Hipnoza, o altă cale către silueta de vis
Lupta cu kilogramele în plus poate fi uneori copleșitoare. Mai ales în situațiile în care acestea s-au instalat sub acțiunea unor resorturi neidentificate, care-ți scapă controlului. Aici poate interveni cu succes hipnoterapia, devoalându-le și oferindu-ți ocazia să găsești resursele necesare pentru a-ți atinge obiectivul propus.
22.07.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 23 secundeAtunci când auzim de hipnoză, cei mai mulți dintre noi se gândesc la paranormal, la o tehnică mistică prin care poate fi subjugată voința unei persoane. Cum stau lucrurile în realitate și cum poate fi aplicată hipnoza pentru susținerea procesului de slăbire, aflăm de la Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.
Slab sau Gras: De ce să apeleze o persoană cu exces ponderal la terapia prin hipnoză?
Eugen Popa: Sunt foarte multe elemente care contribuie la excesul ponderal. Printre acestea se numără structura genetică, obiceiurile alimentare și multe altele. Hipnoza vine cu un ajutor substanțial, contribuind la reglarea și armonizarea obiceiurilor alimentare, accesând acel nivel al minții unde se află elementele de bază ale crezurilor. Aceste crezuri ne fac pe noi să considerăm că avem nevoie de o anumită mâncare și de o anumită cantitate. De obicei, oamenii țin diete. Din păcate însă, acestea dau rezultat doar pentru o anumită perioadă de timp, după care omul revine la faza inițială. Motivul este simplu: adevărata schimbare se face de la interior la exterior. De la crezuri către corp, nu invers.
Explicați, vă rog, cum anume acționează hipnoza în astfel de cazuri?
Hipnoza lucrează la nivelul subconștientului, cea care guvernează crezurile, valorile, emoțiile și obiceiurile. Asta ne permite să le schimbăm așa cum dorim. Este ca și cum ai vota și adopta o lege: dacă până de curând Legea nr. 12 din 2015 spunea că ai voie să mănânci un kilogram de mâncare, acum, Legea nr. 4 din 2019 spune că ai voie doar o jumătate de kilogram. Corpul se va conforma legii de drept.
Cum decurge o ședință de hipnoză? Ce se întâmplă, de fapt?
Înainte de toate se discută despre ce anume dorește omul să rezolve. Acest răspuns trebuie să fie unul clar, simplu și la obiect. „Vreau să fie mai bine” nu este un astfel de răspuns. Este imprecis, foarte vag. Cu cât este mai clar răspunsul, cu atât mai rapid și ușor va fi rezultatul! Ulterior, trecem la inducerea transei hipnotice și începem terapia.
„Atunci când există o problemă – depresie, stres, fumat, tulburări alimentare etc. – , există și o cauză mai profundă, pe care trebuie s-o afli, iar apoi s-o înlături. Altfel, dacă doar ameliorezi «simptomele», nu faci decât s-o acoperi, nu s-o elimini.”
Ce presupune această transă? Ce i se întâmplă mai exact persoanei hipnotizate?
Este ca atunci când te uiți la un film care te captivează foarte mult. Te duci la cinema, plătești biletul, îți iei floricele, suc și te așezi confortabil pe scaun, apoi, pe măsură ce urmărești filmul, te lași acaparat de emoții, începe să-ți curgă adrenalina prin vene, ești exaltat sau începi să plângi. De ce? Deoarece crezi povestea și îi permiți să te atingă, te transpui. Cu alte cuvinte, intri într-o transă, într-o stare de hipnoză… Așadar, dacă la cinematograf accepți și te lași prins în povestea care rulează pe ecran; în timpul ședinței de hipnoză, accepți sugestiile hipnoterapeutului. Nimic mai mult.
Cât durează?
Nu există un răspuns standard la această întrebare. Durata ședinței depinde întotdeauna de persoana pe care o am în față, de modul în care decurge ședința, de cât timp am la dispoziție, precum și de obiectivele urmărite.
Ce rezultate se pot obține cu ajutorul hipnozei?
Sunt oameni care pot slăbi rapid, pe când în cazul altor persoane e posibil ca procesul să dureze câteva luni. Alții, pe de altă parte, nu slăbesc deloc sau foarte puțin.
Care au fost cele mai impresionante rezultate?
Dacă vorbim de slăbit, au fost câteva, deși nu foarte impresionante: un minus de 5-7 kilograme. Am însă colegi care au obținut rezultate spectaculoase la acest capitol, adică 20-30 kilograme date jos.
Care-i rata de succes a terapiei prin hipnoză, în general? Dar în cazul combaterii excesului ponderal?
Mult mai mare decât în orice alt tip de terapie, din simplul motiv că hipnoza lucrează la rădăcina problemei, și nu la „fructe”. De fapt, problema este rezultatul, fructul unei cauze care este ascunsă minții conștiente a persoanei. În psihoterapie se comunică cu mintea conștientă și se vorbește despre problemă. În hipnoză, se comunică la nivel subconștient și se rezolvă cauza.
„În psihoterapie se vorbește despre «terapia de scurtă durată», care durează minimum 10-12 ședințe, pentru a controla și nu a elimina efectul. În cazul hipnozei, de cele mai multe ori sunt suficiente 1-2-3 ședințe pentru a rezolva cauza și, deci, automat, pentru a elimina, nu controla efectul.”
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024