Genetica obezitatii
V-ati pus intrebarea de ce in anumite familii este mai frecvent intalnita obezitatea sau greutatea corporala crescuta decat in altele? Distributia tesutului adipos este rezultatul interactiunii dintre factorii genetici si factorii de mediu. Descoperirea contributiei pe care o are ereditatea in aparitia obezitatii a devenit foarte importanta din cauza numarului mare de persoane cu obezitate.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeStudiile despre genetica obezitatii pot contribui la identificarea grupurilor de persoane care sunt rezistente la modificarile factorilor de mediu, precum si la noi metode de tratament al obezitatii.
Ereditatea, responsabila 25-40% de obezitate
Informatiile privitoare la contributia factorilor genetici asupra aparitiei obezitatii au provenit initial de la studii facute pe familii, gemeni si copii adoptati. Aceste studii au sugerat faptul ca ereditatea este responsabila de aparitia obezitatii in proportie de 25-40% in familiile cu persoane afectate si 50-80% la gemeni. S-a demonstrat ca, daca unul dintre parinti este obez, copilul are un risc de 40% de a deveni supraponderal, iar daca ambii parinti sunt obezi, riscul se ridica la 80%. Majoritatea caracteristicilor metabolice provin de la mama. Copiii ale caror mame sunt supraponderale au 75% probabilitate de a deveni obezi. Mostenirea genetica este mai vizibila la fetite. Daca riscul de obezitate la fetitele cu mama care are greutate normala este de sub 4%, aceasta creste exponential la mamele obeze sau supraponderale.
20 de gene implicate in aparitia obezitatii
Peste 90% dintre cazurile de obezitate sunt cauzate de mutatiile aparute pe mai multe gene. Aproximativ 20 de gene si trei mecanisme diferite de actiune au fost descoperite ca fiind implicate in patogeneza obezitatii. Totusi, doar cateva dintre aceste gene sufera modificari in obezitatea severa. Mutatiile observate la cateva gene induc obezitatea morbida, aparuta in copilarie si sunt corelate cu trasaturi distincte din punct de vedere al analizelor de laborator, al manifestarilor clinice si al profilului neuro-endocrin.
FTO, „gena obezitatii”
Cea mai puternica legatura cu obezitatea o are FTO, denumita si gena obezitatii. Aceasta gena are rol in controlul greutatii, crescand predispozitia oamenilor sa se ingrase, fara a mari aportul alimentar. Cercetatorii au descoperit ca manifestarile acestei gene incep de la varsta de 7 ani, prin perturbarea senzatiei de foame. Persoana care detine gena FTO are senzatia de foame chiar daca tocmai a mancat.
Gena FTO este de fapt o pereche de gene. Persoanele care detin ambele versiuni ale genei mutante au un risc mai mare de a devein obeze fata de cele care mostenesc numai o singura gena FTO. Se pare ca o persoana din 6 are aceasta gena a obezitatii. Efectele acesteia pot fi contracarate printr-un stil de viata sanatos si mai ales printr-o activitate fizica sustinuta.
In ereditatea obezitatii mai este implicta si o variant a genei MC4R care influenteaza cantitatea de tesut adipos, greutatea si riscul de obezitate.
Ultimele studii in domeniul releva faptul ca majoritatea genelor implicate in obezitate actioneaza la nivelul creierului. Astfel se produce o mutatie in comportamentul alimentar al persoanelor care poseda aceste gene, aportul unor cantitati suficiente de mancare nefiind urmat de aparitia senzatiei de satietate.
Obezitatea este o afectiune produsa de un complex de factori, incluzand ereditatea si factorii de mediu (factori psihologici, comportamente, obiceiuri, factori socio-culturali). Ereditatea constituie un factor major care contribuie la obezitate. Insa mostenirea unei tendinte spre obezitate nu inseamna ca nu puteti pierde in greutate, inseamna doar ca trebuie sa depuneti un efort mai mare pentru aceasta.
Dr. Lacramioara Brinduse
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024