Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos
Din cele mai vechi timpuri până astăzi, peștele și-a găsit mereu locul, ca fel de mâncare, pe masa noastră. E nelipsit de la nunți, înmormântări, festivaluri și petreceri. De ce este atât de popular? Deoarece valoarea lui nutrițională este mai mare decât ale cărnurilor obișnuite, peștele a devenit un aliment indispensabil în viața noastră!
26.02.2021
Timp estimat de citire:
11 minute, 19 secundePeștele viu, proaspăt, nu este doar un fel de mâncare cu care chinezii se distrează de fiecare dată când sărbătoresc ceva. De fapt, peștele proaspăt consumat ca atare face parte din gastronomia multor culturi din lume.
Când nu pot cumpăra pește proaspăt, viu, oamenii își îndreaptă atenția asupra peștelui congelat. Dar poate peștele congelat să rămână cu adevărat proaspăt și să aibă aceleași calități nutriționale? Să vedem!
Pește congelat: DA sau NU?
Congelarea este o metodă importantă de conservare. În comparație cu carnea de vită și carnea de oaie obișnuită, țesutul muscular al peștilor congelați conține mai multă apă, iar conținutul lor de proteine solubile este mai mare.
Peștele se congelează prin adăugarea de gheață, prelungind astfel perioada sa de păstrare in vederea consumului. Într-o anumită măsură, procedeul este echivalent cu înghețarea stării fiziologice a celulelor somatice ale peștelui în momentul morții, deci gustul peștelui congelat este asemănător cu cel al peștelui proaspăt, dar se păstrează doar câteva zile. Pe de altă parte, deși peștele este congelat, termenul său de valabilitate poate ajunge la câteva luni.
Calitativ vorbind, carnea peștelui congelat și decongelat pentru a fi gătit nu este la fel de proaspătă ca a peștelui viu. Deși o mică parte din calitățile nutritive se pierd după congelare, valoarea nutrițională a peștelui congelat și a peștelui proaspăt nu este semnificativ diferită. Așadar, congelarea nu afectează valoarea nutrițională de bază a peștelui.
Pește afumat: DA sau NU?
Peștele este un aliment bogat în proteine, plin de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Peștele afumat este, cu siguranță, sănătos, dar poate conține o cantitate mare de sodiu. Peștele afumat înseamnă peștele care a fost afumat la cald sau la rece.
Cum obținem pește afumat?
Afumarea este o tehnică populară utilizată pentru conservarea alimentelor. Poți afuma carne, ouă, fructe de mare sau pește. La afumare se folosește o combinație de fum și sare care ajută la conservarea acestor alimente. Fumul se obține prin arderea unor amestecuri de esențe de lemn, condimente sau ceai aromat. Fiecare sursă de fum are propria aromă unică.
Afumarea peștelui se face de obicei în două moduri diferite: la cald sau la rece. Aceste tehnici sunt diferite:
- Afumarea la cald se face la foc mediu, ceea ce duce la gătirea completă a peștelui. Procesul elimină majoritatea bacteriilor cauzatoare de boli. Temperatura utilizată pentru afumarea la cald este de cel puțin 80 de grade Celsius. Produsul final este galben și carnea se desprinde în fâșii, comparativ cu peștele afumat rece.
- Peștele afumat la rece poate fi ușor confundat cu peștele crud. Temperatura utilizată în acest proces nu depășește 80 de grade Celsius – de fapt, este între 32 și 37 de grade Celsius și nu este bună pentru gătirea completă a peștelui și nici pentru uciderea bacteriilor cauzatoare de boli. Aceasta înseamnă că anumite persoane cu sensibilități digestive trebuie să evite acest tip de pește afumat.
În plus față de aceste două tehnici principale, pește afumat poți obține și dacă folosești fum lichid. Astfel de produse au același efect general, atâta timp cât ții cont de timpul și temperatura pentru afumarea la rece sau sau la cald.
Avantajele consumului de pește afumat
- Peste tot în lume se consumă, în mod obișnuit, multe tipuri de pește afumat. Prin urmare, afumarea peștelui a devenit din ce în ce mai populară, deoarece poate crește termenul de valabilitate fără a influența negativ conținutul nutrițional al peștelui.
