Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie
Încă un motiv serios să acordăm mai multă atenție procentului de grăsime corporală și în special adipozității abdominale. Dincolo de motivațiile de ordin estetic, talia îngroșată reprezintă un important factor de risc pentru multe probleme de sănătate, iar acum avem dovezi clare care arată că aceasta se corelează cu reducerea volumului creierului. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător, este faptul că fenomenul a fost observat la persoanele încă active, de vârstă mijlocie.
13.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeCreșterea volumului de grăsime abdominală, atât subcutanată, cât și viscerală, se asociază, în cazul persoanelor de vârstă mijlocie, cu atrofia cerebrală. Vorbim de un proces degenerativ caracterizat prin scăderea numărului de celule nervoase și a conexiunilor dintre neuroni, care în timp duce la reducerea țesutului cerebral (micșorarea creierului) și diminuarea funcțiilor cognitive. Concluzia se desprinde dintr-un nou studiu apărut în Aging and Disease.
Cele mai mari daune au fost observate la femei
Pentru a investiga legătura dintre grăsimea abdominală și sănătatea creierului, oamenii de știință au analizat cu atenție rezultatele investigațiilor prin rezonanță magnetică (IRM) în cazul a 10.000 de adulți sănătoși (52,8% bărbați și 47,2% femei), cu vârsta medie de 52,9 ± 13,1 ani.
Rezultatele au relevat că țesutul adipos subcutanat se asociază mai puternic cu scăderea volumelor cerebrale decât cel visceral. Pe de altă parte, grăsimea viscerală s-a asociat cu volume cerebrale mai mici în mai multe regiuni, incluzând volumul total de materie cenușie, volumul total de materie albă, precum și volumele hipocampului, cortexului frontal şi al lobilor temporal, parietal şi occipital. Așadar, a implicat și zonele relevante pentru patologia bolii Alzheimer, ceea ce confirmă ipotezele anterioare privind legătura dintre obezitate și această maladie neurodegenerativă.
Studiul a scos la iveală diferențe între sexe în ceea ce privește corelația dintre grăsimea viscerală și volumele cerebrale. Datele au arătat că țesutul adipos visceral se asociază mai puternic cu atrofia cerebrală la femei.
Obezitatea abdominală, factor risc pentru demență
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape 2 miliarde de persoane sunt supraponderale şi obeze, la nivel mondial. Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecţiuni, iar pierderea în greutate este o modalitate de prevenţie şi de ameliorare a riscului pentru acestea.
Este știut faptul că în cazul acestora, adipozitatea crescută determină numeroase riscuri cardiovasculare. Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, diabetul zaharat de tip 2 și boala cardiacă ischemică. Astfel de complicații, la rândul lor, cresc atât morbiditatea, cât și mortalitatea, în special în cazul populației îmbătrânite.
Cercetările anterioare au sugerat existența unei legături între acumularea de grăsime corporală și creșterea riscului de demență și în special de boală Alzheimer. Un studiu realizat în 2008 a arătat că obezitatea la mijlocul vieții a condus la un risc sporit de a dezvolta Alzheimer la vârsta înaintată, sugerând o influență pe termen lung a obezității asupra sănătății creierului. Un alt studiu a raportat că statutul de supraponderalitate sau obezitate la jumătatea vieții a crescut riscul de demență cu cote de 1,71 și, respectiv, 3,88. O meta-analiză realizată în 2016, a remarcat în continuare că, deși obezitatea la mijlocul vieții crește riscul de demență, relația se inversează spre finalul vieții.
Toate aceste rezultate încurajează măsurile de combatere a obezității mai devreme în timpul vieții pentru a reduce riscul de boala Alzheimer, volumul de ţesut adipos abdominal constituind un factor de risc modificabil pentru demenţe.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024