Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean
Suntem și transmitem mai departe bagajul de cunoștințe și obiceiuri pe care l-au sedimentat în noi, prin istorie și tradiții, zeci și de generații trecute. Însă, este bine să ne dăm seama ce trebuie să păstrăm și să transmitem mai departe, este bine să recunoaștem că obiceiurile alimentare ale unor popoare se cam pierd spre negativ pe axa sănătății. Și nu râde, nici românii nu stau prea bine la acest capitol. Începând cu anii 50, 60 modul de viață mediteranean a atras atenția dieteticienilor. Motivul? În urma unor serii de studii, realizate pe populația din mai multe țări, printre care și SUA, s-a ajuns la concluzia că bărbații din Creta, Grecia, Sudul Italiei și Nordul Africii sunt cel mai puțin supuși riscurilor cardiace, iar rata deceselor din această cauză este mult mai scăzută. Formularea “dieta mediteraneană” este însă ușor forțată.
12.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeCeea ce ne propune tradiția acestor tărâmuri este de fapt un stil de viață diferit, mult mai potrivit pentru menținerea stării de sănătate generale, un stil de viață la intersecția tradițiilor de sute de ani ale acelor regiuni. Componentele cheie? Un regim bazat pe crudități atent preparate, reducerea stresului și accentuarea poftei de viață prin sport zilnic și renunțarea la hrană excesiv prelucrată.
Ce alimente sunt recomandate?
Din punct de vedere al alimentației, ceea ce ni se propune este un consum zilnic, dacă este posibil, de legume și fructe proaspete, cereale și toate tipurile de leguminoase (fasole, linte, mazăre etc.) și a produselor bogate în fibre (pâine și cereale integrale, legume etc.). Produsele lactate și peștele sunt indicate aproximativ o dată pe săptămână și în cantități destul de scăzute, în timp ce carnea și dulciurile se bucură doar de o recomandare lunară.
Ouăle se consumă în cantități foarte mici, maxim de trei ori pe săptămâna. Așa cum este și firesc de fapt și dieta mediteraneană acordă o importanță semnificativă aportului zilnic de lichide: cel puțin 6 pahare pe zi. Firi vesele și petrecarete, reprezentanții acestor zone permit consumul de alcool, desigur cu moderație, vinul roșu servit la mese fiind o tradiție mediteraneană.
Dacă răsfoim o carte de rețete mediteraneene am putea avea însă și câteva obiecții mai mult sau mai puțin fondate. Să luăm de exemplu cantitatea destul de mare de grăsimi pe care o întâlnim în propunerile lor culinare. Ei bine, problema nu este atât de gravă pe cât pare la prima vedere. Majoritatea acestor grăsimi au la bază uleiurile de măsline, uleiuri mononesaturate care nu duc la producerea unor creșteri ale tensiunii arteriale.
Puterea comparației
Răspunsul nu stă însă strict în alimentație, iar acest lucru poate fi lesne observat în momentul în care se face o comparație între regiunile mediterneene și altele, ca SUA spre exemplu. Chiar și în condițiile în care s-ar respectă același regim alimentar, efectul general obținut nu ar fi același. Diferența între ritmurile și stilurile de viață, lipsa unei discipline în ceea ce privește activitatea fizică sunt doar câțiva dintre factorii care dau diferențele. Ce ne învață în fond această dietă? Există o relație bidirecțională între stilul de viață și starea psihică și spirituală a unui popor. Optimismul și voia bună ne definesc starea de sănătate așa cum și sănătatea este condiție necesară pentru o viață liniștită, lipsită de stres.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024