Idei de rețete simple, rapide și delicioase
De multe ori ne trezim, pe neașteptate cu musafirii în pragul ușii. Nu avem mai nimic în frigider și nici nu avem timp sau poate nici bani să cumpărăm ceva ieftin și bun. E timpul pentre rețete culinare simple, rapide și delicioase!
04.10.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 4 secundePietre de domino
Felii de pâine neagră, tăiate dreptunghiuri, se lipesc două câte două cu o cremă picantă, obținută din caș amestecat cu piper. Deasupra se unge fiecare cu unt, apoi se ornează în formă de domino cu bucățele de măsline.
Pâinici figuri
Din felii de pâine albă și neagră, se taie,cu ajutorul formelor de metal, diferite figuri. Se lipesc câte două, una albă și alta neagră, cu ajutorul unei creme picante obținută din caș. Cu aceleași forme, dar mici, se taie din caș figuri care se lipesc pe fiecare tartină pe partea neagră.
Ouă umplute
Se fierb 4 ouă tari și se curăță de coajă, apoi se taie fiecare ou în două, pe lungime. Se scoate cu atenție gălbenușul și se freacă cu puțin ulei, sare, 3-4 linguri de brânză telemea rasă și puțin usturoi bine pisat. Din această compoziție, se formează globuri care se așează pe fiecare jumătate de albuș.
Ouă umplute, în coajă
Se fierb ouă răscoapte, iar după ce s-au răcit, se taie în două cu coajă cu tot, cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit. Cojile se păstrează intacte și se golește cu atenție conținutul. Se toacă mărunt, se freacă cu o bucățică de unt, mărar tocat, sare, piper și ceapă rasă. Se umplu cojile cu acest amestec și apoi se coc ouăle la cuptor într-o tavă unsă cu ulei, cu umplutură în jos.
Roșii orientale
Se taie felii groase de roșii tari, se sărează și se lasă să se scurgă pe un fund de lemn. Fiecare bucată se dă prin făină și se frige în ulei. Se scurg roșiile de ulei și se aranjează pe farfuria de servit. În uleiul rămas în tigaie, la care se mai adaugă 2 linguri de ulei, se rumenește pesmet, puțin usturoi pisat, mărar mult și pătrunjel verde tocat. Se adaugă sare. Când a prins culoare, se împrăștie amestecul peste feliile de roșii de pe farfurie. Se servesc reci.
Crochete de cartofi
Cartofii fierți și curățați se zdrobesc și se amestecă până se obține un piure foarte fin. Se adaugă sare, câteva gălbenușuri, albușurile bătute spumă și 1-2 linguri de făină. Se ia cu lingură din amestecul pregătit și se prăjesc crochete în untură încinsă.
Morcovi cu mazăre
Se taie morcovii în pătrățele mici și se înăbușă în untură cu sare și zahăr. La nevoie se adaugă puțină apă până sunt aproape moi. Se adaugă mazăre conservată și se continuă fierberea. Se pune verdeață tocată și se leagă cu o lingură de făină desfăcută în apă rece. Se servește fierbinte.
Supă cu pastă de ficat
Se face o supă din oase de pasăre sau de vacă și o bucată de carne de vacă, împreună cu zarzavat mult. Se strecoară și se servește în cești sau în farfurii, cu pastă de ficat tăiată felii.
Zarzavatul și carnea se pot folosi la salată de boeuf.
Cartofi cu smântână
Cartofii fierți în aburi se taie felii și se acoperă apoi cu unt topit, fierbinte și o cană cu smântână în care s-a bătut un ou întreg. Se introduc în cuptorul fierbinte pentru 10 minute.
Găluște de pâine cu prune
Se înmoaie miez de pâine albă în lapte, se stoarce bine și se dă prin sită sau prin mașina de tocat, apoi se frământă cu ouă, o lingură de grăsime și puțină făină. Se face o gălușcă de probă și se fierbe în apă. La început, se pune făină foarte puțină. Dacă nu se desfac la fiert, nu este nevoie să se mai adauge făină ca să iasă amestecul mai pufos. Se face un sul din care se taie felii, se întind în palmă prăfuită cu făină, se pune la mijloc o prună, se lipește aluatul în jurul ei. Se fierb în apă cu sare până ce galustele se urcă la suprafața ei, apoi se scot, se scurg bine și se tăvălesc prin pesmet rumenit. Se servesc presărate cu zahăr.
