Idei de sosuri pentru paste
Pastele sunt un aliment de confort, preferat de multe persoane, însă alegerea sosului poate maximiza sau minimiza valoarea nutrițională. Deși opțiunile cremoase și bogate în zahăr sunt tentante, acestea vin adesea cu calorii suplimentare și grăsimi nesănătoase.
26.11.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 52 secundeDin fericire, există o mulțime de sosuri pentru paste care sunt sănătoase și nu compromit gustul. Fie că vrei să încorporezi mai multe legume sau să reduci ingredientele procesate, sosul potrivit îți poate transforma pastele într-o masă sănătoasă.
Pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă
Mulți oameni asociază pastele mai degrabă cu răsfățul decât cu sănătatea. Dar cu ingredientele potrivite, ele pot face parte dintr-o dietă echilibrată și nutritivă. Cheia constă în asocierea cu variante sănătoase de sosuri pentru paste și în alegerea unor opțiuni sănătoase pentru tipul de paste în sine.
Pastele integrale sau pe bază de leguminoase (cum ar fi cele din linte sau năut) sunt alternative excelente la pastele albe tradiționale, deoarece sunt bogate în fibre, proteine și nutrienți. Aceste opțiuni ajută la sațietate mai mult timp și-ți oferă energie susținută. Atunci când sunt combinate cu sosuri pentru paste pline de nutrienți, cum ar fi cele pe bază de roșii sau pline de legume, masa devine atât satisfăcătoare, cât și sănătoasă.
Controlul porțiilor este un alt factor important. O porție sănătoasă de paste combinată cu un sos plin cu legume, proteine slabe sau grăsimi sănătoase îți asigură o masă echilibrată, fără să te supraîncărci cu carbohidrați.
Prin concentrarea pe ingrediente proaspete și integrale și evitarea smântânii sau a sosurilor bogate în zahăr, pastele se pot integra cu ușurință într-un stil de viață sănătos. Asociate cu variante sănătoase de sosuri pentru paste, acestea devin un fel de mâncare versatil care-ți satisface papilele gustative, hrănindu-ți în același timp organismul.
Idei sănătoase de sosuri pentru paste
Iată câteva idei sănătoase de sosuri pentru paste ca să ai parte de o masă nutritivă și echilibrată.
Sos pentru paste cu curcan
Dacă vrei idei de sosuri pentru paste care să aibă și proteine, această rețetă e potrivită pentru tine. Dacă preferi carnea de vită, o poți folosi în locul celei de curcan, dar să alegi o variantă cu puțină grăsime.
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de măsline extra-virgin
- 1 ceapă mare, tăiată
- 4 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură de amestec ierburi aromatice (busuioc, oregano, rozmarin)
- ½ kg de carne tocată de curcan
- 200 g de ciuperci, tocate
- ½ linguriță de sare
- O cutie de roșii pasate (500-700g)
- O legătură de pătrunjel proaspăt/sau busuioc
Se încălzește uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Adaugă usturoiul și ierburile aromatice și amestecă, lăsând încă un minut pe foc. Apoi adaugă curcanul, ciupercile și sarea și gătește sfărâmând carnea de curcan cu o lingură de lemn. Amestecă în continuu până când curcanul nu mai este roz și ciupercile sunt fierte (aproximativ 10 minute). Apoi, dă focul mai tare și pune roșiile în compoziție. Amestecă ocazional, până se îngroașă sosul și mai fierbe aproximativ 5 minute. La final pune pătrunjelul (sau busuiocul).
Sos de pesto cu avocado
Dacă pentru tine sosuri pentru paste înseamnă borcanul cu pesto din supermarket, avem o rețetă delicioasă și sănătoasă de pesto. Acest pesto poate fi ținut la frigider într-o casoletă închisă ermetic 5 zile.
Ingrediente:
- O legătură mare de busuioc proaspăt
- 2 avocado coapte
- ½ cană de nuci sau semințe de cânepă decorticate
- 2 linguri de suc de lămâie
- 3 căței de usturoi
- ½ linguriță de sare
- ½ cană de ulei de măsline extra-virgin
- Piper măcinat, după gust
Desfă frunzele de busuioc de pe tulpini și pune-le într-un robot de bucătărie împreună cu avocado, nuci (sau semințe de cânepă), sucul de lămâie, usturoiul și sarea. Pasează până devine o pastă. Adaugă uleiul și pasează din nou pentru a lega compoziția. Condimentează cu piper, după gust.
Sos pentru paste din roșii
Pentru fanii de sosuri pentru paste cât mai simple, nimic nu bate clasicul sos din roșii. Iată cum să-l faci acasă:
Ingrediente (pentru 6 porții)
- 2 kg de roșii
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- ¼ linguriță piper roșu măcinat
- 2 lingurițe de pastă de tomate
- 1 linguriță zahăr
- ½ linguriță sare
- 1 crenguță de busuioc proaspăt
Pentru început, scoate pielițele de pe roșii și aruncă semințele. Pasează-le și transferă-le într-un castron mediu. Gătește uleiul, usturoiul și piperul roșu într-o cratiță medie la foc mediu, amestecând des (aproximativ 2 minute). Apoi adaugă pulpa de roșii, pasta de tomate, zahărul, sarea și busuiocul. Se mărește focul la mediu-mare și se aduce la fierbere.
Când începe să clocotească, redu focul la mediu și fierbe, amestecând ocazional, până când scade la jumătate, între 1 oră și 1 oră și 10 minute. La final, aruncă crenguța de busuioc. Se servește imediat sau se poate păstra la frigider într-un recipient etanș pentru o săptămână.
Surse: https://www.eatingwell.com/recipe/268780/quick-turkey-meat-sauce/
https://www.eatingwell.com/recipe/251078/avocado-pesto/
https://www.eatingwell.com/recipe/274017/homemade-spaghetti-sauce-with-fresh-tomatoes/
https://www.healthline.com/nutrition/is-pasta-healthy
https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-eat-pasta
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/healthy-ways-to-eat-pasta#4-Pick-pale-if-it-s-your-preference
Sosuri light, perfecte când ții dietă
14.11.2024