Grasimile trans, un pericol pentru sanatate
In lumea si asa complicata a informatiei nutritionale, un nou nume a fost pomenit recent cu ingrijorare: acizii grasi trans. Nu, nu este vorba de ceva substante noi, descoperite recent. Nici de compusi de tipul aditivilor sau adjuvantilor tehnologici. Este vorba de un tip particular de grasime care apare in mod natural in alimente, dar si prin prelucrare tehnologica, avand o anumita structura, care, din pacate, a dovedit ca are efecte extrem de daunatoare asupra organismului uman.
27.06.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 47 secundeStudii de cele mai diverse tipuri, toate respectand rigoarea stiintifica , au legat consumul de acizi grasi trans cu o patologie variata, de la boli cardiovasculare, la diabet si, poate, chiar unele forme de cancer. Acizii trans cresc in mod consistent nivelurile de colesterol rau (LDL) si scad colesterolul bun (HDL), agravand ateroscleroza si consecintele acesteia (infarctul de miocard, accidentele vasculare cerebrale etc.).
De unde vin aceste substante?!
In alimentatia noastra exista doua tipuri de surse:
- Naturale: cantitati mici de acizi grasi trans se formeaza in tubul digestiv al rumegatoarelor, ei fiind absorbiti de animal si depozitati in diferite tesuturi. Sunt ingerati de catre consumatorii umani atunci cand mananca lactate (lapte, branza, unt) sau carne de vita sau oaie.
- Industriale: din pacate, cantitati mari de acizi grasi trans pot sa aiba aceasta origine, ei formandu-se ori de cate ori uleiurile si grasimile vegetale sunt supuse unor procese de hidrogenare partiala.
Folosite in multe produse
Industria alimentara are nevoie de grasimi in stare solida. Numai acestea pot da rezultate bune atunci cand se fabrica multe produse de patiserie, napolitane, biscuiti cu crema etc. Ca atare, uleiuri autohtone ieftine, care se gasesc in mod natural in stare lichida, sunt supuse unor procese tehnologice de solidificare (hidrogenare). Produsii colaterali sunt acizii grasi trans, care sunt, evident, consumati de oameni si au efectele descrise asupra sanatatii lor. Primele produse in care s-au identificat cantitati mari de acizi grasi trans au fost margarinele.
Vechea poveste a margarinei…
Cu cat o margarina era mai solida, cu atat ea continea mai multi acizi grasi trans. Alarmati de consecinte, producatorii au luat masuri si au inceput sa prepare margarine de masa de calitate buna, prin alte procese tehnologice (transesterificare), lipsite de acizi grasi trans. Nu a fost rezolvata problema, pentru ca oamenii nu folosesc margarinele doar pentru a-si unge painea si a face un sandvis. Chiar si astazi exista margarine care nu sunt comercializate direct consumatorilor, dar care se folosesc in fabricarea unor produse de cofetarie, de patiserie, a dulciurilor si care au niveluri ridicate de acizi grasi trans. Pretul scazut le face sa fie favorizate de multi producatori.
Ori de cate ori mancam anumite produse de patiserie, placintarie, chiar panificatie, mai ales cand au creme sau umpluturi grase, avem toate sansele sa ingeram si acizi trans. Pe acestia ii regasim si in crema din ciocolate (fie bomboane, batoane sau ciocolata tablete), in crema napolitanelor sau a croissantelor.
De asemenea, prajirea in margarine a unor alimente sau utilizarea respectivelor grasimi la floricele de porumb pregatite acasa, la cuptorul cu microunde sau la prepararea altor gustari sunt exemple de procedee gastrotehnice care ne aduc in meniu si… nedoritii acizi grasi trans.
Masuri la nivel de stat
Constiente de pericolele ridicate de consumul de acizi grasi trans, unele tari au luat cu mult timp in urma masuri de limitare a ingestiei, iar efectele s-au vazut in scaderea cazurilor de imbolnaviri cardiovasculare. In Danemarca s-a apreciat, la inceputul acestui secol, ca aproximativ 50.000 de cetateni prezentau un risc ridicat de boala cardiovasculara din cauza consumului ridicat de alimente ce contineau acizi grasi trans. Ca atare, in 2003, s-a elaborat o lege care a limitat drastic nivelul de acizi grasi trans din alimente, facand din Danemarca o pioniera in domeniu in Europa. Incet, incet, si alte tari au urmat acest drum, iar Comisia Europeana a considerat, o vreme, ca astfel de masuri la nivel national vor fi suficiente.
Cele mai ieftine produse contin grasimi trans
Un raport elaborat insa in 2017 a contrazis premisa si a indicat necesitatea abordarii unitare a problemei, prin elaborarea unui regulament la nivel european. Aceasta pentru ca, din pacate, desi in cele mai multe tari, acizii grasi trans fusesera redusi, persistau surse cu un continut foarte mare. Ceea ce a fost considerat cu atat mai grav, cu cat aceste alimente erau exact cele mai ieftine si, deci, printre cele mai consumate de populatie. Simpla etichetare a prezentei acizilor trans in alimente a fost considerata a avea o eficienta redusa, pentru ca la nivelul consumatorului obisnuit substantele nu sunt larg cunoscute ca avand efecte negative.
Adio, grasimi trans, din 2021
Spune-mi sincer, nu mananci din cand in cand o merdenea?! Nu sunt delicioase croissantele, chiar si simple?! Batonul de ciocolata pe care ti l-ai luat in fuga nu avea grasimi partial hidrogenate printre ingrediente?! Ei bine, pericolul pentru sanatatea ta este pe cale de disparitie. O masura legislativa recenta la nivel european limiteaza la 2 g acizii grasi trans din 100 g de grasime, legea exceptand acizii trans naturali. Ca orice lege europeana, va lua ceva timp ca ea sa fie implementata, asa ca mai ai de asteptat pana in 2021 pana cand sa fii sigur ca ai scapat de grija.
Atentie la alimentatie!
Pana atunci, atentie la produsele despre care am vorbit, citeste etichetele si nu cumpara produse care au grasimi partial hidrogenate. Si inca ceva: Autoritatea Europeana de Siguranta a Alimentelor (EFSA) a recomandat reducerea tuturor acizilor trans din alimentatia omului. Ca sunt naturali sau artificiali, ei ne fac tot atat de rau. Deci incearca sa restrangi si aportul de grasimi animale care contin acizii trans naturali. Ei nu au fost acoperiti de regulamentul european nu pentru ca ar fi sanatosi, ci doar pentru ca apar in cantitati destul de mici si pentru ca este imposibil, din punct de vedere tehnologic, sa fie separati.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024