Iaurtul și antibioticele: beneficii și contraindicații
Atunci când urmăm un tratament cu antibiotice, efectele secundare digestive nu întârzie să apară: balonare, diaree, disconfort abdominal. Tot mai multe studii sugerează că un simplu aliment de zi cu zi – iaurtul – ar putea veni în ajutorul microbiotei afectate. Ei bine, în anumite cazuri, acest duo nu este deloc benefic.
15.04.2025


Timp estimat de citire:
6 minute, 10 secundeÎn momentul în care ingerăm antibiotice, acestea atacă, pe lângă agenții patogeni, și bacteriile bune prezente în microflora intestinală, perturbând funcționarea sistemului nostru digestiv. Diareea, balonările, crampele sau constipația sunt efecte secundare frecvente ale unui tratament cu antibiotice. Consumul de iaurt ar putea ajuta la limitarea acestor neplăceri. Totuși, atenție: iaurtul și antibioticele nu sunt întotdeauna compatibile.
Află cum poți consuma iaurtul în mod corect pe durata antibioterapiei, care sunt riscurile de interacțiune și ce alte alimente îți pot proteja sistemul digestiv.
Care sunt efectele antibioticelor asupra sistemului digestiv?
Antibioticele sunt un mijloc redutabil de a eradica infecțiile bacteriene. Medicamentul „otrăvește” bacteriile și le împiedică să se reproducă, ceea ce permite corpului nostru să combată boala pe care o produc. Din păcate, înainte de a ajunge în sânge și de a atinge focarul infecțios, antibioticul trebuie să traverseze tubul digestiv. Pe acest traseu, va distruge și o parte semnificativă din bacteriile bune (microbiota) responsabile de sănătatea noastră intestinală.
Rezultatul: microbiota este sărăcită și dezechilibrată de antibiotice. Tulburările digestive (constipație, diaree, balonări, flatulență) sunt cele mai evidente simptome ale acestui dezechilibru. În medie, între 10 și 20% dintre adulții tratați cu antibiotice suferă de diaree asociată cu antibioticele. Mai grav de atât este că acest dezechilibru al microbiotei poate afecta și sistemul imunitar, lăsând portițe deschise pentru alte afecțiuni.
Aproape toate antibioticele, inclusiv cele destul de bine tolerate de majoritatea persoanelor, precum amoxicilina și amoxicilina cu acid clavulanic, pot perturba microbiota și afecta sistemul digestiv.
Reducerea impactului antibioticelor asupra microbiotei prin consumul de iaurt

Având în vedere riscurile sus-menționate, este esențial să ne luăm măsurile de precauție pentru a ne păstra sănătatea microbiotei în timpul și după o cură de antibiotice. Anumite alimente ne pot ajuta în acest sens, în special alimentele fermentate. Acestea conțin bacterii vii benefice pentru digestie. Consumul lor permite compensarea pierderii temporare de bacterii „bune” cauzată de antibiotice și, astfel, limitarea efectelor secundare digestive asociate tratamentului.
Iaurtul și anumite brânzeturi sunt alimente fermentate obținute din lapte. Iaurtul se formează atunci când bacteriile lactice (Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus) transformă lactoza în acid lactic. Ele conțin, așadar, bacterii vii care ar putea susține echilibrul intestinal. Alte tulpini bacteriene, numite „probiotice”, sunt uneori adăugate în unele iaurturi pentru a spori aceste beneficii: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei etc.
Un studiu din 2021 a relevat că iaurtul cu Bifidobacterium lactis BB-12 a acționat mai eficient decât un placebo în ceea ce privește menținerea comunității bacteriene a colonului în timpul unui tratament cu antibiotice. Aceată tulpină probiotică ar putea proteja împotriva diareei asociate cu antibioticele, susțin autorii studiului.
Una dintre explicațiile importante ale rezultatele pozitive ar putea fi, potrivit cerecetătorilor, momentul ales pentru administrarea probioticelor. În cazul de față, aceasta a început chiar din ziua în care voluntarii au început să ia antibioticele.
„Începerea tratamentului probiotic cât mai devreme, înainte de apariția simptomelor provocate de antibiotic, ar putea favoriza exprimarea mecanismelor probiotice și, în cele din urmă, ar putea duce la rezultate clinice mai bune”, a declarat Dr. Daniel Merenstein, coautorul studiului, profesor de medicină de familie și director al programelor de cercetare în cadrul Facultății de Medicină a Universității Georgetown, din SUA.
Cât iaurt ar trebui consumat pentru a proteja microbiota?

