Golden milk, o placere sanatoasa potrivita pentru zile reci
Desi traditia nu este intotdeauna un sfetnic bun cand vine vorba de nutritie, e bine sa ne amintim de unele preparate care nu numai ca sunt delicioase, dar au si efecte pozitive asupra organismului. In articolul de fata, ma voi referi la “laptele auriu” o bautura traditionala indiana, care a devenit in ultimii ani foarte populara in randul celor interesati de alimentatia sanatoasa.
26.02.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeMai ales cand afara e frig, “laptele auriu” poate reprezenta o bautura gustoasa care sa te incalzeasca si sa iti dea o stare de bine. Dar despre ce este vorba?! “Laptele auriu” este un leac ayurvedic cunoscut de secole. Mamele din India il dau si astazi copiilor imediat ce se iveste o raceala. Bautura contine la baza lapte fierbinte, la care se adauga o cantitate mica de grasime (de regula, din cocos sau ghee – unt clarificat), zahar si o serie intreaga de condimente, intre care turmericul este pe locul intai. Culoarea galben intens a turmericului este cea care da numele preparatului.
Turmericul, ingredientul cheie
S-a vorbit mult despre turmeric, componentul benefic din curcumina. El face parte din randul alimentelor si condimentelor cu actiune antiinflamatoare, favorizeaza cicatrizarea plagilor si circulatia sangvina, iar unii afirma ca ar avea si rol in mentinerea unei greutati normale (ceea ce nu inseamna ca excesul caloric ar putea cumva fi neutralizat de ingestia de turmeric). Sunt studii care asociaza turmericul ca sanatatea mentala si a articulatiilor. Din pacate, efectele pozitive ale turmericului sunt greu de obtinut pentru ca el se absoarbe cu dificultate. In reteta originala, insa, a “laptelui auriu”, in amestecul de condimente este prezent si piperul, care pare a favoriza absorbtia turmericului, facilitand actiunea acestuia asupra organismului. Gustul discret iute, dat de piperina, este extrem de placut in produsul final.
Alte ingrediente benefice
- In “laptele auriu” se poate adauga si putin ghimbir. Actiunea antiinflamatoare a ghimbirului se alatura aciiunii celorlalte componente, astfel incat bautura poate usura simptomele de artrita, bursita sau alte probleme musculo-scheletale. Amestecul de condimente mai are, de regula, scortisoara si cardamom, care contin uleiuri aromatice extrem de agreabile si diferiti factori antioxidanti.
In “laptele auriu” sau in produse similare nivelul principiilor active este mic, prea mic petnru a se constata efecte sanogenetice imediate. Dar se stie ca acestea se aduna, de aceea, daca iti faci un obicei din a bea asa ceva, vei avea sigur surprize pozitive.
- Grasimile din reteta, fie ca vorbim de untura de cocos, fie ca vorbim de ghee, pot fi “sarite” daca iti prepari singur “laptele auriu”. Ele adauga grasimi saturate calorigene de care sigur nu ai nevoie. Scopul initial era de a transforma “laptele auriu” intr-o adevarata bautura energizanta. Noi, astazi, cel mai des consumam si asa prea multe calorii. Acelasi lucru l-as spune si despre modul in care te hotarasti sa indulcesti laptele. Fie ca pui zahar sau un oarecare sirop dulce sau miere, nu pierde din vedere caloriile suplimentare. Din fericire, condimentele indiene au in mod natural un subtil gust dulce, asa ca necesarul de indulcire este minim.
- Este bine de stiut ca exista diferite retete de preparare a “laptelui auriu”. Uneori nici nu se mai adauga lapte. In insula Okinawa, de exemplu, se foloseste ceai verde, la care sunt adaugate turmeric si ghimbir.
- Pentru cei care au intoleranta la lactoza sau care vor, pur si simplu sa evite laptele animal, utilizarea unui lapte vegetal este solutia ideala. Produsul final va fi chiar mai sanatos si mai gustos. Atentie la faptul ca cele mai multe marci de lapte vegetal sunt deja usor indulcite, deci nu mai e nevoie sa adaugi zahar sau miere.
Daca iti plac aromele indiene si bauturile sanatoase, nu mai sta pe ganduri si bea un “lapte auriu”.
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024