Hrana sanatoasa pentru un organism sanatos
Fructele, legumele, cerealele contin putine grasimi si nu au pic de colesterol. Majoritatea sunt surse de fibre alimentare, carbohidrati si vitamine. Este recomandat sa mancam produse bogate in carbohidrati si fibre (fibre solubile, cum ar fi pectina si taratele de ovaz) in cantitati de 25-30 grame de fibra dietetica pe zi.
04.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secunde
Uleiuri, fructe si legume pentru sanatate
• Nuca de cocos este bogata in grasimi saturate, maslinele si fructele de avocado sunt bogate in grasimi nesaturate si calorii. Foloseste aceste indicii pentru a evita sa “ingurgitezi” prea multe calorii ce provin din grasimi.
• Cand legumele, cerealele, sunt gatite sau amestecate cu alte ingrediente grasimile si colesterolul sunt si ele adaugate. Spre exemplu, trebuie evitat consumul de galbenus de ou alaturi de fainoase.
• Legumele conservate pot contine o cantitate prea mare de sodiu. Iar pentru unii prea mult sodiu (sare) poate duce la cresterea tensiunii. Unele companii care comercializeaza produse alimentare, produc conservele de legume fara a folosi sare. Cumparati-le pe acestea sau mai bine, inlocuiti-le cu legumele proaspete sau congelate.
• Nucile si semintele au un grad ridicat de grasimi si calorii, insa majoritatea grasimilor sunt polinesaturate sau mononesaturate (de exemplu, migdalele). Unele soiuri cum ar fi nucile de macadamia sunt bogate in grasimi saturate. Asadar, verificati intotdeauna eticheta. Nucile si semintele nu au colesterol si sunt surse nemaipomenite de energie.
• Uleiurile de porumb, masline, soia, seminte de floarea soarelui, susan, contin putini acizi grasi saturati. Sunt ideale pentru a fi folosite (bineinteles cu masura) la gatit si in prepararea sosurilor.
• Uleiul de alune are putin mai multi acizi grasi saturati. Nu-l folosti frecvent la gatit. Il poti folosi in cantitati mici pentru savoarea sa.
• Uleiurile vegetale sunt hidrogenate pentru a fi folosite in fabricarea margarinei. Insa acest proces poate duce la pierderea unor calitati nutritive ale acestor uleiuri.
Colesterolul, fibrele si taratele de ovaz
Fibra dietetica este termenul ce s-a dat acelor parti continute de planta ce nu pot fi digerate de corpul omenesc. Acestea sunt clasificate in fibre solubile si insolubile. Atunci cand o dieta este saraca in grasimi saturate si colesterol, s-a demonstrat ca aceste fibre sunt folositoare, astfel prevenind instalarea unor boli de inima. O dieta bazata mai mult pe fibre poate ajuta la reducerea riscului aparitiei diabetului si a cancerului de colon si rectal. Este recomandata prin urmare, o dieta care sa contina alimente bogate in fibre solubile si insolubile. Fructele, legumele, cerealele, pastaile, fasolea, contin mult cautata fibra dietetica. Este de preferat sa fim atenti la continutul produselor pe care le cumparam, sa verificam intotdeauna eticheta.
O masa bogata in fibre
• Inlocuieste produsele sarace in fibre cum ar fi painea alba, orezul alb, bomboanele, chipsurile cu cele bogate in fibre cum ar fi painea neagra, fructele si legumele.
• Incearca sa mananci legumele nepreparate si fructele proaspete. Nu ocoli coaja, nu o da la o parte, caci ea contine cele mai multe fibre si vitamine. Gatirea acestora le reduce cantitatea de fibre si vitamine.
• Mananca produse bogate in fibre la fiecare masa. Un inceput bun, ar fi ca la micul dejun sa se serveasca cereale, dar sa fie incluse si fructele, vegetalele in general. Asadar, daca inca nu ne-am saturat dupa ce am luat masa putem sa consumam un supliment de fibre, un fruct.
Fibrele continute de produsele consumate sunt “procesate” de organism doar daca este ajutat de noi. Asadar consumati pana la doi litri de lichide zilnic. Produse bogate in fibre solubile: taratele de ovaz, faina de ovaz, fasolea, taratele de orez, orzul, citricele, capsunile, merele. Produsele bogate in fibre insolubile: painea din faina de grau, cerealele de grau, taratele de grau, morcovii, sfecla, varza de Bruxeles, rapita, conopida. Pentru a ne putea hrani sanatos trebuie sa fim foarte informati si precauti. Putem incepe prin a sti cum trebuie citite etichetele produselor pe care le cumparam. Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand cumparam ceva nu ne prea uitam la ceea ce este scris pe ambalaj. Insa acest lucru trebuie sa se schimbe. Trebuie sa ne alegem mancarea intr-un mod mai intelept. Majoritatea produselor contin grasimi saturate sau hidrogenate care pot duce la cresterea colesterolului. Altele pot contine o cantitate mare de sodiu, care pentru unele persoane poate duce la cresterea tensiunii. Asadar, hraniti-va sanatos si mai ales intelept. Iubiti-va corpul si dati-i ce este mai bun pentru el.
Iulia Rusu
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024