Greutatea corporală: 4 pași ca să redobândești controlul, fără a ține regim
Kilogramele în plus se țin scai de tine, în ciuda încercărilor repetate de a te debarasa de ele. Ai urmat când un regim, când altul, ai scos din meniu pâinea, n-ai mai consumat zahăr o perioadă, te-ai înfometat și... degeaba. Deși promiteau rezultate spectaculoase, curele de slăbire drastice n-au făcut decât să te umple de frustrare și să cauzeze stări anxioase.
10.12.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 29 secundeHainele iar par să fi intrat la apă și oglinda e parcă și mai neprietenoasă. E clar că strategia pe care ai adoptat-o pentru subțierea taliei nu doar că a dat greș, ba dimpotrivă a agravat situația. Dietele restrictive implică adesea acest scenariu nefericit: scazi în greutate 3 kilograme și pui la loc 5. Este vorba, desigur, de deja celebrul efect yo-yo, care, dincolo de faptul că reprezintă o sursă de anxietate, se dovedește a fi un real pericol pentru sănătate. Și asta pentru că determină tulburări serioase în funcționarea organismului, dând peste cap metabolismul.
Ca să reduci probabilitatea unui viitor eșec, îți propunem să alegi o altă cale. E ceva mai lungă, dar mai sigură. Iată ce ai de făcut în acest sens.
1. Favorizează o dietă echilibrată, nu un regim draconic
Principiul este foarte simplu: trebuie să mănânci de toate, în cantități rezonabile. În meniu trebuie să se regăsească cu prioritate fructele și legumele, cerealele, leguminoasele, peștele, carnea de pasăre.
Practic nicio categorie de alimente nu ar trebui exclusă în totalitate. Important este să-ți asiguri un consum cât mai variat, limitând pe cât posibil produsele grase și cu foarte mult zahăr.
2. Optează pentru soluții naturale
Suplimentele alimentare pot fi de mare folos, inclusiv în ceea ce privește corectarea statusului ponderal. Poți miza cu toată încrederea pe cele care conțin mai ales extracte de ceai verde, Garcinia Cambogia, cafea verde, glucomannan, magneziu, crom. Acestea au demonstrat că pot fi de ajutor în controlul senzației de foame și al poftelor alimentare.
De curând, o echipă de cercetători francezi a identificat și o bacterie intestinală cu implicații în mecanismul de reglare a apetitului. Numită Hafnia alvei HA4597, aceasta este prezentă în mod natural în tractul nostru digestiv, precum și în anumite produse lactate. Oamenii de știință au stabilit că Hafnia alvei HA4597 produce o proteină care induce senzația de sațietate, favorizând astfel reducerea consumului și pierderea treptată în greutate. Unele probiotice au inclus deja această bacterie unică în compoziția lor.
3. Nu grăbi lucrurile
Pentru a putea obține rezultate durabile, este esențial să ai răbdare. În primul rând, evită stabilirea unor obiective mult prea îndrăznețe, puțin probabil de atins, așa cum ar fi „minus 10 kilograme într-o lună”. De asemenea, scade tempoul la masă. Durează aproximativ 20 de minute de la prima mușcătură până în momentul în care apare senzația de sațietate. Așadar, nu e rost de grabă.
Fă-ți un obiectiv din a nu mai mânca pe fugă: rezervă-ți timp pentru a savura mâncarea, mestecă fiecare mușcătură pe îndelete și de-abia apoi înghite. Acest lucru, pe de o parte, îți va facilita digestia, iar pe de altă parte îți va permite să te reconectezi cu propria persoană și să-ți percepi mai bine senzațiile. Astfel, vei ajunge să nu mai mănânci mai mult decât este necesar și să slăbești în mod natural, fără caznele unui regim de slăbit.
4. Cumpără și gătește produse integrale
Îi vei face un mare bine în primul rând sănătății, iar apoi, pe cale de consecință, și siluetei. Și nu-ți imagina că va fi nevoie să-ți petreceți toate serile în bucătărie gătind. Trebuie doar să înveți să faci alegeri mai bune atunci când mergi la cumpărături. Ce înseamnă acest lucru? Să privilegiezi produsele naturale și cât mai puțin procesate. În loc de mezeluri, alege carnea, în loc de legume la conservă, alege-le pe cele proaspete, iar când acest lucru nu-i posibil pe cele congelate. Nu în ultimul rând, respectă sezonalitatea fructelor și legumelor.
Ar mai fi o regulă foarte simplă, dar foarte importantă, după care să te ghidezi: cumpără mai degrabă ingrediente, nu mâncare. De mâncare ocupă-te acasă. Nu trebuie să stai cu orele în bucătărie, ci doar să-ți stimulezi un pic simțurile și creativitatea încercând noi rețete. Folosește din belșug condimente și pune-ți la treabă propriile mâini pentru a pregăti mese simple și gustoase. Vei privi cu alți ochi mâncarea și, în timp, vei dezvolta o cu totul altă relație cu ea, mai sănătoasă. În plus, în felul acesta vei evita consumul alimentelor procesate, majoritatea conținând zahăr, dar și sare în exces, grăsimi trans și multe alte substanțe nedorite. Partea și mai bună este că scăderea în greutatea nu va întârzia să apară. Și asta fără a-ți forța organismul și a te chinui să urmezi un regim alimentar complicat.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024