- Utilizarea la afumare a uleiurilor comestibile și a condimentelor, cum ar fi uleiul de cuișoare, poate prelungi și mai mult termenul de valabilitate. Aceste uleiuri pot adăuga, de asemenea, antioxidanți benefici peștelui afumat.
- Peștii sunt bine cunoscuți pentru conținutul lor bogat în grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași Omega-3. Peștii grași au beneficii nutriționale mai mari decât cele ale altor pești datorită conținutului lor de grăsimi. Aceasta înseamnă că beneficiile nutriționale ale sardinelor afumate, somonului afumat, heringului și stavridului afumat le depășesc pe cele ale altor pești mai puțin grași.
- Acizii grași Omega-3 din acești pești sunt buni pentru creier, inimă și sistemul imunitar. Aceste grăsimi sănătoase au avantajul suplimentar de a absorbi foarte bine aroma fumului, rezultând o mâncare mai gustoasă în comparație cu cea făcută din pește mai slab.
Dezavantaje ale consumului de pește afumat
- Peștele afumat conține mult sodiu, undeva între 31 și 33% din necesarul zilnic de sodiu la 100 de grame. Unii pești afumați, cum ar fi somonul, au chiar până la 83% din necesarul zilnic de sodiu la 100 de grame.
- Fie că este vorba de 30 la sută sau 80 la sută, vorbim de o cantitate foarte mare de sodiu într-o cantitate atât de mică de alimente. Aceasta înseamnă că trebuie să ai grijă la aportul de sodiu dacă îți place să mănânci des pește afumat. Prea mult sodiu este asociat riscului crescut de probleme gastro-intestinale, inclusiv cancer.
- Anumite boli de origine alimentară sunt asociate cu peștele afumat, în special peștele afumat la rece. Acesta conține bacterii precum Listeria, care pot provoca boli grave la femeile gravide, adulții în vârstă sau persoanele cu sistem imunitar compromis.
- Spre deosebire de majoritatea celorlalți microbi cauzatori de boli, Listeria poate trăi în medii reci, cum ar fi frigiderul, și poate provoca probleme dacă mâncarea nu este gătită. Cu toate acestea, este puțin probabil ca peștele afumat și uscat să conțină astfel de agenți patogeni care cauzează boli. Este puțin probabil ca peștii afumați la cald să fie purtătorii acestor bacterii.
- Producătorii au mare grijă să prevină dezvoltarea bacteriilor la peștii afumați, dar, desigur, contaminarea bacteriană poate apărea dacă afumi pește acasă. Din fericire, există multe modalități de a combate agenții patogeni care cauzează boli.
- Chiar și simpla schimbare a tipului de fum pe care îl folosești poate preveni dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de boli. De exemplu, dacă folosești fum lichid de porumb, previi dezvoltarea bacteriilor precum Escherichia coli, Staphylococcus și Vibrio, toate acestea fiind asociate cu boli de origine alimentară.
Pește proaspăt: de care și cât?
În România se încurajează consumul de pește. Acest lucru se datorează faptului că peștele are un rol important în alimentație precum și beneficii variate și numeroase pentru sănătate. În mod ideal, ar trebui să urmărim cu toții să mâncăm cel puțin 2 porții de pește proaspăt pe săptămână, inclusiv o porție de pește gras. Peștele gras include somonul, tonul (nu conservat), stavridul și sardinele.
Ce tip de pește nu ar trebui să consumi?
Peștele poate fi sănătate curată sau poate deveni un coșmar toxic pentru corpul tău, în funcție de ce pește alegi. De aceea este esențial să fii atent și să eviți peștele pe care nu ar trebui să-l mănânci niciodată.
Așa cum am spus, aportul de acizi grași Omega-3 este important, iar anumiți pești îi conțin din belșug. Dar, din cauza unor probleme precum mineritul, deversările de canalizare și emisiile de combustibili fosili, metalele grele precum mercurul se acumulează în apă și în peștii care ajung pe masa noastră. Din păcate, contaminarea peștilor cu mercur este reală și poate avea efecte devastatoare asupra sănătății.
Nu numai atât, dar unii pești au fost pescuiți excesiv, astfel încât sunt pe cale de dispariție, ceea ce poate avea efecte dăunătoare asupra ecosistemului oceanic. Din fericire, putem alege pești cu conținut scăzut de contaminanți. Deci, ce pești nu ar trebui să nu mai consumi sau sa consumi cu precauție?
