Idei de rețete cu conopidă pentru dietă
Conopida este una dintre legumele ideale pentru dietă, deoarece este săracă în calorii și bogată în fibre, antioxidanți și vitamine. În plus, este și săracă în carbohidrați, ceea ce înseamnă că e potrivită și pentru persoanele care țin diete keto.
29.01.2025
Timp estimat de citire:
4 minute, 22 secundeDacă ești în căutare de rețete cu conopidă pentru dietă, să știi că această legumă este foarte versatilă. De la înlocuitor de orez la blat de pizza și supă, poți face o mulțime de rețete cu conopidă pentru dietă.
Idei de rețete cu conopidă și calorii puține
Iată câteva rețete cu conopidă pentru dietă, sărace în calorii și bogate în nutrienți.
Supă de conopidă
Supa de conopidă este una dintre cele mai ușoare rețete cu conopidă pentru dietă. Pentru ea vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kilogram de conopidă, tăiată în florete mici
- 1 litru de supă de legume – Poți folosi și cuburi de supă de legume concentrată, respectând instrucțiunile de pe ambalaj în ceea ce privește cantitatea de apă necesară la un cub.
- Sare de mare, după gust
- Piper, după gust
- 20 de grame de unt
- 60 de grame parmezan ras
- 150 de grame de bacon tăiat în bucăți mici (opțional)
Pune conopida tăiată într-o oală încăpătoare, împreună cu supa de legume. Potrivește de sare și piper. Dacă folosești cuburi de supă concentrată, este posibil să nu mai ai nevoie de sare. Fierbe aproximativ 25 de minute sau până când conopida este foarte moale când o înțepi cu furculița.
Între timp, dacă folosești bacon, pune bucățile la cuptor pe o tavă cu hârtie de copt până se rumenesc și devin crocante.
După ce s-a fiert bine conopida, stinge focul și lasă compoziția să se răcească puțin. Adaugă untul și pasează totul cu un blender de mână până devine o pastă cremoasă. Adaugă jumătate din cantitatea de parmezan ras și pasează din nou. Servește apoi cu restul de parmezan pudrat deasupra și bucățile de bacon crocante.
Fără bacon, o porție din această supă are doar 85 de calorii, 8g de carbohidrați, 5g de proteine și 4g de grăsime.
Orez de conopidă
Clasicul orez pe post de garnitură poate fi înlocuit cu succes de conopidă, devenind o mâncare mai slabă în calorii și carbohidrați. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie:
- 1 conopidă
- 1 lingură de ulei de măsline
- 4 cepe verzi tocate, partea albă și cea verde separate
- 1 cățel mare de usturoi tocat mărunt
- ½ cană de țelină apio tocată mărunt
- 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper, preferabil alb
- ¾ cană de supă de pui (preferabil cu cantitate de sodiu redusă)
Pune aproximativ ⅓ din conopida tăiată în bucăți într-un robot de bucătărie. Procesează conopida până prinde aspectul unor bucăți mici de orez. Transfer-o apoi într-un bol și repetă procesul cu restul de conopidă, în două tranșe.
Încălzește uleiul într-o tigaie și adaugă părțile albe ale cepei, usturoiul, țelina și rozmarinul și amestecă până ceapa devine translucidă, între 1 și 3 minute. Apoi amestecă mai rar, încât 3-4 minute și adaugă supa. Amestecă des până se gătește conopida, dar fără să fie prea moale. La final adaugă părțile verzi ale cepei și servește.
O porție are 54 de calorii, 2g de proteine, 6g de carbohidrați și 3g de grăsime.
Blat de conopidă pentru pizza
Una dintre cele mai căutate rețete cu conopidă pentru dietă este cea de blat pentru pizza. Este o rețetă folosită adesea de persoanele care au intoleranță la gluten sau țin dietă keto. Pentru blatul de conopidă pentru pizza vei avea nevoie de următoarele:
- 1 conopidă medie (tocată mărunt)
- 3 căței de usturoi tocați
- 1 lingură de condimente mediteraneene (oregano, busuioc, rozmarin)
- 1 ⅔ căni de mozzarella (cea pentru pizza, fără lichid)
- ½ cană de parmezan ras
- 2 ouă mari
Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Pune deoparte într-o tavă hârtie de copt.
Pasează conopida într-un robot de bucătărie până devine ca orezul și transferă într-un bol mare. Adaugă condimentele, plus sare și piper după gust și amestecă bine. Transferă apoi compoziția într-un prosop de bucătărie și scurge de lichid. Pune amestecul înapoi în bol și adaugă brânzeturile și ouăle. Amestecă bine până se omogenizează compoziția și prinde aspectul unui aluat.
Pune aluatul proaspăt format pe hârtia de copt din tavă și modelează-l cu mână în formă circulară. Pune tava cu blatul la cuptor timp de aproximativ 12-15 minute, până devine auriu.
Apoi poți să adaugi ingredientele preferate pentru pizza peste blat și să bagi din nou compoziția la cuptor până se topește brânza.
O felie din acest blat (⅛) are aproximativ 97 de calorii, 13g de proteine, 5g de carbohidrați și 3g de grăsime.
Foto: Shutterstock.com
Surse:
https://bakeplaysmile.com/creamy-cauliflower-soup
Rețete cu paste ce nu depășesc 400 kcal per porție
29.01.2025