Fructele exotice, savoare si sanatate!
E iarna afara, insa asta nu trebuie sa te impiedice sa mananci portiile recomandate de legume si fructe proaspete. Mai ales dupa sarbatori, mesele diluate caloric devin o obligatie, indiferent daca ai „reusit” sau nu sa iei kilograme in plus. Ca sa nu mai vorbesc de combaterea racelilor de sezon, care se face cel mai bine cu ajutorul vitaminelor din produse vegetale.
31.01.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 26 secundeAfla mai multe despre cele mai populare fructe exotice disponibile pe piata din Romania!
Problema ar fi ca fructele autohtone sunt putine si deloc gustoase. Din fericire, exista solutia oferita de fructele tropicale, care au invadat galantarele magazinelor de profil. Multe nu vin din tari foarte indepartate; sa nu uitam ca Grecia, Turcia sau Israelul se afla la o aruncatura de bat (cu avionul) de Romania. Deci nu trebuie sa te temi ca, pe drum, au pierdut ceva din pretioasa incarcatura nutritiva.
Cum alegem fructele exotice?
Primul criteriu trebuie sa fie totusi cel al pretului. Multe magazine au promotii la produse tropicale si kiwi sau avocado nu mai constituie de mult un lux sau o raritate. Daca adaugi beneficiile lor nutritionale si raportezi pretul la nutrienti, o sa constati ca iesi in avantaj fata de o alternativa mai ieftina, cum ar fi merele sau portocalele. Pe plan mondial chiar se foloseste notiunea de „cost-per-nutrient”, tocmai pentru ca lumea sa fie incurajata sa consume alimente avantajoase si din punct de vedere economic, si din punct de vedere nutritional. Asadar, daca saptamana asta este promotie la avocado, depoziteaza in frigider 4-5 mai tari. Cand te hotarasti sa le folosesti, pune-le intr-o hartie de ziar, tine-le la temperatura camerei si in 24 de ore vor fi numai bune pentru guacamole sau alte feluri apetisante.
Al doilea criteriu ar fi prospetimea. Chiar daca sunt ieftine, nu cumpara produse pe care magazinul le are de multa vreme si care zac in galantare necumparate. La un moment dat si acestea or sa fie la promotie, dar nu te sfatuiesc sa le cumperi. De aceea e bine sa iti cumperi fructele tropicale de la magazinul pe care il frecventezi in mod obisnuit. Vei sti cu siguranta cam care sunt marfurile greu vandabile si care stau in rafturi de o buna bucata de timp. In plus, un alt element util este cel al… ciudateniei. Fructele foarte nefamiliare, de care nu ai auzit niciodata, sunt, probabil, fructe de care nu a auzit nici restul cartierului. In afara de ceva „aventurieri“ alimentari, nimeni nu se va incumeta sa le cumpere si, in consecinta, vor sta in magazin zile, poate chiar saptamani, degradandu-se nutritional incet dar sigur.
Al treilea criteriu, dar nu si cel mai putin important, este cel al procentului comestibil din fruct. Unele fructe au multa coaja si partea comestibila e putina. Alege-le pe cele echivalente nutritional, dar mai sarace in coaja. Exemplul clasic este cel al citricelor, raportate la kiwi. Unele portocale au o coaja foarte groasa, ca si pomelo sau grepfruturile. In schimb kiwi, la fel de bogat in vitamina C, are o coaja extrem de subtire, care “atarna” cu mult mai putin. Ba chiar aduce, in plus, acizi grasi omega 3 (in semintele negre) si elemente minerale valoroase. Deci chiar daca e putin mai scump, merita!
Ultimul criteriu si cel mai important este cel al valorii nutritive. Nici fructele tropicale nu sunt egale din acest punct de vedere. Unele au un continut foarte mare de zaharuri (ananasul) care pune in umbra alti nutrienti. Ca sa iti usurez cautarile, iata cateva elemente nutritionale legate de cele mai populare fructe tropicale ce se gasesc si in Romania.
– Kiwi (108 Kcal per bucata): este sarac in grasimi saturate, nu contine sodiu si colesterol. Este o excelenta sursa de fibre, alfa-tocoferol, potasiu si cupru, de vitamina C si vitamina K. Kiwi bine copt are multe zaharuri. Are o actiune moderat antiinflamatoare.
– Papaya (55 Kcal per portie): este bogata in potasiu, folati, caroteni si vitamina C. Are un nivel ridicat de fibre, iar fructul copt contine multe zaharuri. Incarcatura glicemica este mai redusa decat cea a fructului anterior.
– Sharon (118 Kcal per bucata): este lipsita de grasimi, contine caroteni, vitamina C, fibre, cupru si mangan
– Avocado: contine un nivel ridicat de grasimi sanatoase, mononesaturate (MUFA) si polinesaturate (PUFA), care ii confera o valoare calorica ridicata. Poate inlocui cu succes alte alimente grase si se poate utiliza chiar si pentru prepararea deserturilor. In plus, are fibre, peste 20 de vitamine si elemente minerale, din care vitaminele C si K si folatii sunt la un nivel foarte mare. In plus, e bogat si in fitonutrienti diferiti (indeosebi betasitosterol). Socoteste ca un avocado de dimensiune medie reprezinta echivalentul a 4-5 portii, unde o portie are cam 30 g si 50 de kilocalorii,.
– Mango: este un fruct plin de fibre, bogat in vitamina B6, caroteni, betacriptoxantina, cupru, potasiu si vitamina C. Coaja colorata a fructului este in mod particular o sursa de fitonutrienti antioxidanti. O portie are 165 de grame si 100 de calorii.
– Lychee (66 kcal/100 g): are o valoare calorica similara cu a strugurilor, cu care este pe departe inrudita. Contine oligonol (un compus flavonoid) intens antioxidant, cu actiune antivrala, de protectie a tegumentelor si anticoagulant. Contine un nivel ridicat de vitamina C, niacina, folati, tiamina, cupru si potasiu.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024