Iarna ne place scorțișoara: 5 beneficii pe care nu le știai
Ce aromă te transpune într-un peisaj de iarnă feeric, cu fulgi de zăpadă mari și pufoși, plus plăcerea de a sta la căldură și de a te bucura de lucrurile mărunte? Cu siguranță, scorțișoara se numără printre aromele preferate de majoritatea oamenilor în perioada iernii și, cel mai important, are efecte terapeutice. Descoperă care sunt beneficiile pe care scorțișoara le areși cum te ajută aceasta să slăbești și să te simți mai bine, mai relaxat!
11.12.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeÎn vremuri străvechi, un baton de scorțișoară era la fel de prețios ca și aurul, iar practicienii medicinei tradiționale chinezești și indiene cunosc de mii de ani proprietățile vindecătoare ale acestui condiment aromat.
Scorțișoara era folosită pentru tratarea răcelilor, a afecțiunilor intestinale, a lipsei de energie și a circulației proaste. Studiile realizate de cercetătorii secolului 21 confirmă o parte dintre aceste remedii tradiționale și chiar adaugă o mulțime de alte beneficii.
Gust dulce-condimentat pentru o sănătate mai bună
Este suficient să presari scorțișoară măcinată pe deserturile făcute în casă sau o poți adăuga în cafeaua cu lapte, pentru un gust special, de iarnă și te vei bucura de proprietățile acesteia. În cantități mari poate fi toxică, deci un vârf de scorțișoară este suficient pentru condimentarea mâncărurilor.
Iată ce ai de câștigat
- Nivel echilibrat al zahărului din sânge: un studiu suedez la Universitatea din Lund arată că scorțișoara încetinește golirea stomacului după masă și ajută la menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge;
- Dacă suferi de diabet tip 2, un gram de scorțișoară pe zi contribuie la diminuarea nivelului de zahăr, de colesterol și trigliceride din sânge, conform unui studiu american realizat de Ministerul Agriculturii;
- Scorțișoara conține nutrienți importanți: doar două lingurițe de scorțișoară îți asigură jumătate din doza zilnică recomandată de mangan, dar și cantități semnificative de calciu și fibre;
- Scorțișoara stimulează activitatea creierului: în perioadele solicitante din punct de vedere intelectual, aroma de scorțișoară îți este benefică. Studiul condus de dr. Zoladz în cadrul unei asociații americane arată că aroma acestui condiment stimulează funcțiile cognitive, inclusiv memoria;
- Scorțișoara te ajută să slăbești: mai multe studii britanice și americane arată că scorțișoara ajută persoanele care suferă de sindrom metabolic și sunt rezistenți la insulină, una dintre cauzele excesului de kilograme în plus și a apetitului crescut.
Ceai coreean pentru răceală, cu scorțișoară
Această rețetă de ceai puternic condimentat este băut în țările asiatice pentru a încălzi și a revigora corpul. În medicina tradițională, se consideră că vindecă răceală și gripă și ajută la slăbit.
Ingrediente: 8 căni de apă, 3 batoane de scorțișoară, o jumătate de cană de rădăcină de ghimbir curățată și mărunțită, o jumătate de linguriță de cuișoare, o jumătate de lămâie
Preparare: Pune apa, ghimbirul și scorțișoara într-o olicioară și dă în clocot. Dă focul mic, stoarce sucul din jumătatea de lămâie în oală și adaugă și coaja de lămâie. Fierbe la foc mic timp de o oră, strecoară și bea ceaiul cald, opțional îndulcit cu miere.
Ce beneficii are apa cu semințe de chia?
19.11.2024