Gătește acasă! Câștigi bani și sănătate
Unde sunt vremurile în care bunica stătea acasă și ne pregătea la fiecare masă bunătăți?! Îmi amintesc și acum că zilnic era în bucătărie, că nu mâncam două zile la rând aceleași feluri, că nu mă plictiseam niciodată de ce punea în farfurii. Începea treaba dimineața devreme și la prânz toată bucătăria mirosea apetisant. Și în cărțile de bucate citim că mâncarea cea mai bună este cea pregătită cu o jumătate de oră înainte de masă. Cine mai are azi timp de așa ceva?
28.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secundeCele mai harnice dintre noi gătesc la sfârșit de săptămână o cratiță sau două care trebuie să ajungă zile bune. Cele mai puțin talentate în ale bucătăriei sau mai puțin dispuse să își „strice” sfârșitul de săptămână trebăluind pe la oale cumpără tot felul de semipreparate, din care prânzul sau cina sunt gata cât ai bate din palme. Supermarketurile ne oferă din plin astfel de produse: șnițele, burgeri, „cordon bleu”, lasagna, ba chiar și produse complicate de patiserie care sunt gata în doi timpi și trei mișcări. Până și salata poate fi scoasa din punga. fară a mai fi spălată (au făcut-o alții pentru noi). Să fie rău? Să fie bine?
Semipreparatele, scumpe și pline de grăsimi
Cu certitudine, nu este foarte bine pentru buzunarul nostru, deoarece astfel de semipreparate sunt scumpe. Cât despre nutriție, aici lucrurile stau și mai rău. Pentru a da un gust bun și a fi atrăgătoare pentru consumator, toate semipreparatele au un conținut foarte ridicat în lipide. Acest lucru se poate observa și la tratamentul termic, cu ocazia căruia șnițelul sau burgerul umplu tigaia de grăsimi, care nu sunt întotdeauna ușor de separat și îndepărtat. Și nu-ți face iluzii. Nu, nu e vorba de grăsimi sănătoase. Sunt fie grăsimi pline de colesterol din carne, fie de untură de palmier. Aceasta din urmă este saturată și nocivă pentru inimă și vase, dar ieftină și rentabilă pentru producător. Indiferent de originea ei, grăsimea aceasta aduce un mare număr de calorii, pe care cei mai mulți dintre noi nu și-l doresc.
Reține! Pentru a da un gust bun și a fi atrăgătoare pentru consumator, toate semipreparatele au un conținut foarte ridicat în lipide!
Sare și amidon din belșug
Tot pentru gust, producătorii pun cantități mari de sare. Chiar dacă la prima „degustare” nu sesizăm gustul sărat, el este dovedit de diferite determinări care s-au făcut pe produse de acest gen, atât la noi, cât și în străinătate. Alături de sare, adesea se adaugă și zahăr (alte calorii nedorite) care să corecteze gustul și să fie pe placul cumpărătorului.
Până acum avem multă sare, zahăr, multa grăsime, ce mai urmează? Ei bine, urmează mult amidon. Ca textura produsului să fie cea dorită, pentru ca el să aibă o crustă aspectuoasă sau fie și numai pentru a face economie la ingredientele de bună calitate, se adaugă amidon că atare (sau modificat). Uneori, se pune pesmet, ceea ce înseamnă… ai ghicit, alte calorii, un indice glicemic foarte ridicat și adeseori inducerea noastră în eroare. În fond, când cumpăram un șnițel, ne așteptăm să fie alcătuit majoritar din carne, și nu din faină.
Reține! Poți pregăti și tu mâncăruri similare, în timp scurt, cu bani mai puțini, și cu o compoziție cu mult mai sănătoasă!
Fast-food la tine acasă
Alături de componentele de mai sus, semipreparatele au și un lung sir de aditivi. Desigur, toți sunt admiși de legislația în vigoare, dar nu agreați de către toți consumatorii. Un exemplu în acest sens pot fi potențiatorii de aromă. Una peste alta, masa ușor de preparat se poate transforma tot atât de ușor într-o bombă pentru silueta și pentru sănătatea noastră.
Ce e de făcut?
Să gătim! Studiile recente au arătat că femeile au uitat pur și simplu, prinse în vâltoarea activității zilnice, că multe din mâncărurile tradiționale se fac foarte rapid. Ba chiar s-a cronometrat cât ar lua să facem un șnițel acasă, în comparație cu durata pregătirii unui șnițel semipreparat și diferențele au fost minime, de câteva minute.
Multe doamne au rămas cu… să-i zicem prejudecata că mâncarea tradițională este laborios de pregătit. Desigur, acest lucru este valabil în cazul unor feluri tradiționale de tipul sarmalelor, tochiturilor, ardeilor umpluți etc. Dar putem avea „fast-food” și la domiciliu. Este cu mult mai sănătos să mâncam ceva ce a trecut pas cu pas prin mâna noastră. Chiar dacă am „uitat” să gătim, e momentul să ne reamintim, pentru sănătatea noastră, că lucrurile sunt adesea simple și mult mai avantajoase și pentru silueta noastră și a… portofelului nostru.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentației și nutriție
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024