Fii in forma ca un viking cu dieta nordica!
Europa nu este formata numai din tarmuri insorite, in apropierea carora cresc plantatii de maslini. Cea mai mare parte a continentului nostru are o clima cu mult mai rece, iar alimentele de la latintudini inalte difera si din punct de vedere al tipului, dar si al compozitiei de cele din Europa meridionala.
25.01.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 33 secunde
Pornind de la ideea ca fiecare zona beneficiaza de produse traditionale cu valoare organoleptica si sanogenetica specifica, in ultimii ani s-a dezvoltat un concept nou si interesant, acela al „noii diete nordice”. Initiatorul acestui curent este Claus Meyer, de la LIFE Faculty of Life Sciences a Universitatii din Copenhaga, care l-a construit pe baza elementelor de cultura si a ingredientelor existente in ariile reci ale Europei. Dar ce contine aceasta dieta? In mare, este vorba de alimente in buna parte prezente si in Romania.
Cereale, fructe de padure si varza pentru o sanatate de fier
In primul rand, dieta contine varza, preparata in diferite moduri, cu respect pentru bagajul de elemente minerale si vitamine aduse de produs.
O alta categorie de alimente specifice sunt fructele de padure. In partile nordice ale Europei exista peste 60 de soiuri diferite de fructe inrudite cu fragii, murele si afinele, putine dintre acestea fiind cunoscute in afara zonelor respective. Dar, ca si suratele lor din Romania, toate fructele sunt excelente surse de vitamina C, antioxidanti si fitonutrienti, extrem de utili in profilaxia si tratamentul unei game variate de boli, de la cele cronice, degenerative, pana la infectiile banale, intercurente, a caror evolutie o scurteaza. Sa nu uitam cerealele de tipul orzului, ovazului si secarei. Cultivarea in zone reci le imbogateste in fitonutrienti cu rol sanogenetic divers, de aceea consumul derivatelor cerealiere din respectivele clase este extrem de indicat.
Peste oceanic pentru aportul esential de omega-3
La final, dar nu si mai putin important, pestele este o alta latura a dietei nordice. Beneficiile sale nu cred ca mai trebuie subliniate, dar am sa amintesc totusi din nou ca pestii care cresc in ape reci, pestii oceanici, sunt cea mai buna sursa alimentara de acizi grasi omega-3. Si daca pentru acidul linolenic exista suficiente surse alimentare (indeosebi uleiurile vegetale, nucile, semintele), pentru DHA si EPA, acizii omega-3 esentiali pentru buna functionare a sistemului nervos, pestii sunt practic unica sursa.
Va inlocui dieta nordica pe cea mediteraneeana?! Promotorul acestei diete, dr. Mayer nu considera necesar acest lucru, ci este adeptul ideii ca alimentele specifice fiecarei zone geografice sunt detinatoarele unor virtuti pozitive pentru sanatatea omului, fie ca este vorba de Nigeria, Thailanda, Europa de Est sau de orice alt teritoriu. Sta in puterile noastre sa gasim si sa valorificam aceste virtuti, incercand sa adaptam consumurile alimentare la obiceiurile arealului caruia ii apartinem. Si, de ce nu, sa tinem cont de o “profetie” a doctorului Mayer, care vede o “bucatarie post-moderna”, cu “regiuni culinare” bine definite, care sa fie capabila sa puna la grea incercare produsele de fast-food atat de larg raspandite si de uniforme ale lumii contemporane.
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024