Gateste sanatos pentru doi
Recent, o prietena celibatara, fara copii, se plangea de cat de incomod ii este sa manance sanatos. Cumpararea de alimente este o adevarata incercare atunci cand trebuie sa te rezumi la produse suficiente pentru 1-2 persoane… De aceea, foarte frecvent recurge fie la comenzi de pizza, shaorma sau mancare chinezeasca, fie cumpara mancare gata preparata din supermarket.
31.05.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeDe asemenea, de doua-trei ori pe saptamana iese in oras la un fast-food sau la un restaurant mai ieftin impreuna cu prietenul, unde mananca relativ putin, deci nu sunt nevoiti sa plateasca leafa pe o luna la o masa. insa amica mea este constienta ca ceea ce nu pregateste cu mana ei este adesea prea bogat in grasimi, cel mai frecvent foarte sarat, dens caloric si deficitar in nutrienti esentiali, inclusiv in fitonutrienti si in fibre. Ca nu este o simpla impresie ne-a confirmat si cantarul: atat ea, cat si tovarasul de viata au luat ingrijorator in greutate.
Un meniu sanatos! E simplu!
Ce-i de facut?! Sigur ca poate ne este greu sa ne apucam sa gatim doar una sau doua portii, deoarece timpul petrecut in bucatarie nu e automat mai mic decat cel consumat pentru pregatirea mancarii intr-o familie de 4-6 membri. Dar exista niste… „secrete”. Iata-le:
- Compuneti-va dinainte un meniu. Acesta ar trebui sa acopere cateva zile sau o saptamana intreaga. Pe baza meniului, faceti-va lista de cumparaturi, pentru ca veti constata ca sunt produse pe care le puteti intrebuinta la mai multe feluri de mancare diferite. Daca nu puteti cumpara un anumit ingredient intr-o cantitate mica, congelati surplusul, urmand a-l folosi in saptamana urmatoare. Puteti aborda orice fel de mancare, insa impartiti cantitatile din cartea de bucate la numarul de mese si persoane care il vor consuma. De regula, in carte sunt date cantitati pentru 4-6 persoane. Va recomandam in special feluri de mancare cu multe legume si cu o cantitate redusa de grasime.
- La cumparaturi… aici pot sa apara probleme. Unele alimente se vand doar in cantitate mare, pentru ca pot fi pastrate mult timp fara sa se altereze. Nu va lasati descurajati: produsele zise „de bacanie” sau „uscate”, cum ar fi faina, malaiul, pastele, orezul, fasolea uscata rezista mult timp, deci le puteti pastra in recipiente adecvate, in bucatarie sau debara. in ceea ce priveste conservele, si ele rezista mult, insa cumparati doar conserve care contin una sau doua portii, pentru ca o conserva, odata deschisa, trebuie terminata rapid. Nu va lasati tentati de „afacerea” facuta prin cumpararea unei conserve mai mari, poate mai ieftine, dar imposibil de terminat de catre o singura persoana. Asa cum am mai spus si in alte articole, la cumparaturi sa aveti intotdeauna o lista facuta de acasa, care va va descuraja sa umpleti cosul cu produse tentante, dar de care silueta nu are nici cea mai mica nevoie.
- Daca nu ati reusit sa calculati ingredientele corect si v-a ramas mancare, nicio problema! Asa-zisele „resturi” pot fi mancate ulterior. Cu conditia sa le pastrati respectand regulile de igiena, in congelator (pot sta mai multe luni) sau frigider (maximum 5 zile). Alimentele se decongeleaza lent, in frigider sau in cuptorul cu microunde; nu se lasa niciodata sa se dezghete la temperatura camerei.
Sper ca v-am convins ca puteti sa va gatiti un intreg pui fript, dat fiind ca tot ce ramane poate fi mancat mai apoi, fie ca garnitura pe sandwich, fie ca tocana sau alaturi de o salata. Deci, chiar daca la masa se afla o persoana, alimentatia sanatoasa nu este o incercare lipsita de sanse de succes!
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024