19.05.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeRenunțarea sau cel puțin reducerea consumului de băuturi îndulcite este una dintre cele mai frecvente recomandări pe care o auzim din partea medicilor atunci când vine vorba de stilul de viață. Acum o nouă cercetare confirmă eficiența acestei schimbări simple, demonstrând că produce un impact semnificativ asupra sănătății metabolice.
Înlocuirea unei singure doze de suc cu o băutură neîndulcită – apă, cafea sau ceai –, în fiecare zi, timp de patru ani, conduce la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 cu până la 10%. Pe de altă parte, creșterea consumului de băuturi zaharoase cu mai mult de jumătate de porție pe zi în aceeași perioadă sporește riscul de îmbolnăvire cu 16%. Acestea sunt principalele concluzii care se desprind dintr-un studiu recent apărut în jurnalul „Diabetes Care”.
Cercetarea a utilizat datele furnizate de aproape 160.000 de femei și aproape 35.000 de bărbați în cadrul altor studii care le-au monitorizat evoluția stării de sănătate pe o perioadă de până la 26 de ani. Oamenii de știință și-au concentrat atenția pe obiceiurile consumului de băuturi, fluctuațiile greutății corporale și modificările stării generale de sănătate.
Descoperire importantă
De-a lungul timpului, consumul crescut de băuturi dulci a fost corelat în repetate rânduri cu un risc mai mare de câștig ponderal și dezvoltare a diabetului de tip 2. Nimic surprinzător, având în vedere conținutul mare de zahăr și calorii al acestor băuturi, care favorizează creșterea în greutate și, pe cale de consecință, dezvoltarea diabetului zaharat.
Ei bine, noul studiu arată că băuturile zaharoase sporesc riscul de diabet de tip 2 independent de creșterea în greutate. Schimbările de greutate corporală au justificat doar aproximativ 28% din cazurile în care a existat relația dintre consumul de băuturi dulci și riscul de diabet, ceea ce sugerează că alți factori ar avea o implicare mai mare în această chestiune. În opinia cercetătorilor, e posibil ca băuturile zaharoase să perturbe activitatea insulinei, ca urmare a acumulării de grăsimi la nivelul ficatului.
Sucurile de fructe și cele dietetice, la fel de periculoase
Constatările privind efectele consumului sucurilor de fructe sau de băuturi cu îndulcitori artificiali, cum ar fi cola dietetică și altele din aceeași categorie, văzute adesea drept opțiuni mai sănătoase, nu sunt deloc încurajatoare. Autorii studiului au stabilit că obiceiul de a bea sucuri 100% din fructe a influențat riscul de dezvoltare a diabetului . Ei au precizat că, din acest punct motiv, acestea ar trebui considerate drept băuturi dulci, și nu drept surse de vitamine și alți nutrienți din fructul întreg, care este mult mai benefic decât sucul, deoarece conține și fibre.
Totodată, s-a observat că înlocuirea băuturilor zaharoase cu o versiune dietetică nu a modificat substanțial riscul de a dezvolta diabet.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024