Fluxul de energie, echilibrul intre alimentatie si exercitiul fizic
Fluxul de energie reprezinta echilibrul dintre aportul de energie si consumul ei. Referitor la scaderea in greutate, inseamna gasirea unui echilibru intre alimentatie, care reprezinta aportul energetic, si exercitiul fizic, care reprezinta consumul de energie.
17.05.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundeIn termeni nutritionali, energia se masoara in calorii, iar fluxul de energie reprezinta fluxul de calorii in organism. Cand din alimentatie rezulta un numar mare de calorii, organismul se afla intr-o stare de flux ridicat de energie si, cand se consuma o cantitate mica de alimente care aduc putine calorii, fluxul de energie este scazut. Echilibrul in cazul fluxului ridicat de energie este realizat prin efectuarea intensa de exercitii. Balanta energetica este relatia dintre aport si consum.
Se stie ca barbatii ard mai mult de o calorie pe minut, pe cand femeile, ard mai putin de o calorie pe minut. Fluxul de energie, balanta energetica si legile termodinamicii pot explica modul in care pierdem sau acumulam kilograme.
Fluxul ridicat de energie creste metabolismul
Doua persoane pot fi in aceeasi stare de echilibru energetic, dar numarul de calorii ingerate si arse pot fi foarte diferite. Unii cercetatori considera ca notiunea de „flux de energie” este importanta. Practic, o stare de flux inalt de energie exista atunci cand cresterea numarului de calorii arse printr-un program de exercitii este cuplat la un aport crescut de calorii.
In studiile efectuate s-a observat o crestere a metabolismului bazal la cei cu un bilant energetic cu flux ridicat de energie. Prin urmare, cresterea metabolismului bazal poate aparea dupa antrenamentul de anduranta cuplat cu un aport alimentar intensificat.
Exemple de flux energetic
Alimentatie redusa – exercitiu fizic redus
Multi oameni traiesc mancand putin, dar si cu o activitate fizica redusa. In acest fel, foarte putina energie revine organismului prin alimentatie, dar si foarte putina este utilizata. Acestea duc la un aspect slab si fragil.
Alimentatie din abundenta – exerctitiu fizic redus
Acest exemplu este de departe cel mai des intalnit. In aceste cazuri, prea multa energie revine organismului din alimentatie si foarte putina energie este utilizata. Rezultatul acestui surplus de energie il reprezinta grasimea in exces.
Alimentatie redusa – exercitiu fizic intens
Aceasta pare a fi cea mai buna alegere pentru fluxul de energie si pentru scaderea in greutate. Restrangerea caloriilor prin dieta si efectuarea unor exercitii fizice intense inseamna mai multa energie utilizata decat are corpul de oferit. Acest fapt creeaza un deficit energetic care determina arderea grasimilor pentru a dobandi energia necesara efortului. Pentru scaderea in greutate, acest exemplu este bun de urmat, insa nu pe perioade lungi de timp, deoarece va determina:
- reducerea performantei, chiar la cei care fac sport de intretinere;
- organismului nu-i mai ramane destula energie pentru a construi masa musculara sau pentru alte schimbari care imbunatatesc performanta.
Acest tip de flux de energie, pe termen lung, duce la o energie scazuta a intregului organism, alaturi de un aspect slabit si oboseala.
Alimentatie din abundenta – exercitiu fizic intens
Atunci cand se consuma pe saturate alimente sanatoase, pline de elemente nutritive, si cand activitatea fizica depusa este si ea intensa, organismul se adapteaza la un nivel ridicat de activitate care determina construirea de masa musculara si alte schimbari fizice. Rezultatul va fi: un corp bine construit, cu suficienta masa musculara, putina grasime, o stare fizica si psihica excelenta datorita unui flux de energie ridicat.
In concluzie, daca se urmareste scaderea in greutate prin pierderea de grasime si construirea unui corp atletic, trebuie creat organismului un flux ridicat de energie, flux care se poate obtine doar prin combinarea unei alimentatii sanatoase cu un program de exercitii fizice constant.
Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024