de arome îmbietoare, e sățioasă și, în plus, se gătește foarte simplu. Îți ia mai puțin de jumătate de oră ca s-o prepari.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 240 g de paste penne din grâu integral
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 450 g de carne de pui (piept sau pulpe superioare) fără os și piele, tăiată cubulețe mari
- ½ de linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper măcinat
- 4 căței de usturoi, tocat
- ½ de cană de vin alb sec
- zeama și coaja de la o lămâie
- 10 căni de spanac proaspăt, tocat
- 4 linguri de parmezan ras
Mod de preparare:
- Gătește pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi scurge-le și lasă-le deoparte.
- Între timp, încinge uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu-mare. Pune bucățile de carne, sarea și piperul și gătește, amestecând ocazional, timp de 5 până la 7 minute. Adăugă usturoiul și continuă să gătești, amestecând, preț de 1-2 minute. Adaugă vinul, sucul și coaja de lămâie, redu temperatura la foc mic și așteaptă să dea în clocot.
- Ia tigaia de pe foc și imediat adaugă spanacul și pastele fierte, fără să amesteci. Acoperă rapid tigaia cu un capac și lasă să stea așa până când spanacul se ofilește.
- Împarte preparatul în 4 porții și presară deasupra fiecăreia câte 1 lingură de parmezan.
Mărimea porției: circa 2 căni
Valori nutriționale/porție: 335 de calorii, 30 g de proteine, 26 g de carbohidrați, 12,3 g de grăsimi, 2 g de fibre.
Mini pizza din ciuperci
Te poți răsfăța cu aceste mini pizza fără mustrări de conștiință chiar și seara. Și asta pentru că au în loc de blatul făinos clasic o alternativă foarte interesantă: ciupercile portobello. Pe lângă faptul că sunt deosebit de gustoase, acestea sunt și o super sursă de proteine – un atu ce nu poate fi neglijat atunci când vrei să ții la distanță kilogramele în plus.
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 8 pălării mari de ciuperci portobello (de aproximativ 100-110 g fiecare)
- 2 ½ linguri de ulei de măsline
- ½ de linguriță de piper măcinat
- ½ de cană de sos de roșii
- 2 căni de baby spanac, tocate
- ½ de cană de roșii uscate la soare, tocate
- 1 conservă cu inimi de anghinare (se clătesc sub jet de apă, iar apoi se toacă grosier)
- ½ de cană de brânză mozzarella, mărunțită
- ¼ de cană de brânză feta, sfărâmată
- ½ de linguriță de ierburi italienești
- 1 lingură de suc de lămâie
- 2 căni de rucola
- ¼ de cană de frunze proaspete de busuioc, tocate
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 °C.
- Îndepărtează cu o lingură partea maro din interiorul pălăriilor ciupercilor. Folosind o pensulă, unge-le apoi cu 1 lingură de ulei. Pune-le cu partea inferioară în sus pe un grătar pentru cuptor. Lasă ciupercile să se coacă timp de 10 minute, apoi întoarce-le cu fața-n jos și mai lasă-le la cuptor pentru alte 5 minute.
- Scoate ciupercile din cuptor și întoarce-le cu grijă, astfel încât partea inferioară să fie în sus. Condimentează-le cu ¼ de linguriță de piper. Întinde pe fiecare bucată câte o lingură de sos de roșii. Pune pe fiecare ciupercă, în mod egal, spanac, roșii uscate, anghinare, mozzarella și feta. La final, presară ierburile aromatice.
- Dă ciupercile din nou la cuptor, pentru 10-15 minute sau până când se rumenesc ușor și brânza se topește.
- Între timp, pune într-un castron uleiul rămas, restul de piper negru și sucul de lămâie. Adăugă apoi rucola și amestecă de câteva ori.
- Când ciupercile sunt gata, ornează-le cu busuioc și servește-le împreună cu salata de rucola.
Mărimea porției: 2 bucăți de mini pizza + ½ de cană de salată rucola
Valori nutriționale/porție: 264 de calorii, 25 g de carbohidrați, 14 g de proteine, 12 g de grăsimi, 7 g de fibre.
Piept de pui umplut în stil mediteraneean
Brânza feta, ardeii copți, spanacul și alte ingrediente dau o savoare mediteraneeană deosebită acestui preparat atât de ușor de făcut. Rumenirea pieptului de pui în tigaie înainte de coacere îi conferă o minunată culoare aurie. Pe de altă parte, coacerea la cuptor îi asigură frăgezime și o gătire completă. Este o rețetă sănătoasă, apetisantă și, totodată, prietenoasă cu silueta.
Ingrediente necesare pentru 8 porții:
- ½ de cană brânză feta sfărâmată
- ½ de cană de ardei gras roșu copt, tocat
- ½ de cană de spanac proaspăt, tocat
- ¼ de cană de măsline Kalamata fără sâmburi, tăiate în patru
- 1 lingură de busuioc proaspăt, tocat
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat
- 2 căței de usturoi, tocați
- 4 bucăți de piept de pui dezosat, fără piele
- ¼ de linguriță de sare
- ½ de linguriță de piper măcinat
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de suc de lămâie
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 °C.
- Într-un castron, amestecă feta, ardeii roșii, spanacul, măslinele, busuiocul, pătrunjelul și usturoiul.
- Folosind un cuțit mic, tăie o fantă orizontală prin cea mai groasă porțiune din fiecare piept de pui pentru a forma un buzunar. Umple apoi fiecare buzunar cu aproximativ ⅓ de cană din amestecul de feta și restul ingredientelor. Fixează marginile buzunarelor cu scobitori. Presară uniform bucățile de piept de pui cu sare și piper.
- Într-o tigaie mare, pune la încins uleiul și rumenește pe fiecare parte bucățile de piept pui, timp de circa 2 minute sau până când devin aurii. Transferă cu grijă bucățile de carne într-o tavă de copt și dă-o la cuptor, pentru aproximativ 25 de minute.
- Când pieptul de pui e gata, stropește-l uniform cu suc de lămâie și scoate scobitorile.
- Se servește pe pat de salată de rucola.
Mărimea porției: ½ de piept de pui umplut
Valori nutriționale/porție: 179 de calorii, 25g de proteine, 7,5 g de grăsimi, 3 g de carbohidrați, 0,1 g de fibre.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024