Glucide bune vs rele, glucide rapide vs lente
Glucidele sau carbohidrații sunt o sursă importantă de energie, esențială pentru menținerea sănătății, însă cantitatea pe care ar trebui să o consumăm este un subiect foarte dezbătut. Recomandările nutriționiștilor precizează că acestea trebuie să reprezinte între 45 și 65% din totalul caloriilor zilnice.
02.06.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeCe sunt carbohidrații?
După cum le spune și numele, carbohidrații sunt produși alcătuiți din atomi de carbon, hidrogen și oxigen. Ei se pot împărți în trei categorii:
- Zaharurile simple (monozaharide și dizaharide): aceștia sunt carbohidrați cu lanț scurt, precum glucoza, fructoza, lactoza, zaharoza.
- Polizaharidele: amidonul (forma de depozitare a carbohidraților din plante) și glicogenul (forma de depozitare a glucidelor în organismele animale).
- Fibrele alimentare: celuloza, lignina, pectinele. Corpul uman nu poate digera fibrele, dar consumul acestora contribuie la menținerea sănătății.
Glucide bune, glucide rele
Ideea conform căreia glucidele sunt rele a derutat o mare parte din populație. În loc să clasificăm glucidele în bune sau rele, ar fi mai bine să le descriem ca simple și complexe, sau rapide și lente.
- Glucidele simple (monozaharidele și dizaharidele) sunt găsite în lapte, fructe, miere, băuturi răcoritoare, dulciuri sau produse de cofetărie. Acestea se absorb rapid din tractul gastrointestinal și conferă corpului energie, care durează însă puțin timp, drept urmare ne va fi foame din nou.
- Glucidele complexe (polizaharidele) sunt găsite în cereale integrale și legume, precum și în oleaginoase (nuci, semințe, migdale). Acestea asigură o eliberare lentă și constantă de energie pe tot parcursul zilei.
Atenție la tipul de glucide!
Cantitatea de glucide din dietă (mai mare sau mai mică) este mai puțin importantă decât tipul acestora. De exemplu, consumul glucidelor complexe care se regăsesc în pâinea integrală sau pastele integrale este mai benefic pentru sănătate în comparație cu consumul de pâine albă sau cartofi prăjiți.
Cele mai sănătoase surse de glucide (cerealele integrale, legumele, fructele) aduc în plus vitamine, minerale și fibre alimentare, elemente care nu se găsesc în produsele procesate. În plus, alimentele procesate au în multe cazuri adaos de sare, zahăr sau conservanți, cu scopul de a prelungi perioada lor de valabilitate și de a adăuga savoare acestor produse.
Glucidele simple nu sunt neapărat „rele”, întrucât o bomboană sau o prăjitură nu va avea efecte semnificative asupra sănătății, atât timp cât adoptați o dietă echilibrată și variată. Însă prea multe glucide simple pot duce la creșterea nivelului de colesterol și pot favoriza apariția obezității, hipertensiunii sau a steatozei hepatice („ficatul gras”), deoarece excesul de zaharuri simple este stocat sub formă de grăsime.
În ceea ce privește fibrele alimentare, acestea provin în principal din fructe, legume și cereale integrale. Beneficiul lor cel mai cunoscut este de a preveni constipația, însă ele oferă și alte beneficii: contribuie la menținerea unei greutăți normale, scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și diabet zaharat, și pot preveni unele tipuri de cancer.
În concluzie, glucidele sunt esențiale pentru menținerea sănătății, însă alegerea glucidelor complexe, neprocesate, în detrimentul celor simple, este de dorit.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024