Ficatul gras, maladie pentru o treime dintre oameni
Ficatul gras este o afectiune destul de raspandita, chiar daca putini oameni au auzit de ea. Potrivit studiilor, peste 27% din populatie sufera de ficat gras, dar numai 5% dintre aceste cazuri evolueaza nefericit spre ciroza. Ei fac parte insa din categoria mica a celor care nu raspund la tratament.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundePrimul factor de risc in aceasta afectiune e obezitatea, urmata indeaproape de consumul de alcool. Alt factor e glicemia crescuta, peste 110, ca si hipertensiunea arteriala, sarita peste plafonul normal de 13,5 maxima cu 8,5 minima. Totodata, un risc crescut prezinta si oamenii care au o tulburare a grasimilor in sange, un colesterol peste 200 si trigliceride serice peste 150.
Calculeaza-ti inteligent situatia!
Indicele de masa corporala se obtine dupa urmatoarea formula de calcul: valoarea greutatii, in kilograme, impartita la valoarea inaltimii, in metri, la patrat. Valorile normale ale IMC se situeaza intre 18 si 24,9, supraponderalitatea e de la 25 la 29,9, obezitatea primara la 30-34,9, obezitatea severa intre 35 si 39,9, iar obezitatea masiva se stabileste la valori mai mari de 40. Se mai poate lua in considerare si raportul talie-sold. Pentru asta ai nevoie de un centimetru, cu ajutorul caruia vei masura circumferinta taliei si a soldului, iar raportul se va obtine impartind centimetrii din talie la cei ai soldului. Un raport normal se situeaza in jurul cifrei de 1,3. Daca cele doua metode ti se par mai grele, afla ca barbatii care au circumferinta abdominala peste 102 cm sunt obezi, iar femeile intra in aceasta categorie cand depasesc 88 cm.
Slabirea brusca agraveaza boala
Tratamentul pentru ficatul gras consta in aplicarea unui regim alimentar rational, in efectuarea de exercitii fizice si in administrarea unor medicamente. Astfel, prima masura e slabirea, de baza fiind un regim cu mai putine calorii. Din regimul alimentar trebuie scoase grasimile animale, dulciurile concentrate si fainoasele. La aceste rationalizari ale dietei trebuie asicuate exercitiile fizice, care sa consume energia. Atentie insa, slabirea rapida nu e convenabila pentru ficat, fiindca poate accentua boala!
Chirurgia, ultima solutie
Daca dieta ori administrarea unor medicamente prescrise de medic nu dau roade, atunci solutia finala e chirurgia. Aceasta fie vizeaza micsorarea capacitatii stomacului, fie diminuarea absorbtiei alimentelor in intestinul subtire. “Kilogramele in plus sunt oricum periculoase – cresc riscul cu 100% in cazul ficatului gras, dar conduc si la rezistenta la insulina fabricata de propriul pancreas. Mai mult, in paralel, se produce si o marire a glicemiei, cat si o acumulare de grasimi in ficat, cu risc de 20%. Cei cu aceasta boala trebuie sa-si trateze cu seriozitate si hipertensiunea arteriala, care este si ea factor de risc de 75%”, sustine hepatologul Mircea Diculescu.
Administrarea vitaminei E face minuni
Persoanelor afectate de ficatul gras li se recomanda mai ales vitamina E, care face minuni, aproximativ 6-12 luni. Un astfel de bolnav trebuie sa evite administrarea vitaminei A, dar si sa se fereasca de preparatele ce contin fier. Totodata, trebuie sa fie atent si la unele medicamente prescrise impotriva tulburarilor de ritm cardiac si, mai presus de toate, trebuie sa nu mai consume bauturi alcoolice, fiind recomandata chiar abstinenta totala la alcool.
Consultant: Dr. Mircea Diculescu, hepatolog la Spitalul Fundeni
021/318.04.00
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024