Păstrăv cu bere
Ingrediente:
- 1 păstrăv;
- 1/2 lămâie;
- 1 ceapă mijlocie;
- 1 lingură făină;
- 2 foi de dafin;
- o sticlă mică de bere;
- 1 lingură ulei, sare, piper.
Se curăță peștele și se spală în apă cu zeama de la un sfert de lămâie, apoi se usucă și se dă prin făină. Se taie ceapa rondele și celălalt sfert de lămâie, iar foaia de dafin se rupe bucățele. Se așează peștele într-o formă rezistentă la căldură, se înconjoară cu felioare de ceapă și se decorează cu felii de lămâie. Se stropește cu ulei, se presară cu foaie de dafin și se toarnă ușor berea, care trebuie aproape să acopere peștele. Se acoperă vasul cu o foaie de staniol și se introduce la cuptor la foc potrivit timp de jumătate de oră. Se scoate, se desface foaia de staniol și se mai pune la cuptor 10 minute ca să se rumenească.
Varză umplută cu sos de roșii
Se curăță, se spală și se opărește timp de 10 minute o varză în borș îndoit cu apă, în care s-a adăugat sare. După ce a fost scursă și răcorită, verzei i se răsfiră foile. Miezul verde se desprinde de pe cotor, se scoate și se toacă. Se toacă 150-200 grame de slănină afumată, care se pune într-o cratiță pe foc alături de o ceapă tocată mărunt și cu miezul verzei. Se amestecă până se colorează puțin. Se înmoaie 1-2 felii de pâine, se stropesc, se amestecă cu 1-2 ouă crude, tocătură de varză, sare și piper. O parte din acest amestec se pune în mijlocul verzei, restul se împarte între foi, presarind fiecare strat de umplutură cu puțin pesmet. Pe măsură ce se umplu foile, se ridică și se strâng spre mijlocul verzei, presându-se ușor. Se fierbe în apă clocotită cu sare. Este gata după 20-25 minute. Se servește cu sos de roșii picant sau cu smântână.
Cornulețe studențești
Se freacă 250 grame de untură cu 100 grame de zahăr și cu zahăr vanilat. Se adaugă, pe rând, 3 ouă, iar la sfârșit 300 grame de făină cernută și praf de copt. Se frământă un aluat care se întinde și se împăturește de câteva ori, fără a fi uns cu grăsime. Ultima oară, se întinde o foaie subțire care se taie în formă de pătrate mari și din ele se fac triunghiuri. Pe fiecare triunghi, se pune puțină marmeladă de caise amestecată cu nuci tocate și se rulează cornulețe din partea lată a triunghului, spre vârf. Se coc, apoi se dau prin zahăr pudră cât sunt calde.
Cremă cu fructe crude și frișcă
Se freacă spumă 2 gălbenușuri cu 40 grame de zahăr, 20 grame de făină și coaja rasă de la o lămâie, până ce amestecul devine omogen asemenea unei spume. Se adaugă treptat 20 ml de lapte clocotit. Se pune la loc și se fierbe până se îngroașă. Se ia de pe foc și se răcește, apoi se pune în pahare, un strat de cremă, unul de frișcă și unul de fructe de sezon.
Caramele cu unt
Ingrediente:
- 100 g unt;
- 100 g miere;
- 100 g zahăr;
- 1 pahar cu apă rece.
Mod de preparare:
Se pun ingredientele într-un vas destul de înalt, așezat pe o tablă la foc foarte moale, amestecându-se ușor. Se continuă fierberea până când câteva picături din compoziție aruncate într-un pahar cu apă foarte rece se coagulează instantaneu. Se toarnă totul într-o tavă unsă cu ulei, se lasă să se răcească pe jumătate, apoi se formează mici pătrate cu ajutorul unui cuțit. Abia după ce compoziția astfel parcelată s-a răcit complet, se desprind cubulețele formate și se servesc ca atare. Atenție! Caramelele se prepară în vase înalte pentru a se evita revărsarea conținutului.
Saleuri economice
Într-un castron, se amestecă un pahar cu lapte cu o ceșcuță cu unt topit, sare, chimen, 20 grame de drojdie dizolvată în lapte călduț și făină cât cuprinde ca să se obțiobțină un aluat nu prea tare. Se întinde o foaie care se taie în formă de bețișoare. Se ung cu gălbenuș, se presară cu sare și chimen, apoi se coc.
Crutoane cu brânză
Din pâine albă se taie felii care se prăjesc în unt. Apoi între două felii de pâine prăjită se pune câte o felie de brânză și se aranjează pe un platou pentru cuptor. Se servesc calde și garnisite cu frunze de pătrunjel.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024