Folosirea diureticelor în curele de slăbire, riscuri nebănuite
Diureticele sunt medicamente care cresc eliminarea apei din organism prin stimularea rinichilor. Ele sunt adesea prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace congestive și a edemelor asociate cu anumite afecțiuni. În ceea ce privește utilizarea diureticelor în scopul pierderii trebuie subliniat încă de la început că nu este recomandată.
26.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundeApa reprezintă aproximativ 60% din greutatea corporală medie a unui adult și este responsabilă pentru multe procese fiziologice din corpul uman. Echilibrul total al lichidului corporal este un proces extrem de bine reglat care asigură menținerea unui echilibru între câștigul și pierderea de lichide prin diferite mecanisme fiziologice. Medicamentele care afectează reglarea renală a excreției de electroliți (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) au cel mai mare efect în ceea ce privește controlul cantității de lichid și astfel homeostazia (menținerea unui echilibru constant) apei.
Diureticele ajută la pierderea în greutate?
Așa cum menționam, diureticele sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni, dar sunt populare și printre persoanele care au ca obiectiv scăderea în greutate. Deși diureza provocată de ele poate reduce temporar numărul kilogramelor de pe cântar, pierderea în greutate prin eliminarea apei nu este o tactică durabilă de slăbire, deoarece diureticele provoacă o pierdere temporară în greutate datorită eliminării apei, și nu grăsimii.
Medicamentele sau alimentele diuretice pot duce la pierderea rapidă în greutate, dar kilogramele revin de obicei imediat ce lichidul se acumulează din nou în organism, iar uneori au drept efect asupra organismului reținerea de lichid suplimentar.
Riscurile folosirii diureticelor
Diureticele sunt menite să fie luate numai în anumite condiții pentru a trata anumite boli. Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății nu recomandă utilizarea diureticelor pentru scăderea în greutate, deoarece efectele adverse sunt notabile – deshidratare, dezechilibre ale electroliților care au rol în reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac normal, oboseală, amețeli, crampe musculare.
În locul folosirii diureticelor, puteți încerca următoarele strategii pentru a evita acumularea surplusului de apă:
- Reduceți consumul de sare – deoarece aportul ridicat de sare din dietă determină organismul să rețină apa. Consumul alimentelor sărate determină o creștere a aportului de lichide fără a determina creșterea producției de urină, ceea ce duce la creșterea în greutate.
- Consumați ceai sau cafea care au un ușor efect diuretic și vă pot ajuta astfel la pierderea în greutate. Ceaiul de hibiscus are proprietăți diuretice și o toxicitate scăzută.
- Consumați pepene verde, ananas, sparanghel, creson sau fructe de păducel deoarece, pe lângă ușorul efect diuretic, conțin și vitamine, minerale și antioxidanți.
- Faceți exerciții fizice deoarece îmbunătățesc circulația și provoacă transpirație, ambele putând atenua simptomele retenției de lichide.
Concluzie
Unele plante medicinale, suplimente alimentare sau medicamente (acestea din urmă prescrise de medic) vă pot ajuta în gestionarea retenției de apă, dar procedați cu prudență înainte de a lua orice produse care au efect diuretic. Mai ales în cazul medicamentelor, nu depășiți doza prescrisă. Există tendința de a exagera în speranța unui rezultat mai rapid, dar riscurile sunt considerabile!
Retenția de lichide poate fi cauzată de o serie de afecțiuni și de unele medicamente, de aceea este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele cauze ale retenției de lichide.
Soluția pentru o slăbire armonioasă este o dietă sănătoasă, reducerea cantității de sare (în condițiile în care de multe ori consumul de sare nu este nici măcar conștient) și practicarea în mod regulat a exercițiilor fizice, nu folosirea de diuretice.
Anunțați întotdeauna medicul despre orice suplimente alimentare sau pe bază de plante pe care intenționați să le luați.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024