Hormonii cu rol-cheie în procesul de slăbire
De ce e atât de greu să slăbești? Pentru că e o problemă cu o mulțime de variabile și nenumărați factori implicați: alimentația, activitatea fizică, vârsta, sexul, moștenirea genetică și, nu în ultimul rând, hormonii... Adesea trecuți cu vederea, aceștia sunt, de fapt, foarte importanți.
16.10.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 42 secundeClipă de clipă, în organismul nostru au loc o mulțime de reacții și interacțiuni biochimice, influențate direct sau indirect de hormoni. Cu acțiuni multiple și complexe, aceștia participă sub o formă sau alta la toate procesele vitale, având contribuții substanțiale și la determinarea greutății corporale. În această chestiune, unii dintre ei se dovedesc a fi mici benefici, pe când alții, dimpotrivă, joacă rol de malefici. Să-i cunoaștem!
Grelina
Produsă de anumite celule din stomac și pancreas, grelina are ca principală sarcină declanșarea apetitului, motiv pentru care e mai cunoscută cu denumirea „hormonul foamei” . Reducerea aportului caloric, în efortul de a pierde în greutate, conduce la creșterea secreției de grelină, iar cercetările demonstrează că și după 12 luni de dietă, nivelul acesteia rămâne crescut. Cu alte cuvinte, corpul nu se adaptează la porțiile diminuate și trimite constant semnalul „Mi-e foame!”. Tocmai de aceea, menținerea greutății este, de multe ori, mai dificilă decât scăderea ponderală inițială. Vestea bună este că exercițiile fizice intense ajută la strunirea grelinei și, pe cale de consecință, la domolirea senzației de foame.
Substanțe biochimice ce transmit informații de la un organ sau țesut la altul, hormonii (grec. ορμόνη, – horman, hormanus – a pune în mișcare, a trezi) stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism.
Leptina
Eliberată exclusiv de celulele grase, leptina îi semnalează creierului când e cazul să instaleze senzația de sațietate, având un efect opus grelinei. Problema e că atunci când ai prea multă grăsime corporală se produce o cantitate excesivă de leptină. În aceste condiții, creierul dezvoltă rezistență la aceasta, devenind amorțit la semnalul ei. Pentru a combate fenomenul și a maximiza sensibilitatea la acest hormon, ai grijă să dormi suficient și să consumi cât mai multe legume colorate și fructe de pădure bogate în antioxidanți.
Adiponectina
Este unul dintre hormonii pe care e bine să-i ții la cote înalte. Și asta pentru că adiponectina îmbunătățește capacitatea mușchilor de a folosi carbohidrații pentru energie, accelerează metabolismul, crescând rata cu care corpul descompune grăsimea, și, foarte important, scade pofta de mâncare. Datele medicale arată că nivelurile sale reduse expun riscului de îmbolnăvire, acestea fiind asociate cu hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, rezistenţă la insulină, dislipidemie, obezitate, dar și inflamaţie cronică. Te întrebi cum îți poți crește concentrația de adiponectină? Simplu de tot. Nu trebuie decât să faci zilnic mișcare, să mănânci mai puțini carbohidrați și să consumi grăsimi mononesaturate: ulei de măsline, avocado, semințe și fructe oleaginoase.
Insulina
Despre acest hormon produs de pancreas știm că are rol hipoglicemiant, fiind esențial în metabolismul glucidelor. Secreția lui crește odată cu glicemia, fiind strâns legată de consumul de carbohidrați. Cu cât mai mare e acesta, cu atât mai multă insulină e eliberată în fluxul sangvin, fapt ce favorizează acumularea grăsimilor. Pentru a evita acest scenariu, trebuie să ții sub control strict consumul de carbohidrați. Mai exact, să-i obții preponderent din legume și fructe cu indice glicemic mic și să limitezi aportul de amidonoase și produse din cereale. În mod ideal, acestea din urmă trebuie consumate direct după activitatea fizică, evident în porții mici.
Organismul uman secretă, prin glandele endocrine, peste 200 de hormoni, care influențează sănătatea, forma corpului, dispoziția etc. Atunci când au loc dezechilibre hormonale, suntem stresați, obosiți, ne cade părul, suferim de insomnie, ne îngrășăm sau slăbim brusc.
Glucagonul
Este cel de-al doilea hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic, făcând parte, alături de insulină, dintr-un sistem de tip feedback. Astfel, în timp ce insulina contribuie la creșterea depozitelor de grăsime, glucagonul descompune carbohidrații și grăsimile stocate, pentru a-i pune corpului la dispoziție energia necesară. Cea mai bună metodă de a stimula secreția de glucagon este adoptarea unei alimentații bogate în proteine.
CCK
Pe numele său complet colecistokinină, acest hormon stimulează secreția de enzime pancreatice și bilă, fiind sintetizat ori de câte ori în bolul alimentar este detectată prezența grăsimilor și proteinelor. Totodată, el micșorează motilitatea (golirea) stomacului, precum și secreția de acid clorhidric la nivelul glandelor gastrice pentru a încetini rata de digestie, astfel încât intestinul subțire să aibă timpul necesar pentru a se putea ocupa cum se cuvine de grăsimi și proteine. CCK mai face însă ceva extraordinar: comunică sistemului nervos central să activeze și să mențină sațietatea, acționând ca un bun supresor al foamei. Ca să te bucuri din plin de susținerea lui în lupta cu kilogramele în plus, asigurându-te că ai proteine și grăsimi sănătoase la fiecare masă.
Epinefrina
Mai cunoscută cu denumirea de andrenalină, epinefrina este hormonul activator al reacției „luptă sau fugi” în situații de urgență. Ajunsă în sânge, accelerează bătăile inimii, mărește pulsul și dilată bronhiile, pregătind organismul pentru producerea masivă de energie, în special, prin lipoliză (arderea grăsimilor). De asemenea, epinefrina întârzie instalarea oboselii și suprimă apetitul. Cel mai rapid și sigur mod de-a o dezlănțui sunt exercițiile fizice foarte intense, efectuate în seturi de câteva zeci de secunde, cu pauze scurte între ele.
Hormonul de creștere
Considerat a fi un fel de fântână a tinereții, hormonul de creștere (hGH) asigură creșterea liniară a corpului în timpul copilăriei și adolescenței, iar mai târziu – regenerarea celulelor și menținerea sănătății țesuturilor. În ceea ce privește silueta, hGH îi face un mare favor, întrucât mediază lipoliza. Sinteza hGH poate fi crescută prin antrenamente solicitante, în circuit, dar și cu ajutorul unui somn de calitate. Prin urmare, dacă vrei să potențezi efectul de ardere a grăsimilor indus de hormonul de creștere, antrenează-te din greu și dormi bine.
Deși e produsă de celulele grase la fel ca leptina, adiponectina nu modifică aportul alimentar, ci determină reducerea greutăţii corporale prin stimularea consumului energetic şi scăderea nivelului plasmatic al glucozei şi lipidelor.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024