Fructele de vara, sanatate curata
Cand vine vorba de alimentatie, fructele sunt, fara doar si poate, adevarate vedete ale verii. Aromate, zemoase, colorate si care mai de care mai delicioase, sunt o reala bucurie pentru papilele gustative. Ne racoresc, ne hidrateaza si ne fac plinul de vitamine, minerale si alte substante valoroase, cu o varietate de beneficii pentru organism.
04.07.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 14 secundeVara aceasta fa-ti mai des drum la piata sau la aprozar si umple-ti cosul cu fructe proaspete. Ai nenumarate motive pentru care sa le consumi in fiecare zi cu prioritate. Ca sa te incurajam sa dai curs invitatiei noastre, iti prezentam, in cele ce urmeaza, principalele avantaje ale celor mai apreciate fructe de sezon.
Capsunele: intaresc imunitatea
O portie de 100 g de capsune asigura 160% din doza recomandata de vitamina C, esentiala pentru repararea tesuturilor si stimularea activitatii leucocitelor, ajutand astfel organismul sa se mobilizeze si sa lupte impotriva infectiilor. De asemenea, capsunele ajuta la mentinerea tineretii si frumusetii tenului. Conform unui studiu al cercetatorilor sud-coreeni, acidul elagic prezent in aceste fructe previne distrugerea colagenului si inflamarea cutanata, combatand astfel aparitia ridurilor.
Ciresele: au efect diuretic
Cu un continut mare de potasiu, furnizand circa 229 mg la 100 g, ciresele regleaza echilibrul acido-bazic si pe cel hidric, prin cresterea excretiei sodiului si a excesului de apa din organism. Totodata, aceste fructe asista rinichii in evacuarea acidului uric si a altor toxine rezultate in urma proceselor metabolice. Din acest punct de vedere, ele protejeaza atat sanatatea inimii, cat si pe cea a articulatiilor, scazand riscul crizelor de guta cu pana la 35%!
Consumul de capsune este, conform unui studiu efectuat in cadrul Scolii Medicale Harvard, o buna modalitate de a tine la distanta bolile articulare, dar si pe cele de inima, prin reducerea proteinei C-reactive, un biomarker sangvin care indica prezenta inflamatiei in corp.
Visinele: amelioreaza calitatea somnului
Pe langa faptul ca sunt un aliment grozav in curele de slabire, dat fiind ca sunt sarace in calorii, visinele sunt bogate in substante bioactive care tin la distanta o lista intreaga de tulburari si afectiuni. In compozitia lor gasim inclusiv melatonina, o molecula cu rol important in reglarea somnului. Un studiu american a demonstrat ca persoanele care sufera de insomnie pot avea un somn mai bun daca beau cate un pahar de suc de visine dimineata si seara.
Caisele: au grija de ochi si piele
Mai presus de toate, caisele sunt o sursa generoasa de beta-caroten, lucru dovedit de intensa lor culoare galben-portocalie. Importanta acestui tip de carotenoid se datoreaza faptului ca organismul il transforma in vitamina A, un antioxidant valoros mai ales pentru sanatatea ochilor si a pielii.
Piersicile si nectarinele: revigorare imediata
In zilele calduroase, piersicile si surorile lor fara puf – nectarinele − sunt de departe cele mai indicate optiuni pe post de gustare. Avand o cantitate mare de apa (87-89%), precum si o colectie impresionanta de vitamine si minerale importante (pro-vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fluor, seleniu, cupru, mangan), ele compenseaza pierderile de electroliti cauzate de transpiratia excesiva si revitalizeaza aproape instantaneu.
Pepenele verde: protectie anti-UV
Sursa excelenta de licopen, un fitonutrient cu remarcabile proprietati antioxidante, pepenele verde contracareaza efectele nocive ale radicalilor liberi si reduce cu pana la 40% cantitatea radiatii ultraviolete absorbite de piele. In plus, licopenul are proprietati antitumorale demonstrate. Inca un argument, si inca unul cu greutate, in favoarea consumului acestui fruct in fiecare zi.
Apa organica pe care o contine pepenele verde, impreuna cu substantele cu efect diuretic si antiinflamator, reprezinta un remediu excelent in caz de afectiuni renale.
Pepenele galben: taie senzatia de foame
Desi multe persoane care vor sa slabeasca nu indraznesc sa-l consume din cauza gustului sau dulce, pepenele galben nu reprezinta o amenintare pentru silueta. Dimpotriva, te poate ajuta sa te mentii in forma, intrucat te ajuta sa-ti controlezi apetitul. In acest sens, e indicat sa mananci o felie sau doua inainte de mese, savurand pe indelete fiecare inghititura.
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024