Horia Tecau: „Fiecare experienta este o implinire din care am ceva de invatat”
Optimist si disciplinat, Horia Tecau ne-a povestit cu lux de amanunte care sunt secretele vietii de sportiv de performanta, cum se antreneaza si pe ce alimente este bazata dieta lui, dar a oferit si cateva sfaturi romanilor care isi doresc sa faca o cariera in tenis. Doamnelor si domnilor, poftiti in culisele vietii extraordinarului Horia Tecau!
09.01.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 23 secundeSlab sau Gras: Dupa calificarea la Turneul Campionilor de la Londra, esti considerat urmasul de drept al lui Ilie Nastase, care a fost de patru ori campion la Masters. Cum te simti in aceasta ipostaza, in care nu a mai fost niciun alt jucator roman de tenis, de 36 de ani?
Horia Tecau: Sunt mandru si onorat ca s-a spus acest lucru, dar sunt departe de realizarile domnului Ilie Nastase si nu cred ca cineva din Romania se va apropia vreodata de performantele lui. Tot timpul mi-am dorit sa particip la Turneul Campionilor si sunt fericit si entuziasmat ca am reusit sa ne calificam anul acesta. Este o premiera si pentru mine, si pentru Robert. Este cel mai mare si prestigios turneu pe care il avem in tenis. Cei mai buni dintre cei mai buni. Acum, ca ne-am calificat, trebuie sa-mi domolesc entuziasmul si sa ma concentrez la ce am de facut. Imi doresc mai mult decat o simpla participare si o sa fac tot ce pot ca sa castig acest turneu.
SG: La ce varsta ai inceput sa joci tenis?
HT: Am inceput la 6 ani, alaturi de fratele meu, Andrei.
SG: Cum arata o zi obisnuita din viata ta?
HT: Ziua mea incepe la 8 dimineata. Indiferent la ce ora adorm, nu reusesc sa depasesc ora 8. Intru direct la dus, dupa care urmeaza micul dejun si cafeaua. Intr-o zi normala ma antrenez de 2-3 ori pe zi. Orele de antrenament sunt 10-12 si 15-18. In pauza de la pranz mananc si ma odihnesc. Dupa antrenament incerc sa ma refac cu masaj sau un circuit in spa (sauna, dusuri reci). Seara ma odihnesc si ies la cina cu prietenii.
SG: Tii o dieta speciala? Care sunt alimentele tale preferate?
HT: Dimineata mananc fructe, iaurt, cereale muesli, paine cu miere sau gem si beau suc de portocale. La pranz mananc mai mult carbohidrati, salata si paste cu pui sau legume, iar seara o masa bogata in proteine, gratar de vita sau carne alba.
SG: Ce alte sporturi iti plac?
HT: Fotbalu , baschetul si schiul alpin. Din pacate, exista riscul accidentarilor si nu ma pot bucura de hobby-urile mele atat de des pe cat mi-as dori.
SG: Care sunt sportivii pe care ii admiri cel mai mult?
HT: Roger Federer, pentru ca este un adevarat campion pe teren si in afara lui. Am avut sansa sa-l cunosc mai de aproape si pe omul Roger Federer, care e la fel de impresionant atat pe teren, cat si in afara lui. Ii admir pe Gheorghe Hagi, Ilie Nastase, Ion Tiriac, Virginia Ruzici, Andrei Pavel, pentru ca am invatat multe lucruri cunoscandu-i si petrecand timp cu fiecare. De asemenea, ii admir pentru ca, dupa ce si-au incheiat cariera sportiva, sunt ambasadori minunati ai Romaniei pe plan international. Le rostesti numele oriunde in lume si simti respectul si admiratia pe fata celor din jur. Ma fac mandru ca sunt roman si ca sunt sportiv.
„Oameni precum Gheorghe Hagi, Ilie Nastase, Ion Tiriac, Virginia Ruzici sau Andrei Pavel ma fac mandru ca sunt roman si ca sunt sportiv.”
SG: Care consideri ca este cea mai mare dezamagire de pana acum? Dar cea mai importanta implinire?
HT: Dezamagiri nu am, pentru ca daca ma uit in urma, stiu ca am plecat de la zero si nu pierd acest contact cu realitatea. Bineinteles ca am obiective si nu-mi place cand pierd, dar consider ca fiecare experienta este o implinire din care am ceva de invatat.
SG: Tenisul romanesc pare sa se indrepte in directia cea buna. Ce sfaturi ai oferi unei persoane care vrea sa joace tenis la nivel pro, in Romania?
HT: Tenisul romanesc e alcatuit din exceptii. Daca ne uitam la jucatorii si jucatoarele din Romania, de-a lungul anilor, fiecare dintre ei au facut performanta printr-un efort individual al lor, al familiei si al antrenorului. Deci atata timp cat o sa avem exceptii, o sa avem si performante in tenisul romanesc. Sfaturi? In primul rand, trebuie sa ai in jurul tau o echipa. Nu conteaza daca e antrenor, manager sau tata, conteaza sa ai o energie pozitiva, un mediu placut, o baza. Singur nu reuseste nimeni. Treci prin etape grele si la o varsta frageda nu esti suficient de matur sa privesti lucrurile in cel mai bun mod. Ai zis bine trecerea la „pro”. Exact asta inseamna, trebuie sa fii profesionist. Incepand de la felul in care gandesti, la ce mananci, cum te antrenezi si asa mai departe, trebuie sa faci totul ca un profesionist. Iar asta trebuie s-o faci de cand iti dai seama ca vrei sa ajungi un jucator profesionist. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Inca un sfat pentru cei tineri: munca, munca si iar munca. Antrenamentul intensiv compenseaza orice lipsa a talentului sau a calitatilor fizice. As vrea sa pot spune ca exista alta cale, dar eu nu stiu alta. Daca afla cineva, sa-mi spuna si mie!
Interviu: Raluca Mateescu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019