Germeni de grâu, energie și digestie excelentă
Germenii de grâu, miezul bogat în nutrienți al bobului de grâu, sunt adesea numiți superalimente pe bună dreptate. Deși au dimensiuni mici, sunt plini de vitamine, minerale și fibre esențiale, ceea ce îi face un adaos valoros la o dietă echilibrată.
02.08.2011
Timp estimat de citire:
5 minute, 28 secundeCu ajutorul germenilor de grâu îți poți spori conținutul nutrițional al meselor, adăugându-i în salate, supe sau iaurt. Iată ce trebuie să știi despre germenii de grâu și cum îți pot îmbunătăți digestia și sănătatea.
Germeni de grâu: Ce sunt și ce profil nutrițional au
Germenul de grâu este miezul bogat în nutrienți al bobului de grâu, partea responsabilă pentru germinarea noilor plante. Deși are dimensiuni mici, acesta este plin de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și proteine. În timpul procesului de măcinare pentru a produce făină rafinată, germenul de grâu este adesea îndepărtat, dar rămâne o componentă extrem de valoroasă a produselor din grâu integral.
Germenii de grâu au o aromă blândă de nucă și o textură ușor crocantă, ceea ce îi face ușor de combinat cu diverse alimente. Sunt folosiți în mod obișnuit ca topping pentru iaurt, fulgi de ovăz și smoothie-uri sau amestecați în produse de patiserie, granola și salate.
Germenii de grâu sunt extrem de nutritivi, bogați în proteine, fibre, vitamine și minerale esențiale, ceea ce îi face un adaos excelent la o dietă sănătoasă. Iată ce profil nutrițional au 100g de germeni de grâu:
Macronutrienți:
- Calorii: 360 kcal
- Proteine:2 g
- Carbohidrați: 51,8 g8 g
- Fibre:2 g
- Zaharuri:4 g
- Grăsimi: 9,7 g
- Grăsimi saturate:7 g
- Grăsimi mononesaturate:6 g
- Grăsimi polinesaturate:8 g
Micronutrienți:
- Vitamina E (alfa-tocoferol): 15 mg (100% din valoarea zilnică recomandată [VZ])
- Vitamina B1 (Tiamină): 1,88 mg (157% din VZ)
- Vitamina B2 (Riboflavină): 0,50 mg (38% din VZ)
- Vitamina B3 (Niacin): 6,80 mg (43% din VZ)
- Vitamina B6: 1,30 mg (76% din VZ)
- Folat (Vitamina B9): 281 µg (70% din VZ)
Minerale
- Fier: 6,3 mg (35% din VZ)
- Zinc: 12,3 mg (112% din VZ)
- Magneziu: 239 mg (57% din VZ)
- Fosfor: 842 mg (120% din VZ)
- Potasiu: 892 mg (19% din VZ)
- Calciu: 39 mg (4% din VZ)
- Seleniu: 79,2 µg (144% din VZ)
Germeni de grâu: Beneficii pentru sănătate
Germenii de grâu oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, când sunt consumați în mod regulat într-o dietă echilibrată.
1. Sursă bogată de nutrienți
Germenii de grâu sunt o sursă excelentă de numeroase substanțe nutritive esențiale, inclusiv vitaminele B, vitamina E, magneziu și zinc. Acești nutrienți ajută la promovarea producției de energie, stimulează sistemul imunitar și mențin sănătatea pielii și a oaselor. Conținutul ridicat de fibre din germenii de grâu sprijină, de asemenea, sănătatea digestivă, ajutând la mișcări intestinale regulate și la prevenirea constipației.
2. Sănătatea inimii
Conținutul ridicat de grăsimi sănătoase, în special grăsimi polinesaturate precum acizii grași omega-3 și omega-6, face ca germenii de grâu să fie benefici pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, la scăderea riscului de boli de inimă și la menținerea unei circulații sanguine sănătoase. Vitamina E, un antioxidant puternic, îmbunătățește și mai mult sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației, ambii fiind factori cheie în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
3. Susține funcția imunitară
Germenii de grâu sunt bogați în zinc, un mineral crucial pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Zincul este implicat în producția de celule albe din sânge și reglarea inflamației. În plus, proprietățile antioxidante ale vitaminei E ajută la protejarea organismului de radicalii liberi dăunători care ar putea deteriora celulele și țesuturile, reducând astfel riscul de infecții și boli cronice.
4. Sănătatea pielii
Germenii de grâu pot promova sănătatea pielii, datorită nivelului ridicat de vitamina E. Această vitamină acționează ca un antioxidant puternic care ajută la protejarea pielii de îmbătrânirea prematură cauzată de expunerea la soare și de poluanții de mediu. Vitamina E joacă, de asemenea, un rol-cheie în menținerea elasticității pielii. Consumul de germeni de grâu poate ajuta la hrănirea pielii din interior spre exterior.
5. Susțin sănătatea creierului
Vitaminele B găsite în germenii de grâu, în special vitamina B1 (tiamina) și B6, joacă un rol important în funcționarea creierului. Tiamina ajută la conversia carbohidraților în energie, pe care creierul o folosește pentru a funcționa eficient. Vitamina B6 este vitală pentru producerea neurotransmițătorilor care reglează starea de spirit și funcția cognitivă. Consumul regulat de germeni de grâu poate îmbunătăți claritatea mentală, concentrarea și memoria, susținând în același timp bunăstarea mentală prin reducerea stresului și a anxietății.
6. Ajută la gestionarea greutății
Germenii de grâu sunt o adiție excelentă dacă vrei să slăbești datorită conținutului ridicat de fibre și proteine. Fibrele ajută la creșterea senzației de sațietate, reducând aportul caloric general, în timp ce proteinele ajută la repararea și creșterea musculară. Această combinație de fibre și proteine promovează un metabolism sănătos și poate ajuta la controlul foamei, făcând mai ușoară menținerea unei diete echilibrate.
7. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Fibrele din germenii de grâu ajută la încetinirea absorbției zaharurilor în fluxul sanguin, prevenind vârfurile rapide ale glicemiei. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru cele cu risc de a dezvolta această afecțiune. Fibrele îmbunătățesc, de asemenea, sensibilitatea la insulină, susținând controlul general al zahărului din sânge și reducând riscul de boli metabolice.
8. Proprietăți antioxidante
Conținutul de antioxidanți din germenii de grâu, în principal din vitamina E, zinc și alți polifenoli, ajută la neutralizarea radicalilor liberi care contribuie la stresul oxidativ. Această deteriorare oxidativă este legată de îmbătrânire și de multe boli cronice, inclusiv cancerul și afecțiunile neurodegenerative.
Foto: Shutterstock.com
Surse:
https://www.healthline.com/health/wheat-germ-benefits
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-wheat-germ
https://www.verywellhealth.com/wheat-germ-7483095
https://www.thehealthsite.com/fitness/diet/amazing-health-benefits-of-wheat-germ-k0917-519481/
Cât de sănătos este să mâncăm portocale
29.01.2025