Specialiștii precizează că bacteriile vii din iaurt nu se instalează permanent în intestin. Ele trec prin acesta, oferă un ajutor microbiotei slăbite de antibiotice, apoi dispar prin scaun. Drept urmare, pentru a fi eficient, este important să se consume iaurt zilnic în timpul și după tratament.
Medicii spun că un iaurt sau alt produs fermentat de 150-200 g este, în majoritatea cazurilor, o cantitate suficientă. În mod ideal, acesta ar trebui să fie consumat la 10-15 minute după masa principală. În acest fel, germenii supraviețuiesc conținutului acid al stomacului și ajung în masă în intestinul subțire și în intestinul gros.
Mare atenție, unele iaurturi sunt încălzite (pasteurizate) după fermentare, ceea ce ucide bacteriile. Este cazul unor iaurturi aromate sau degresate. Iaurturile naturale, fără aditivi, sunt adesea cele mai bogate în bacterii vii. Și sortimentele de iaurturi îmbogățite cu probiotice sunt, de asemenea, o alegere bună.
Risc de interacțiune: cu ce antibiotice nu se împacă iaurtul?
Este important de știut că unele antibiotice interacționează cu iaurtul și cu produsele lactate. Luate în același timp cu calciul, acestea nu se absorb corespunzător. Astfel, o cantitate prea mică de substanță activă ajunge în sânge, iar efectul tratamentului este diminuat sau chiar compromis.
Există două mari clase de antibiotice care nu trebuie sub niciod formă luate împreună cu produse lactate (iaurt, lapte, brânză etc.). Vorbim de tetracicline și fluorochinolone (de exemplu, ciprofloxacina).
Pentru a evita interacțiunea nedorită, iaurtul trebuie consumat cu două ore înainte sau cu patru ore după administrarea tetraciclinelor. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că tetraciclinele se iau cu o oră înainte sau la două ore după mese.
În cazul fluorochinolonelor, se așteaptă cel puțin două ore de la administrare pentru a putea mânca un iaurt. În felul acesta, se evită riscul afectării efectului tratamentului.
Pentru mai multe detalii, trebuie să citim întotdeauna cu atenție prospectul medicamentului înainte de utilizare, iar dacă sunt nelămuriri, ne vom adresa medicului sau farmacistului.
Ce altceva putem mânca după o cură de antibiotice?

Pe parcursul tratamentului cu o antibiotice și după acesta se încheie, putem introduce și alte alimente fermentate sau bogate în probiotice naturale în meniul zilnic. Chefirul, varza murată, măslinele în saramură, aluatul cu maia, castraveții murați, brânzeturile cu mucegai, brânzeturile proaspete, kombucha sau laptele bătut – toate sunt excelente pentru sănătatea microbiotei.
Avem la dispoziția și opțiunea suplimentelor alimentare probiotice. Acestea conțin tulpini de microorganisme vii benefice, care pot ajuta la reducerea riscului de diaree cauzată de antibiotice.
Trebuie reamintit și faptul că pe parcursul tratamenului, dar și după acesta, e important să fie evitat alcoolul. Consumul de alcool poate irita mucoasa intestinală deja fragilizată și poate agrava simptomele.
De reținut
Includerea iaurtului și a altor alimente fermentate în dietă ajută la susținerea echilibrului microbiotei în timpul unui tratament cu antibiotice. Acest lucru permite reducerea riscului de diaree și îmbunătățirea toleranței la tratament.
Sunt indicate produsele care conțin bacterii vii și/sau îmbogățite cu probiotice. Totuși, trebuie să fim atenți la riscurile de interacțiune între calciul din iaurt și anumite antibiotice, precum tetraciclinele sau fluorochinolonele. Dacă sunt întrebări, trebuie să discutăm cu medicul sau farmacistul. Aceștia ne pot recomanda alimente potrivite sau un probiotic eficient.
Foto: Shutterstock.com
Surse:

Astrovirus copii și adulți: simptome, complicații, prevenție
15.04.2025