Glanda tiroida si obezitatea
Faci sport, urmezi o cura de slabire si totusi rezultatele intarzie sa apara sau nu sunt pe masura efortului depus? Ai un stil de viata sanatos, o alimentatie rationala si activitate fizica regulata, dar continui sa iei in greutate? In acest context, poate ar trebui sa faci o vizita la medic, deoarece kilogramele pot fi cauzate si de unele tulburari metabolice sau hormonale!
06.07.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 32 secunde
Pe de alta parte, in tara noastra, in mentalul colectiv, prima acuzata pentru supraponderalitate sau obezitate este glanda tiroida (fara sa fie luate in considerare cauzele reale, supraalimentatia si sedentarismul!). Sa incercam sa lamurim legatura dintre glanda tiroida si prezenta kilogramelor in plus. Poate fi ea considerata cauza majora de obezitate sau este doar un mit?
Statistici
Incidenta hipotiroidismului (deficit de hormoni tiroidieni – insuficienta glandei tiroide) in populatia generala este de 1-2%, cu variatii in fuctie de zona geografica (mai mare in zonele cu deficit de iod). Sunt mai afectate femeile; dupa studii efectuate in Marea Britanie raportul femei/barbati este de 6:1, iar incidenta creste cu varsta
Rolul glandei tiroide in organism
Glanda tiroida are dimensiune mica, e de forma unui fluture si e situata la baza gatului. Principalele ei functii sunt determinate de cei doi hormoni pe care ii sintetizeaza: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Acestia exercita efecte metabolice in diferite tesuturi ale organismului prin cresterea consumului de oxigen si a productiei de caldura. Au si efecte specifice pe diferite organe, cum ar fi: cresterea frecventei si debitului cardiac, cresterea activitatii digestive, efecte ce contribuie la cresterea si modelarea oaselor, controlul centrului respirator, efecte pe musculatura, sistem nervos.
Problemele cu „glanda”…
Hipotiroidismul este consecinta deficitului de hormoni tiroidieni. Este afectiunea cea mai frecvent folosita drept scuza pentru kilogramele in plus, in limbaj popular „probleme cu glanda”. Aceasta legatura obezitate-hipotiroidism este insa un mit! Este adevarat ca deficitul de hormoni tiroidieni determina crestere in greutate, dar aceasta este, conform studiilor efectuate, in jurul a 5 kg si se datoreaza in principal retentiei de apa. De fapt, cresterea in greutate nu este principalul simptom al deficientei tiroidiene, ci face parte dintr-un tablou clinic mai larg care cuprinde: astenie, intoleranta la frig, letargie, constipatie, dureri musculare sau/articulare, tulburari menstruale, caderea parului, piele uscata, ingrosata si rece, par subtire, vocea ragusita, unghii friabile.
Intelege mecanismul!
Tot mai multe studii vin sa darame acest mit al relatiei directe hipotiroidism – obezitate. De fapt, s-a constatat exact contrariul! Cresterea in greutate determina inhibarea functiei tiroidiene. Cu cat greutatea este mai instabila in urma curelor de slabire repetate („efectul yo-yo”), cu atat relatia devine mai stransa si se creeaza un cerc vicios in care un rol important il are leptina – un hormon cu rol major in reglarea apetitului si ingestiei calorice. Leptina este produsa in tesutul adipos de unde, prin torentul sangvin, ajunge la creier si transmite informatii despre nivelul depozitelor de grasime ale organismului. De-a lungul evolutiei speciei umane, relatia leptina – glanda tiroida a fost importanta pentru supravietuire. In perioadele de foamete organismul foloseste tesutul adipos drept „conbustibil”. Astfel, scade nivelul de leptina ce ajunge la creier. Acesta declanseaza scaderea ratei metabolismului bazal si a consumului energetic. Daca acest mecanism nu ar exista, instalarea malnutritiei ar fi mult mai rapida. Cand hrana este iar suficienta se refac depozitele adipoase si abia cand acestea au revenit la nivelul anterior este „permis” tiroidei sa creasca rata metabolismului bazal. Acesta este felul prin care organismul isi revine dupa perioadele de infometare, cunoscute in zilele noastre sub denumirea de „cura de slabire”.
Excesul alimentar determina, printre altele, exces de trigliceride (grasime) in sange, care leaga leptina, impiedicand-o sa ajunga la creier. Apare, astfel, rezistenta la leptina: creierul inregistreaza deficitul de leptina ca perioada de foamete si, in ciuda supraalimentatiei, continua sa mentina scazuta rata metabolismului bazal, favorizand aparitia supraponderalitatii.
Concluzia este ca relatia intre obezitate si disfunctia glandei tiroide nu este una directa. In afara unui tablou clinic sugestiv, cauzele excesului ponderal (mai ales in cazul obezitatii) trebuie cautate in principal in stilul de viata. Recomandam consultul medical de specialitate atunci cand se doresc schimbari majore in dieta zilnica, iar simptomele sugestive pentru hipotiroidism necesita prezentarea de urgenta la medic!
Specialist medicina sportiva
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024