Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă
O cercetare foarte recentă din Finlanda ne arată că un consum de legume violet poate proteja împotriva diabetului. În lume, un număr uriaș de persoane are diabet (și mult mai mulți au prediabet), așadar orice ar putea reduce incidența sa este bine-venit.
08.03.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeTotul se reduce la niște substanțe chimice numite antocianine, care sunt pigmenți ce conferă fructelor și legumelor, cum ar fi afinele, ridichile și varza roșie, culoarea lor violetă-purpurie. Antocianinele sunt un tip de flavonoide, care sunt pigmenți vegetali, despre care s-a demonstrat că au o serie de beneficii pentru sănătate.
Beneficii pentru sănătate
Unele dintre beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de legume violet și alte alimente bogate în antocianine se referă la următoarele proprietăți ale acestora:
- Proprietăți antiinflamatorii: s-a demonstrat că antocianinele au efecte antiinflamatorii în organism, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
- Activitate antioxidantă: antocianinele sunt antioxidanți puternici, ceea ce înseamnă că pot ajuta la protejarea celulelor împotriva leziunilor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care pot provoca stres oxidativ și deteriorarea celulelor, ceea ce poate duce la boli cronice.
- Îmbunătățirea sănătății inimii: studiile au arătat că consumul de antocianine poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin îmbunătățirea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge.
- Funcție cognitivă ameliorata: unele cercetări au sugerat că antocianinele pot avea efecte neuroprotectoare și pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei.
Antocianinele au, de asemenea, efecte probiotice și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mucoasei intestinale și la reglarea căilor metabolice ale glucozei și lipidelor.
Substanța-minune
Oamenii de știință finalndezi au descoperit că, în timp ce antocianinele standard au efecte pozitive, ruda acestora, antocianul acilat (care are o grupare acil adăugată la moleculele de zahăr ale antocianinei) este cu adevărat sanogenetică. Versiunea acilată, găsită din abundență în cartofi violet, morcovi violet, ridichi și varză roșie, este mai greu de digerat, dar efectele pozitive pe care le are asupra organismului sunt sporite față de versiunea standard.
Dieta cu fructe și legume violete
Dacă vrei să urmezi o dietă cu „produse violete”, iată câteva alimente purpurii pe care le poți încorpora în mesele tale. Or să îți facă bine și vor arăta cu certitudine excepțional în farfurie:
- Varză roșie
- Cartofi dulci violet
- Mure
- Afine
- Prune
- Vânătă
- Struguri negri
- Morcovi violet
- Ceapă roșie
- Sfeclă
- Sparanghel violet
Și dacă ești în pană de idei, iată câteva sugestii despre cum să încorporezi aceste alimente violet în mesele tale:
- Adaugă cartofi dulci violet prăjiți într-o salată sau într-un ghiveci. Cartofi violet poți găsi cu ușurință în multe supermarketuri românești.
- Fă un smoothie cu mure și afine. În congelatoarele magazinelor găsești punguțe cu fructe preparate, numai bune de pus în blender.
- Utilizează varza roșie ca bază pentru o salată de iarnă.
- Fă un “grătar” cu vinete și nu uita să folosești și coaja, unde sunt concentrate substanțele active.
- Pune în fulgii de ovăz de la micul dejun prune sau afine. Sunt bune și prunele uscate sau afinele liofilizate.
- Utilizează morcovi violet într-un amestec de legume crude, fierte sau coapte.
- Ia o gustare cu struguri negri sau chipsuri de sfeclă roșie prăjită.
- Folosește, în loc de ceapă albă, ceapă roșie în salate, sandvișuri sau supe.
- Sotează sparanghelul violet sau adaugă-l într-o frittata sau omletă.
Din câte vezi, nimic complicat și e sănătate curată!
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024