Ghidul incepatorului: ce faci cand mergi prima data la sala
Intentionezi de foarte multa vreme sa incepi sa te ocupi serios de imbunatatirea formei fizice si iata ca, in sfarsit, te-ai incumetat sa te inscrii la o sala fitness. Ei, acu-i acu… Se poate sa fie o tentativa ratata sau o experienta tansformatoare. Iti spunem cum te poti asigura sa fii in cel de-al doilea scenariu.
02.10.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 39 secundeGata, abonamentul e platit si nu ramane decat sa-ti iei inima-n dinti si sa faci primul pas. Insa nu oricum, ci pregatit/a sa eviti capcanele in care cad cei mai multi novici intr-ale mersului la sala. Ti-am pregatit, in cele ce urmeaza, un mic indreptar in acest sens.
Singur/a e cel mai bine
In fata necunoscutului, este firesc sa vrei sa fii intr-o pozitie de forta, cu unul sau mai multi prieteni alaturi. In cazul de fata, expertii spun ca acest lucru se poate dovedi riscant. „Daca prietenii tai te lasa de-a lungul drumului, vei avea tendinta de a te demotiva si de a renunta. Scopul nu e sa te indentifici cu esecul sau succesul cuiva, ci sa faci din mersul la sala un adevarat proiect personal”, explica Mehdi Dergaoui, un cunoscut antrenor si consultant sportiv din Paris, citat de revista Madame Figaro. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa mergeti la sala de gimnastica in sine, deci nu trebuie sa va depindeti de ceilalti si sa faceti din aceasta rutina sportiva un adevarat proiect personal.
Mai mult nu inseamna mai bine. Pentru inceput, antreneaza-te de cel mult doua ori pe saptamana. Foarte putini oameni au o capacitate de refacere suficient de buna pentru a merge la sala mai des de 3-4 ori pe saptamana.
Accepta ca nu vei vedea imediat rezultatele
Corpul este o masinarie care se urneste mai greu. Tocmai de aceea, e rezonabil sa-i oferi ragazul necesar pentru a-si intra in ritm si sa nu te astepti la rezultate vizibile mai devreme de o luna. „Este nevoie de doua pana la patru saptamani pentru a te adapta si a deprinde foarte bine miscarile. De-abia la sfarsitul acestei perioade, vei putea observa efectele asupra corpului”, precizeaza antrenorul.
Ia-ti mai mult timp pentru incalzire
Este mai mult decat hazardant sa incepi o sesiune de antrenament fara incalzire. Probabilitatea de a te accidenta este uriasa. Muschii tai nu au lucrat de mult timp, asa ca e obligatoriu sa-i pregatesti treptat pentru efort. „Rezerva-ti timp suplimentar pentru incalzire. Daca te-ai inscris la o clasa de grup, vino la sala cu 15 minute mai devreme pentru a efectua exercitii de stretching”, subliniaza Dergaoui.\
Nu ezita sa te apropii de antrenor pentru a-ti anunta statutul de incepator. Nu e nimic rusinos aici. Dimpotriva, e un gest prin care dai dovada ca-ti asumi cu responsabilitate obiectivele.
Nu ridica stacheta prea sus
Cuprinsi de flama entuziasmului, cei mai multi incepatori au tendinta de a-si forta limitele. Nu face asta! Din dorinta de a face prea multe, risti sa opresti totul. „Eroarea principala a celor care merg pentru prima data la sala este sa puna prea multa presiune, ceea ce poate determina un declin fulgerator al motivatiei”, avertizeaza consultantul sportiv. De aceea, spune el, este esential s-o iei usurel si sa admiti ca „esti mai putin bun/a” decat ceilalti si sa nu-ti compari conturul muscular cu cel al „veteranilor” de langa tine.
Ca sa incepi cu dreptul acest nou parcurs din viata ta, opteaza pentru o sesiune de antrenament de 50 de minute, care sa cuprinda 10 minute pentru incalzire si alte 10 minute pentru revenire. Vei lucra efectiv doar 30 de minute, ceea ce este perfect pentru un novice.
Mizeaza pe un echipament de calitate
Nu trebuie sa reprezinte ultimul racnet al modei, trebuie, in schimb, sa fie comod si din materiale care sa nu retina transpiratia. Si, nu in ulitmul rand, sa te faca sa te simti in largul tau, astfel incat, in timpul antrenamentelor, gandul sa-ti stea exclusiv la exercitii si nu la felul in care arati. Oricum, piesa centrala, careia chiar trebuie sa-i acorzi maxima atentie sunt incaltamintea. „Contrar parerii generale, pantofii de fitness au o talpa prea subtire si nu amortizeaza prea bine impactul cu solul. Or, exersarea intr-un echipament gresit poate provoca tendinita sau dureri articulare”, avertizeaza antrenorul francez. Sfatul lui este sa investesi intr-o pereche de pantofi de alergare simpla, dar sigura, prevazuta cu suficiente pernite care sa absoarba socurile.
Nu bea in timpul antrenamentului
Multi oameni vin cu sticla de apa la orele de sport. In opinia specialistului, aceasta nu-i o idee tocmai buna: „Consumul unui pahar mare de apa inainte de a incepe antrenamentul este foarte util pentru a preveni deshidratarea din timpul efortului. In schimb, consumul apei in timpul orei de sport iti poate provoca discomfort sau chiar durere in zona abdominala.”
Ajusteaza-ti dieta
Ca sa ai un randament bun, evita antrenamentele pe stomacul gol, dar nici nu te imbuiba inainte de merge la sala. In mod ideal, ar trebui sa mananci ceva usor cu o ora si jumatate inainte de a incepe exercitiile, astfel incat organismal sa aiba timp sa finalizeze procesul de digestie, pentru a putea utiliza apoi resursele energetice pentru a sustine efortul fizic. Nu exagera cu consistenta gustarilor. In general, in timpul unei sesiuni de sport de o ora, organismul arde cel mult 300 – 450 de calorii, indiferent de cat solicitante ar fi exeritiile practicate.
Masa de dinainte de antrenament este esentiala, pentru ca este important sa-i asiguram organismului resursele energetice pentru antrenament si pentru refacerea post-antrenament. Continutul ei se adapteaza in functie de exercitiile efectuate si de obiectivul de fitness asumat, dar ea trebuie sa existe, in special pentru a nu ne dezechilibra controlul apetitului.
Natalia Talmacec
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023