Humus cu ardei copt și focaccia
Humusul este un fel de mâncare popular în Orientul apropiat și în Balcani. Ingredientul său de bază este năutul fiert și pisat și apoi amestecat cu pastă din semințe de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente. Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia.
19.10.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 8 secundeIngrediente rețetă humus cu ardei copt și focaccia
Pentru humus:
- 350 grame năut;
- 2 bucăți de ardei gras;
- 1 cățel de usturoi;
- zeamă de lămâie;
- ulei de măsline.
Pentru focaccia
- 1 cățel de usturoi;
- 1 kg făină;
- Drojdie uscată;
- Ulei de măsline;
- Rozmarin.
Mod de preparare humus cu ardei copt și focaccia
- Se pune năutul într-o oală mare, peste care se adaugă apă și o lingură de bicarbonat. Se lasă aproximativ 2 ore la înmuiat – ulterior apă se varsă. Se pune într-un vas la fiert aproximativ o oră și jumătate. Năutul este fiert atunci când boabele se pot strivi cu ușurință.
- Ardeiul gras se coace, se curată bine de semințe, coajă și cotor.
- Într-un vas se adaugă năutul, ardeii copți împreună cu usturoiul și zeamă de lămâie, apoi se dau prin mixer până se obține o pastă cât mai cremoasă (humusul).
- Se pune într-o farfurie și se stropește cu puțin ulei de măsline.
- Într-un vas se toarnă făină până ce ia forma unui munte. În vârf se face o gaură în care se adaugă restul de ingrediente. Se adaugă apă și se amestecă ușor pentru a îngloba făină până când se obține un aluat elastic. Se lasă la crescut într-un castron acoperit cu un prosop umed. Ulterior se “bate” aluatul pnetru a scoate aerul din el, iar la final se așază sub forma unor turte într-o tavă pudrată cu puțină făină.
- Se pune tava în cuptor și se lasă aproximativ 30 de minute (cuptorul să fie încins la 200 de grade Celsius).
Beneficii consumului de humus
Consumul frecvent de humus poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la menținerea sănătății oaselor și îmbunătățirea digestiei.
Năutul este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6. Datorită numărului scăzut în calorii, dar și al conținutului ridicat de fibre, humusul poate fi aliatul tău atunci când vrei să renunți la kilogramele în plus.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024