Gustand si savurand lumea – Traditii culinare de Craciun
In fiecare an, pentru a-si reaminti si, practic, a retrai miracolul nasterii divine, crestinii postesc, se roaga si sarbatoresc. Totul in functie de diferentele culturale dintre popoarele crestine, de traditiile specifice fiecarei natii.
09.12.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundePe langa obiceiurle religioase sau cu caracter specatcular, cu reminiscente vechi, precrestine, sau mai noi, care individualizeaza fiecare comunitate crestina in ceea ce priveste sarbatoarea Craciunului, cu totii ne bucuram de bunatati delicioase. Stim ce ne place noua, romanilor, sa mancam de Craciun. Sa vedem ce la place si altora.
Merry Christmas, England! – traditii culinare
Copiii englezi pun sub brad sau in fata semineului un paharel de sherry (vin caruia i s-a adaugat coniac dupa fermentare) si o tarta cu carne tocata pentru a-i multumi lui Mos Craciun. Daca americanii sarbatoresc Ziua Recunostintei mancand curcan umplut, englezii se infrupta cu aceeasi carne, dar de Craciun.
Budinca de Craciun se gaseste in fiecare casa din Anglia pe 25 decembrie. Desi se numeste budinca, este o prajitura ce necesita 7 ore pentru a fi preparata (varianta scurta) sau 216 ore (7 zile!) cu tot cu timpul pentru macerare. Budinca este pe baza de prune si fructe uscate. Atunci cand este preparata, fiecare membru al casei amesteca pe rand in prajitura si-si pune o dorinta.
Hyvää Joulua, Finalda! – retete de Craciun
Finlanda este tara de unde vine Mos Craciun, asa ca ar fi fost imposibil ca tocmai aici sa nu ne oprim in drumul nostru prin bucatariile lumii. Craciunul incepe la finlandezi pe 24 decembrie. Familia se strange in jurul mesei si la pranz este servita o mancare pe baza de orez in care se arunca o migdala. Cel care gaseste migdala este cel norocos si trebuie sa-si puna o dorinta, care i se va indeplini.
Feliz Navidad, España!
Turrón-ul este dulcele preferat de spanioli la Craciun. Acest desert seamana cu o nuga si este facut din miere, zahar, albus de ou, migdale, fistic si/sau alte tipuri de seminte. Interesant este ca, la fel ca multe mancaruri considerate 100% spaniole, turrón-ul a fost adus de catre arabi pe pamantul spaniol. Interesanta este si o traditie spaniola de Anul Nou.
In noaptea dintre ani spaniolii mananca 12 boabe de struguri, cate o boaba la fiecare bataie a orologiului in numaratoarea inversa. Traditia isi are originea in anul 1909, cand recolta de struguri a fost una ce a creat un surplus nemaiintalnit.
Joyeux Noël, la France!
Francezii vor sta treji pana tarziu nu numai in noaptea de Revelion, ci si de Craciun, asa cum spune traditia. Masa de Craciun trebuie sa fie plina cu delicatese, sa contina „fois gras” (din ficat de rata sau de gasca), homar si fructe de mare. Si francezii mananca de Craciun curcan, dar si 13 deserturi diferite la aceeasi masa, cifra 13 simbolizand cei 12 apostoli impreuna cu Isus. Dintre aceste 13 feluri fac parte merele si strugurii caramelizati, special pastrati pentru aceasta ocazie, bomboane din martipan si biscuiti.
Craciunul in Liban
40% din populatia Libanului este crestina, iar Craciunul este considerat sarbatoare nationala. De Craciun libanezii mananca atat mancare tipica Orientului Mijlociu, cum ar fi tabouleh (facut dintr-un orez special, legume tocate marunt, verdeata si multe condimente), cat si curcan. Majoritatea libanezilor vorbesc fluent si franceza si n-au imprumutat de la francezi numai limba, ci si unul dintre deserturile de Craciun: Bûche de Noël. Acest desert dateaza din timpul lui Napoleon I si trebuie sa semene cu un bustean, de aceea este rotund (rulada) si acoperit cu un strat gros de ciocolata.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024