Ieși în oraș și ești la dietă – ce-i de făcut?
Pauza de masă cu colegii la fast-food, seara cu soțul sau prietenul în oraș, rudele din provincie pe care trebuie să le scoți la un restaurant fancy din București, o promoție pe care nu vrei să o ratezi la o tavernă cu mâncare grecească… și aș putea continua pe mai multe pagini. Și toate acestea vin exact acum când te-ai hotărât în mod serios să faci o cură și să scapi de „kilogramele în plus”.
13.12.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeUnde vreau să ajung?! Foarte simplu: nu e ușor să mănânci în oraș și să îți urmezi în același timp dieta. Unii ar spune chiar că este imposibil, îndeosebi dacă este vorba de o locantă cu mâncare gustoasă, pe care ți-o doreai de mult să o vizitezi. Dacă o ieșire de acest gen este un prilej de răsfăț, de plăcere vinovată pe care ți-o poți, desigur, permite o dată pe săptămână, problemele apar atunci când conjunctura este de așa natură încât ocaziile se repetă, iar kilogramele în plus de care voiai cu dragă inimă să scapi devin tot mai încăpățânate. Se poate oare mânca în oraș și slăbi în același timp?! Este greu, dar se poate. O să îți ofer în continuare câteva mici secrete, dar te avertizez că reușita punerii lor în practică stă exclusiv în puterea ta și în voința de a-ți păstra silueta în ciuda tentațiilor inerente.
Evită ieșirile la restaurant când îți este foarte foame!
Dacă nu ai mai mâncat nimic de dimineață, este ora 7 seara și tocami te îmbraci să ieși în oraș, mănâncă o mână de alune, nuci, fistic sau orice altă fructă oleagionasa, bea un pahar mare de apă și apoi ieși pe ușă. Grăsimile și fibrele vor ameliora senzația de foame, iar apa, pe cea de sete. Cum, nu îți era sete?! De acord, dar acum cu certitudine nu vei mai fi tentată să bei o cantitate mare de sucuri, limonade sau bere, toate aducătoare de foarte multe calorii. Pentru că, așa cum știi, nu numai mâncarea îngrașă, ci și caloriile aduse de băuturi. A, să nu uit: și alcoolul! Uneori nici nu sesizezi poate că o parte din caloriile îngurgitate seara în oraș vin de la cocktailuri, beri, vin, shoturi etc. Nu ți s-a întâmplat să te întrebi: „cum de nu slăbesc, că doar nu am mâncat nimic?!”.
Citește cu atenție meniul!
Nu îți spune de la început că totul este foarte calorigen și că îți vei încalcă și de data asta dieta. Cele mai multe restautrante au și alte preparate în afară de „tradiționalii” cartofi prăjiți cu ceafă la grătar. Există foarte multe salate, pentru că mulți clienți le cer. Și la fast-food există salate! Ei bine, nici salatele nu sunt toate la fel. Salata Cesar nu e o alegere bună. Citește toate ingredientele și „taie” din start salatele cu maioneză, smântână sau bacon. Alege-le pe cele asezonate cu o vinegretă și conținând mai ales salată verde, rucuola, varză și alte frunze verzi. Dacă chiar nu e rost de salată, ia o supă, eventual de pui. Și evident, nu dreasă cu smântână! Sigur, nici felurile principale nu sunt complet interzise, dar amintește-ți că o pizza de 350 de grame sare, de obicei, de 1000 de calorii! Încearcă să o împărți cu cineva de la masă: sunt sigură că sunt prietene care au grijă de siluetă. Iar la desert, în cazul în care nu vrei să renunți la el, ia o înghețată sau un sorbet.
O pizza de 350 de grame poate avea mai mult de 1000 de calorii!
O idee pe care ai putea să o pui în practică cu prima ocazie este cea a platourilor pentru mai multe persoane. Ele se găsesc în multe restaurante, cuprind mai multe preparate și îți vor ușura sarcina de a mânca mai puțin, fără a lasă impresia comesenilor că lași mâncarea neatinsă în farfurie.
La terminarea mesei, gândește-te cât de frumos ar fi să te intoarci acasă pe jos?! Iar pentru următoarea ocazie, îți recomand ceva: în loc să ieși la masă, ce-ar fi să ieși la un club?! Scapi de tentațiile culinare și faci multă mișcare.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igienă alimentației și nutriție
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024