- Cod de Atlantic
- Anghilă
- Somon de crescătorie
- Rechin
- Ton de Atlantic
- Somn
- Pangasius
Ce beneficii aduce consumul de pește?
Nutrițoniștii sunt de aceeași părere: trebuie să mâncăm pește! Într-adevăr, acesta este excelent pentru sănătatea noastră! Dar care sunt beneficiile consumului de pește? De ce este bun peștele pentru tine?
Iată câteva motive bune ca să îl mănânci:
- Este bogat în proteine
Peștele este o sursă bună de proteine de înaltă calitate. Consumul de pește este, prin urmare, o modalitate excelentă de a reduce consumul de carne (în special carnea roșie).
- Are mai puțină grăsime
În general, peștele conține mai puține grăsimi decât carnea. Prin urmare, peștele se poate integra perfect în alimentația noastră, chiar și ca parte a unei cure de slăbire! Se recomandă să consumi un pește gras și un pește slab pe săptămână.
- Este o sursă excelentă de Omega–3
Peștele (în special cel gras) este o sursă importantă de Omega-3. Aceasta este benefică pentru sănătate, deoarece ajută la dezvoltarea creierului și promovează sănătatea inimii. Deficiența de Omega-3 are drept urmare apariția bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer), depresia sau chiar pierderea vederii.
- Este bogat în oligoelemente
Peștele are și avantajul de a fi bogat în vitamine:
- vitamina A , bună pentru sănătatea ochilor
- vitamine din grupul B, cum ar fi vitaminele B12 (care participă la sinteza globulelor roșii și a proteinelor), B3 (sau PP) (care joacă un rol în producerea de energie), B6 (esențială pentru metabolismul aminoacizilor);
- vitamina D (care este implicată în legarea calciului în oase);
- vitamina E (care joacă un rol antioxidant);
Este, de asemenea, bogat în minerale sau oligoelemente, cum ar fi:
- iodul, care provine în principal din produse de origine marină și participă la sinteza hormonilor tiroidieni
- fosforul, care este implicat în mecanismele de transport și stocare a energiei;
- zincul, care promovează vindecarea tisulară;
- seleniul, care are antioxidant;
- fierul, constituent al hemoglobinei;
- magneziul, care este implicat în funcționarea mușchilor și a
Potrivit unui studiu publicat în 2006 în revista medicală Jama, consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână reduce mortalitatea cu 17% și mortalitatea prin boli cardiovasculare cu 36%! Așadar, este bine să punem peștele mai des în farfurie!
Slăbește consumând pește proaspăt, de calitate
Peștii sunt alimente excelente, bogate în nutrienți și vitamine și sunt, de asemenea, gustoși. Peștii slabi în special sunt plini de proteine și au un aport energetic redus. Acesta este motivul pentru care nutriționiștii îi recomandă adesea pacienților pentru pierderea în greutate.
De ce să mănânci pește slab atunci când urmezi o dietă?
Majoritatea peștilor slabi au carne albă și puțină grăsime (mai puțin de 3%). Aportul lor caloric nu depășește 100 Kcal la 100 g. Codul, merluciul, dorada, merlanul sau chiar păstrăvul sunt printre peștii slabi consumați cel mai frecvent. Sunt perfecți pentru persoanele care doresc să slăbească. Cu toate acestea, calitatea unei mese cu pește slab depinde și de modul în care gătești peștii. În plus, contrar credinței populare, gustul lor nu este mai puțin plăcut; trebuie doar să știi cum să îi pregătești.
Despre consumul de pește: sfaturi și recomandări
- Consumă pește NUMAI de două ori pe săptămână.
- Optează pentru speciile de pești care se hrănesc exclusiv cu alge și nu cu pești mai mici.
- Cumpără pește întreg mai degrabă decât pește pregătit și tăiat, este mai avantajos ca preț.
- Nu arunca șira și căpățâna, fă o supă din ele.
- Nu cumpăra pești pe cale de dispariție, nu încuraja braconajul.
- Nu cumpăra sub nicio formă pește crescut intensiv în ferme din Tailanda sau China.
- Consumă mai multe feluri de pește.
- Evită peștii din apele puternic poluate.
- Citește etichetele de pe ambalaje.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024