Fibrele prebiotice și rolul lor pentru organism
Dacă în ultimii ani tot mai mulți am devenit conștienți de avantajele produselor probiotice, relativ neglijate sau, mai precis, necunoscute de marele public, este timpul să aflăm mai multe și despre prebiotice.
18.09.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundePentru a înțelege mai bine rolul acestora, trebuie discutat puțin despre microbiota intestinală. Corpul uman trăiește în simbioză cu foarte multe populații bacteriene. Una din cele mai importante și mai utile este localizată la nivel intestinal. Rolurile microbiotei intestinale sunt multiple și cercetările ultimelor decenii au scos în evidența elemente de-a dreptul spectaculoase. S-au obținut dovezi conform cărora metabolismul acestor microbi are efecte la distanță, de la modularea imunității, la acumularea de țesut adipos, la sinteza unor neurotransmițători sau la depunerea de lipide la nivelul ficatului.
Intestinul comunică în mod direct cu sistemul nervos central, ca atare viața microbiotei ar putea avea efecte chiar și asupra stării noastre de spirit, iar fenomene precum depresia ar putea fi evitate cu… flora intestinală potrivită. Studiile sunt încă în domeniul pionieratului și nu există modalități clare pe care să le putem aplica și care să ne asigure că avem acele tipuri de microbi care pot acționa pozitiv asupra stării noastre de sănătate. Viitorul va aduce, probabil, multe date în domeniu pentru că și acum, în timp ce scriu, există multe studii în derulare.
Alege anumite alimente bogate în fibre
Se știe cu certitudine că selectarea unei microbiote „prietenoase” se face cel mai simplu, oferindu-i hrana potrivită. Bacteriile intestinale sunt mari consumatoare de fibre, iar dintre acestea au și ele preferatele lor. Tocmai alimentele sau suplimentele care conțin fibrele agreate pot purta numele de prebiotice, pentru că ele oferă „mâncarea” ce stimulează dezvoltarea florei intestinale. Aș sublinia și faptul că fibrele prebiotice sunt elemente rezistente, care nu pot fi digerate de enzimele tubului digestiv uman, dar că microbii intestinali au fermenții necesari pentru a le descompune și a se hrăni cu produșii rezultați. Din prebiotice rezultă mai ales acizi grași cu lanț scurt, care sunt „hrana” celulelor din pereții intestinali umani și care pot determina, la distanță, efecte metabolice favorabile.
Fibrele prebiotice se găsesc chiar și în laptele de mamă. Bebelușul preia din acesta oligozaharide similare celor din plante, care stimulează proliferarea locală a bifidobacteriilor și, implicit, apărarea imună.
Alimente cu prebiotice
Aș vrea să subliniez că nu toate fibrele au rol prebiotic. Dar alimentele cu prebiotice sunt larg folosite, iar suplimentele, cât se poate de accesibile. Încă și mai mult, unele fibre prebiotice se folosesc la fortificarea unor alimente sau au chiar rol de aditiv alimentar. Cele mai bogate alimente în fibre prebiotice sunt:
- Rădăcina de cicoare este bogată în prebiotice, avand un nivel mare de inulină (fibră prebiotică).
- Ceapa și usturoiul conțin cam 17% fibre prebiotice. Acelasi lucru se poate spune despre fulgii de ovaz integrali, despre orz sau chiar despre pâinea integrală (cu 70% din fibre avand rol prebiotic).
- Foarte bogată în prebiotice este anghinarea de Ierusalim, cu 76% din fibre sub formă de inulină, ceea ce a făcut-o să „câștige” chiar dreptul de a purta o mențiune de sănătate din partea EFSA (Agenția Europeana de Siguranță a Alimentului).
- În apropiere, găsim frunzele de păpădie, sparanghelul (2-3 g de fibre prebiotice/100 g) sau merele care trebuie mâncate cu coajă (pectină, o fibră solubilă prebiotică, formează mai mult de 50% din fibrele mărului).
Morala acestui articol ar trebui să fie: ține-ți “microbii” fericiți pentru a-ți menține sănătatea. Nu este atât de greu, este suficient să mănânci anumite produse vegetale integrale și, eventual, să completezi cu un supliment adecvat.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024