Fructe si legume pentru grupurile vulnerabile din Romania
PRAIS Corporate Communications, alaturi de partenerii sai locali, lanseaza oficial proiectul pilot european „Cresterea consumului de fructe si legume proaspete in randul grupurilor vulnerabile”, sub sloganul „Mai mult gust, mai multa savoare”.
19.12.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 17 secundeObiectivele campaniei – o initiativa a Directiei Generale Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene – DG Sanco – sunt promovarea si stimularea consumului de fructe si legume proaspete in cadrul a trei categorii sociale vulnerabile: copii, persoane varstnice si femei insarcinate. Proiectul pilot se deruleaza in perioada iulie 2012 – iunie 2013 in trei tari: Romania (orasele Medgidia si Roman), Bulgaria si Slovacia, fiind coordonat la nivel european de catre compania LIGARIS. In Romania, managementul si implementarea acestuia este coordonata de catre PRAIS Corporate Communications, prin angrenarea a 20 de parteneri locali: autoritati locale si organizatii non-guvernamentale din cele doua orase implicate.
In cadrul a peste 140 de interventii directe, participantii vor fi stimulati sa redescopere gustul, diversitatea (forme, gusturi, culori) si modul de preparare a fructelor si legumelor, avand totodata acces la o varietate de retete.
Astfel, peste 500 de beneficiari, din care 350 de copii, 40 de femei insarcinate si peste 110 persoane varstnice din cele doua orase, vor avea acces direct la activitati de informare si activare. In luna noiembrie, s-au organizat 20 de caravane mobile cu demonstratii de gatit, in cadrul carora, toti beneficiarii au interactionat cu un nutritionist, care le-a prezentat beneficiile pentru sanatate ale consumului zilnic de fructe si legume, iar un bucatar a facut demonstratii de gatit, urmate de o degustare.
Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie indica in 2010 ca, in Bulgaria, Romania si Slovacia, furnizarea de fructe si legume destinate consumului se situa sub 80 kg /persoana /an, adica sub 220g / persoana/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Totodata, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in 2012, Romania se afla pe ultimul loc la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere si 2 kg de pere pe locuitor pe an, fata de consumul mediu european de fructe care este de 57 kg pe cap de locuitor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum mediu zilnic de 400g de fructe si legume de diferite culori deoarece contin nutrienti si componente bioactive cu un rol esential in mentinerea sanatatii.
„Campania initiata de Comisia Europeana raspunde nevoii reale de a stimula si la noi in tara consumul de fructe si legume proaspete, in cadrul unei diete echilibrate. Acest proiect este o oportunitate pentru noi, deoarece putem contribui direct la schimbarea obiceiurilor alimentare ale celor trei categorii vulnerabile: copii, femei gravide si varstnici. Faptul ca Romania face parte din grupul de 3 tari, care beneficiaza de acest nou proiect sustinut de Comisia Europeana, este pentru noi toti, o mare reusita!”, a declarat Silvia Bucur, Director General PRAIS Corporate Communications.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024