Iaurtul grecesc, avantaje față de cel obișnuit
Iaurtul grecesc este un produs care apare tot mai des pe rafturile magazinelor, iscând poate nedumeriri în rândul consumatorilor. Să alegem iaurtul grecesc în locul celui normal? Răspunsul pe scurt este da, dacă îți dorești un stil de viață mai sănătos și, nu în ultimul rând, să ai grijă de siluetă. Să vedem care sunt avantajele consumului iaurtului grecesc.
29.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 29 secundeÎn general, iaurtul este preparat prin adăugarea de culturi bacteriene laptelui, ducând la fermentația lui. Acest fapt determină transformarea lactozei în acid lactic. Diferența dintre iaurtul simplu și cel grecesc constă în strecurare. Cel simplu e strecurat de două ori prin tifon, pe când cel grecesc, de trei ori, eliminând mai multă din zerul conținut de lapte. Această strecurare suplimentară îi conferă iaurtului grecesc o consistență aparte, mult mai cremoasă și ușoară. Gustul acestuia este mai puțin acru decât al iaurtului obișnuit.
Proprietăți nutritive
Proprietățile nutriționale ale acestui iaurt sunt superioare, datorită conținutului ridicat în proteine. Astfel, comparativ cu cel normal, iaurtul grecesc conține mai multe proteine (dublu), mai puțini carbohidrați și mai puțină sare. Comparând două iaurturi (normal și grecesc) cu același conținut de grăsime, vei observa următoarele valori:
Iaurt grecesc 2% | Iaurt simplu 2% | |
Calorii | 61 | 56 |
Proteine | 7 g | 3,2 g |
Grăsimi | 2 g | 2 g |
Carbohidrați | 3,8 g | 4,2 g |
Conținutul crescut în proteine este justificat de faptul că lichidul este eliminat în filtrarea suplimentară, astfel că e nevoie de mai mult lapte pentru a se produce un pahar de iaurt grecesc. Prin urmare, acesta are mai multe proteine pentru că este mai concentrat.
Proteinele (din orice sursă, fie lactate, carne, ouă, vegetale) oferă sațietate de durată. Iaurtul grecesc este recomandat persoanelor care doresc să piardă în greutate din acest motiv. Faptul că ține mai mult de foame îi conferă un avantaj.
Susă bună de calciu
Acest tip de iaurt este și o sursă bună de calciu, necesar tuturor persoanelor. Calciul este unul dintre cele mai abundente minerale din organism, iar consumul lui este esențial pentru menținerea sănătății oaselor. Conținutul în calciu poate varia printre mărcile de iaurt grecesc, așa că cel mai bine este să citești eticheta înainte pentru a te informa asupra valorii.
Tranzit intestinal îmbunătățit
Vrei să îți îmbunătățești tranzitul intestinal? Asigură-te că pe eticheta iaurtului sunt trecute „culturi active”, pentru stimularea probioticelor din organism. Probioticele sunt organisme de dimensiuni microscopice care ajută la menținerea sănătății microflorei intestinale. Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus găsit în iaurt este cel mai cunoscut.
Iaurt grecesc cu fructe?
Un categoric nu! Iaurtul cu fructe, ori de care fel ar fi, conține o cantitate mare de zahăr, E-uri (printre care coloranți, aromatizanți, conservanți) și ar trebui evitat. O alternativă sănătoasă ar fi optarea pentru un iaurt grecesc simplu la care să se adauge bucăți de fructe proaspete și o linguriță de miere.
La ce se mai poate folosi?
- În bucătărie, iaurtul grecesc se poate folosi la prepararea sosului pentru salate, înlocuind cu succes maioneza. O alternativă pentru sosul de maioneză ar fi iaurt grecesc, amestecat cu avocado, ulei de măsline și suc de lămâie.
- Cu iaurt grecesc se pot prepara și deserturi sănătoase, cum ar fi: un smoothie făcut la blender, din iaurt grecesc, banană și fructe de pădure, la care se pot adăuga diferite semințe, după preferință.
- Un mic dejun excelent poate conține iaurt grecesc, amestecat cu fulgi de ovăz, o banană tăiată felii, o linguriță de miere și nuci.
Persoanele care doresc să piardă în greutate pot consuma liniștite iaurt grecesc, precum și cele care doresc să urmeze un stil de viață mai sănătos. Atenție doar la etichetă, la conținutul nutrițional și la alegerea iaurtului grecesc simplu, fără fructe.
Iulia Hădărean
Nutriționist-dietetician
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024