Fructele exotice, jubilatia papilelor gustative
Mere, prune, coacaze si pere. Fructe bune, hranitoare, nimic de obiectat, insa parca ne-am plictisit de aroma pe care ne-o amintim inca din copilarie. Romania s-a emancipat si, odata cu ea, ne-am cultivat si noi gustul pentru preparatele cu tenta exotica. Ca sa nu mai vorbim de fructele tropicale! Eu una le ador! Voi?
04.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeAtunci cand merg la hypermarket, mi se intampla des sa observ in cosurile pline de bunatati ale doamnelor si cate un fruct exotic. Curiozitatea de a gusta un fruct pe care nu-l cunosc, cu o forma, textura si culoare diferita, le face pe femei sa piarda minute in sir in fata raioanelor de fructe si legume venite de pe alte meleaguri. Pentru voi, am decis sa fac o lista cu cele mai interesante, mai gustoase, mai nutritive si, de ce nu, mai simpatice fructe tropicale! Iata ce am ales:
Mango
Fara dubii, mango face parte din categoria Superfructelor. Chiar daca este exploatat intens in diferite ramuri ale industriei, de la fabricarea sucurilor si produselor alimentare, pana la faina, parfumuri sau pigmenti de culoare, fructul tropical face fata cu brio tuturor taskurilor. Originar din Filipine si India, „bulgarele” auriu cucereste in primul rand cu aroma delicioasa, o imbinare dulce-acrisoara de senzatie! Din punct de vedere al vitaminelor si proprietatilor nutritive pe care le poseda, mango ofera un adevarat recital de sanatate. Bogat in fitochimicale, vitamine esentiale (A, C, B6, E) si carotina, acesta devine prietenul acelora care au probleme cu ficatul, cu oboseala acuta sau cu insomniile.
Maracuya sau fructul-pasiunii
Fructul de maracuya a prins radacini in America de Sud, insa acum este cultivat in mai toate zonele tropicale ale planetei. Oval, de dimensiuni mici sau medii, auriu sau inchis la culoare (soiul gulupa), avand coaja lucioasa, fina si o textura a pulpei extrem de zemoasa, cu foarte multe seminte, fructul pasiunii este ideal in curele de slabire. Datorita proprietatilor sale usor laxative, maracuya curata intestinul gros de reziduri si toxine si potenteaza arderea grasimilor. Delicioase sunt si cocktailurile pregatite din acest fruct, despre care se spune ca au efecte afrodiziace!
Lychee
Nativ din China de Sud, copacul tropical de lychee este singurul membru al familiei Sapindaceae. Comoara sa sunt ciorchinii rubinii de lychee sau litchi, niste fructe micute, de marimea capsunilor. Exteriorul lor este acoperit de o coaja dura, necomestibila, o carapace tepoasa ce ascunde un miez carnos, transparent si zemos, bogat in vitamina C. Fructele sunt gustoase, insa samanta trebuie indepartata cu grija deoarcere este otravitoare!
Carambola sau star fruit
Carambola este originar din Indonezia si, pe langa continutul extrem de ofertant de vitamine, are si un „design” foarte simpatic, stelat. Culoarea vibranta, de un verde crud, aroma ametitoare si gustul dulceag, usor intepator, delecteaza papilele gustative ale consumatorului. De pe lista compusilor ce ajuta organismul, fructul-stea bifeaza cu brio vitamina C, antioxidanti si zaharuri putine. Cei care sufera de insuficienta renala nu trebuie sa serveasca acest fruct, deoarece, ca si grepfrutul, contine acid oxalic, o substanta daunatoare suferinzilor de rinichi.
Kiwano melano
Mai pe romaneste, castravetele african. Provine din zona desertului Kalahari si este pur si simplu o delicatesa. Forma este usor ovala, culoarea este galben-portocalie iar coaja este tepoasa. Sub scutul plin de coarne, freamata o pulpa gelatinoasa, verde, stropita cu sute de seminte. Gustul este un melanj fascinant dintre ananas, castravete, lime si banana, o desfatare a simturilor. Kiwano melano se poate mandri cu un continut bogat de vitamine, dar mai ales cu proprietati minunate in domeniul beauty. Piureul de castravete african aplicat pe fata si gat confera luminozitate tenului.
Guava
Guava, mandria mexicanilor, este un fruct delicat, parfumat, un adevarat tonic pentru organism. Membru al aliantei Superfructelor, guava contine o pleiada de vitamine si nutrienti folositori: vitaminele A si C in cantitati considerabile, acizi grasi polinesaturati de tipul Omega-3 si Omega-6, potasiu, magneziu, calciu si carotenoizi. Guava are forma de para, coaja verde-galbuie si miezul carnos, portocaliu-roze. Gustul este unul deosebit, dulceag, usor acidulat. Consumat saptamanal, guava imbunatateste ritmul cardiac, consolideaza sistemul imunitar si reduce sansele aparitiei cancerului.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024