Fitness: recomandări pentru femeile de toate vârstele
Sănătatea ta poate fi foarte mult influențată de activitatea fizică, care trebuie să facă parte din viața de zi cu zi. Pe măsură ce anii trec, e important să ajustezi tipul și intensitatea exercițiilor fizice pentru a obține beneficii maxime.
18.09.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 4 secundeCând ești într-o bună formă fizică ai șanse considerabile de a reduce factorii de risc pentru boli cardiovasculare. Făcând exerciții fizice regulat, poți, de asemenea, să menții scăzut nivelul colesterolului, să păstrezi o greutate sănătoasă, să reduci presiunea sangvină și nivelul de stres. Alte beneficii importante ale sportului pentru femei în special sunt: scăderea riscului de cancer de colon și diabet, menținerea sănătății oaselor, articulațiilor și mușchilor; îmbunătățirea stării psihice; prevenirea căderilor accidentale; protecția față de cancerul de sân; creșterea nivelului de energie; îmbunătățirea somnului.
O viață cu mult sport
Dezvoltând un obicei din a face mișcare în tinerețe, sportul poate deveni o pasiune pentru o viață, însă nu e niciodată prea târziu să începi. Cei mai mulți experți în fitness recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi. Ideal este să ai parte de un mix de exerciții cardio (jogging, mers pe bicicletă etc.), forță (ridicarea de greutăți) și flexibilitate (stretching, yoga). Chiar dacă pare complicat și nu ai mai făcut mișcare de mult, chiar și perioadele scurte în care ești activă sunt foarte utile. Urmărește acest mic ghid de fitness pentru o viață activă.
20 +
În a doua decadă a vieții construiești practic fundația unui organism sănătos, sub aspectul densității osoase, forței musculare și sănătății cardiovasculare. Și dacă nu suferi de o afecțiune sau ai altă problemă de sănătate, poți să faci practic orice formă de activitate fizică. Deci, cu cât mai mult sport, cu atât mai bine. Poți să-ți construiești un program de antrenament în care să alternezi 3 zile de cardio cu 3 zile de antrenamente cu greutăți.
30 +
Odată ajunsă la 30 de ani, te vei confrunta probabil cu reducerea timpului pentru activitatea fizică, având acum îndatoriri familiale. Sarcina și nașterea te-au lăsat poate cu câteva kilograme în plus și cu musculatura abdominală slăbită. Concentrându-te pe antrenamente eficiente pentru zona Core, de tipul Pilates, îți vei putea tonifia abdomenul. Nu uita și de exercițiile cardio – mai ales dacă nu stai prea bine cu timpul liber, câte o sesiune de 30 de minute de cardio dimineața înainte să îți începi activitatea îți oferă beneficii maxime.
40 +
În a patra decadă a vieții tale metabolismul începe să fie mai leneș și masa musculară se reduce. Așa că antrenamentul cu greutăți poate fi cea mai bună opțiune. Beneficiile acestui tip de antrenament sunt multiple:
- crește rezistența osoasă, musculară și a țesuturilor conective, oferind protecție față de osteoporoză;
- mărește masa musculară – cu cât ai mușchi mai dezvoltați, cu atât corpul tău arde mai multe calorii în stare de repaus, acest lucru ajutând la menținerea greutății;
- îmbunătățește calitatea vieții – având mușchi puternici, vei putea să desfășori mai ușor diverse activități uzuale.
50 +
Simptomele menopauzei și post-menopauzei se manifestă pregnant în preajma vârstei de 50 de ani. Ele includ luarea în greutate, insomnia, presiunea sangvină ridicată, bufeurile și tulburările de dispoziție. Cercetările au demonstrat că activitatea fizică, precum yoga sau mersul pe jos, poate reduce intensitatea simptomelor menopauzei. Totodată, pentru că flexibilitatea scade după vârsta de 50 de ani, e important să practici stretchingul. Dacă alegi să continui să practici activități fizice intense, ai mare grijă la sănătatea articulațiilor.
60 +
Cercetările au demonstrat că dacă faci exerciții fizice chiar și numai o dată pe săptămână, îți poți crește speranța de viață. Continuă să faci activități cardio ușoare. Pe măsură ce îmbătrânești, trebuie să faci o prioritate din evitarea căderilor accidentale. Yoga, Tai Chi și chiar Pilates sunt forme de mișcare utile pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea și echilibrul.
70 +
Continuă să te miști! Încearcă să faci mișcare ușoară de 5 ori pe săptămână, câte 30 de minute pe zi. Include antrenamentul cardio, cel cu greutăți ușoare și exercițiile de flexibilitate. Mersul pe jos, înotul sau yoga pot fi alegerile cele mai bune pentru femeile de peste 70 de ani, atâta vreme cât au permisiunea medicului. Acordă însă extra-atenție la pericolele de accidentare!
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023